Εφαρμογή της έξυπνης συσκευασίας στα τρόφιμα: Σύγχρονες πρακτικές και προοπτικές
Smart packaging application in foods: modern practices and opportunities
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μπαλαμάτση, Μαρία
Ημερομηνία
2021-07-22Επιβλέπων
Giannakourou, MariaΛέξεις-κλειδιά
TTI ; Smart packagingΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί από τους επιστήμονες διάφορες αξιόλογες τεχνολογίες
για την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων. Οι τεχνολογίες αυτές χωρίζονται σε
πολλές κατηγορίες, με την πιο σημαντική από αυτές να είναι εκείνη που περιλαμβάνει τη
χρήση χρονο – θερμοκρασιακών δεικτών (time – temperature index – TTI) οι οποίοι
τοποθετούνται στη συσκευασία των τροφίμων, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τις
συσκευασίες ως «έξυπνες». Έτσι λοιπόν, τα ΤΤΙ δίνουν τη δυνατότητα μέτρησης μιας απλής
οπτικής απόκρισης προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα του τροφίμου εύκολα και γρήγορα.
Επίσης, κάποιες τεχνολογίες, όπως οι RFIDετικέτες, παρέχουν πληροφορία σχετικά με την
κατάσταση συντήρησης σε προηγούμενα σημεία (π.χ. αν σε κάποιο σημείο της «ζωής» του, το
προϊόν εκτέθηκε σε περιβαλλοντικές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τη συντήρησή του, για
ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του επιτρεπτού). Έτσι, οι έξυπνες συσκευασίες μπορούν να
φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στους τελικούς καταναλωτές όσο και σε όλα τα ενδιάμεσα
στάδια στην αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί
σημαντικά «ελπιδοφόρες» τεχνολογίες «έξυπνων» συσκευασιών με σκοπό τη μείωση της
σπατάλης τροφίμων και των απορριμμάτων τους. Τέλος, σε βιομηχανικό επίπεδο, οι νέες
τεχνολογίες φέρουν πολλά πλεονεκτήματα και στην εφοδιαστική αλυσίδα θέτοντας υψηλά τον
πήχη για τη μετέπειτα πορεία των «έξυπνων» συστημάτων στον τομέα των τροφίμων.
Περίληψη
In recent years, scientists have developed a number of valuable technologies for monitoring
the food quality. These technologies are divided into many categories, the most important of
which is the one that involves the use of time-temperature indicators (TTI) which are placed
on the packaging of food, thus making the packaging as "smart". Thus, TTIs enable the
measurement of a simple visual response in order to access the quality of food easily and
quickly. Also, some technologies, such as RFID tags, provide information about the state of
maintenance at previous points (e.g. if at some point in its life, the product was exposed to
unfavorable environmental temperatures, for longer than allowed). Therefore, “smart”
packaging can be particularly useful both to end consumers and to all intermediate stages in
the supply chain. In addition, in recent years “promising” technologies of “smart” packaging
have been significantly utilized in order to reduce food waste. Finally, at the industrial level,
new technologies bring many advantages to the supply chain, setting the bar high for the
subsequent course of “smart” systems in food sector.