• Αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης 

      Παπαδάκη, Λυδία Ζωή; Σαρικάγια, Ελισάβετ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία το θέμα είναι τα αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα αντιβιοτικά εισήχθησαν στην ιατρική στις αρχές του 20ου αιώνα και πολύ σύντομα βρήκαν εφαρμογή και στον χώρο της κτηνοτροφίας. ...
    • Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα 

      Νασόπουλος, Σπυρίδων; Σκουρλής, Ευθύμιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις ...
    • Αντιμικροβιακή δράση μεταβολιτών οξυγαλακτικών βακτηρίων 

      Μόσχου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)
      Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ήταν η ανίχνευση πιθανής αντιμικροβιακής δράσης των μεταβολικών προϊόντων των οξυγαλακτικών βακτηρίων έναντι παθογόνων βακτηρίων τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με ...
    • Αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα και τρόπος επίδρασης τους στον ανθρώπινο οργανισμό 

      Χαριδήμου, Μαρία; Κοντολαίμη, Άντρη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
    • Αντιοξειδωτικές δράσεις από διάφορα φυσικά εκχυλίσματα 

      Ψαρόπουλος, Ιάκωβος; Γρηγοράτος, Χριστόφορος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
    • Αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση φυσικών εκχυλισμάτων της ελληνικής χλωρίδας. Ταυτοποίηση βιοδραστικών ενώσεων 

      Τσάκνη, Αλίκη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-14)
      Τα αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τον άνθρωπο λόγω των ευεργετικών επιδράσεών τους στην υγεία. Η μελέτη των φυτικών εκχυλισμάτων αποτελεί ένα επίκαιρο ζήτημα, καθώς τα ...
    • Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων φυτών 

      Κόμης, Λουκιανός; Σιούτη, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)
      Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα υγρά με πολύπλοκη σύνθεση, πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως τερπένια, αλδεΰδες, εστέρες, φαινόλες και αλκοόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις μοναδικές ιδιότητες τους. Αυτές οι ενώσεις ...
    • Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης εκχυλισμάτων φυτών 

      Νάζου, Αικατερίνη; Φίτσιου, Βασιλεία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)
      Τα φυτικά εκχυλίσματα από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους κλάδους, όπως στη φαρμακευτική, αισθητική και ιατρική. Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματεύεται την εκχύλιση δύο φυτών, της ...
    • Βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο 

      Μενοίκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο. Η τοξικότητα ενός τροφίμου αναφέρεται στην παρουσία ουσιών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, ...
    • Βιβλιογραφική ανασκόπηση του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος στους αθλητές 

      Ζωγράφος, Αλέξανδρος; Πολυμενάκου, Φωτείνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-06)
      Στόχος όλων των επαγγελματιών αθλητών αποτελεί διαχρονικά η βελτιστοποίηση των επιδόσεων τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί με το επιβαρυμένο πρόγραμμα αγώνων που καλούνται ...
    • Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: άνθρωπος και περιβάλλον 

      Πασιανίδη, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)
      Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μία λεπτομερής ανάλυση του αμφιλεγόμενου θέματος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Με σκοπό το θέμα του έργου να αναλυθεί πλήρως θα δοθούν εκτενείς απαντήσεις σε ερωτήματα ...
    • Διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων 

      Άστον, Στέλλα Ανν; Ρηγόπουλος, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η τοξικότητα των τροφίμων οφείλεται σε επιβλαβείς για τον άνθρωπο ουσίες. Διακρίνονται: i) σε θρεπτικά συστατικά, ...
    • Διερεύνηση του ρόλου των αντιβιοτικών στην επιστήμη των τροφίμων 

      Μπαρμπέρης, Δημήτρης; Λιούλης, Φανούρης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)
      Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού, των μηχανισμών δράσης και της τρέχουσας χρήσης τους σε ιατρικές και γεωργικές πρακτικές. Η ανασκόπηση ...
    • Δράση οξυγαλακτικών βακτηρίων από προβιοτικά του εμπορίου 

      Μαυροκεφαλίδου, Ηλιάνα Νόνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε στο πολυδύναμο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα πειράματα εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εαρινού ...
    • Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις 

      Μυλόρδου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ...
    • Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες 

      Ζωγράφος, Μάριος- Αθανάσιος; Μιχαλόπουλος, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11)
    • Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες 

      Ζέκιαϊ, Αρμελίντα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Η ελεύθερη ρίζα είναι ένα άτομο ή μόριο που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια και είναι ικανό για ανεξάρτητη ύπαρξη. Υπάρχουν ενδογενείς ελεύθερες ρίζες αλλά μπορούν να παραχθούν και από εξωγενείς παράγοντες. ...
    • Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία 

      Ψυχή, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ...
    • Η εξέλιξη των γαλακτοκομικών προϊόντων από την φάρμα στην βιομηχανία του 21ου αιώνα 

      Τούση, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)
      Η εξέλιξη των τροφίμων στις μέρες μας αποτελεί ένα μείζον θέμα για την επιστημονική και την κοινωνία. Ένας βασικός κλάδος των τροφίμων είναι εκείνος των γαλακτοκομικών προϊόντων πάνω στον οποίο βασίζεται και η παρούσα ...
    • Η επίδραση της αντιοξειδωτικής δράσης των φυσικών εκχυλισμάτων στο οξειδωτικό στρες 

      Κοκκόλη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-08)
      Ελεύθερη ρίζα ορίζεται, ένα μόριο ή μοριακό θραύσμα, που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια στο εξώτατο ατομικό ή μοριακό τροχιακό. Όταν σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, μπορεί να είναι εξαιρετικά αντιδραστικές ...