Ανίχνευση αντιβιοτικών στο μέλι με την μέθοδο ELISA
Detection of antibiotics in honey by ELISA
Keywords
Μέλι ; Αντιβιοτικά ; ELISA ; ΣουλφαναμίδηAbstract
Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από πολύ παλιά προκειμένου να καταπολεμήσουν λοιμώξεις και να θεραπεύσουν ασθένειες, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση σχετικά με τα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία και έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες τροφίμων και τους γεωπόνους. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται στα ζώα όταν έχουν νοσήσει, όμως έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά χορήγησης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο με αποτέλεσμα να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στα ίδια τα ζώα αλλά και στον καταναλωτή. Παρόλο που οι περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών έχουν μελετηθεί αρκετά σε αγελάδες, χοίρους, πρόβατα και άλλα ζώα που σχετίζονται με την κτηνοτροφία, δεν φαίνεται να έχει μελετηθεί ιδιαίτερα η χρήση τους στο μέλι. Έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά προσθήκης αντιβιοτικών στο μέλι, τα οποία δεν είναι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσαν ακόμη να χαρακτηριστούν επικίνδυνα για τις μέλισσες αλλά και για την δημόσια υγεία. Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη μεθόδων και πειραματικών εργασιών, προκειμένου να ανιχνευτούν τα αντιβιοτικά που μπορεί να έχουν προστεθεί παράνομα στο μέλι και να πραγματοποιηθεί έλεγχος σχετικά με το ποσοστό παρουσίας τους στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά.
Η παρούσα εργασία γράφτηκε προκειμένου να παρουσιάσει τη σημαντικότητα ανίχνευσης αντιβιοτικών στο μέλι και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους στις μέλισσες. Ειδικότερα, αναλύονται 40 διαφορετικά δείγματα μελιού της Ελληνικής αγοράς, ώστε να προσδιοριστεί αν παρουσιάζουν υπολείμματα αντιβιοτικών. Ο πειραματικός έλεγχος πραγματοποιείται με την μέθοδο της ELISA. Με την μέθοδο αυτή ανιχνεύονται συγκεκριμένες ομάδες αντιβιοτικών. Στην συγκεκριμένη μελέτη υπολογίζεται η συγκέντρωση των δειγμάτων μελιού σε σουλφοναμίδη και καταγράφονται τα αντίστοιχα συμπεράσματα.
Abstract
The antibiotics were widely used as drugs in order to fight against diseases and infections that are dangerous to human. However, recently there has been a discussion about the use of antibiotics in stock- farming and breeding, food scientists and agronomists are particularly concerned about the use of these substances. Antibiotics are given to animals when they are sick, although they have been reported many cases where they were given to animals, without being necessary, resulting in adverse effects to the animals and the consumers. Cases of using antibiotics have been extensively studied in animals, such as cows, pigs, sheep and other livestock-related animals, although their use in bee-derived honey does not seem particularly studied. Nevertheless, there have reported several cases of adding antibiotics to honey, which are not in line with the existing legislation of European Union and they also could considered as threatening to bees and public health. Consequently, it is necessary to develop methods and experimental work, in order to detect antibiotics that may have been illegally added to honey and at the same time, is required to calculate the percentage of their presence in the European and Greek market.
This particular thesis work was written to underline the importance of detecting antibiotics in honey and the reasons why their use in bees should be avoided. More specifically, 40 different honey samples that they were bought from the Greek market were analyzed to determine whether they have antibiotic residues or not. The experimental test conducted with the ELISA method. With this detector method, can be detected different antibiotic groups. In this study is calculated the concentration of honey samples, in sulfonamide. Conclusions are being discussed for this particular study.