Πλοήγηση Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων ανά Τίτλο
Αποτελέσματα 45-64 από 95
-
Η ανταγωνιστική σχέση της Listeria monocytogenes και των οξυγαλακτικών βακτηρίων (LAB) σε υπόστρωμα τυριών τυρογάλακτος με χρήση μοντέλων προορατικής μικροβιολογίας διαθέσιμων στο διαδίκτυο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-10)Το τυρί αποτελεί ένα από τα βασικότερα τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής, το οποίο είναι γνωστό για την υψηλή διατροφική του αξία. Ωστόσο, αποτελεί και ένα από τα πιο ευαλλοίωτα τρόφιμα, που για τη διατήρησή του απαιτείται ... -
Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών επιχειρήσεων ο ρόλος των ΣΔΑΤ και λοιπών επιθεωρήσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-25)Κυρίος σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κλάδου γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά το ρόλο των ΣΔΑΤ (Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων) και λοιπών επιθεωρήσεων. Η παρούσα ... -
Η επίδραση της αντιοξειδωτικής δράσης των φυσικών εκχυλισμάτων στο οξειδωτικό στρες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-08)Ελεύθερη ρίζα ορίζεται, ένα μόριο ή μοριακό θραύσμα, που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια στο εξώτατο ατομικό ή μοριακό τροχιακό. Όταν σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, μπορεί να είναι εξαιρετικά αντιδραστικές ... -
Η επίδραση της ενεργής συσκευασίας στην ποιότητα φρέσκων φρούτων και λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-12) -
Η νοθεία των τροφίμων, μελέτη περίπτωσης: η νοθεία του ελαιολάδου – Μοντέλο προσδιορισμού βέλτιστου τρόπου ανάμιξης ποσοτήτων ελαιολάδου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-20)Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο λαμβάνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους από τους καρπούς (δρύπες) της ελιάς (OleaeuropeaL). Η ιστορία της παραγωγής και κατανάλωσης του χάνεται στο βάθος του χρόνου με τους ... -
Η τεχνολογία εμποδίων ως εναλλακτικό εργαλείο συντήρησης και βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-13)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια ανασκόπηση των διαφορετικών επεξεργασιών που εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και της συνδυασμένης εφαρμογής τους, που αποτελεί τον πυρήνα της μεθόδου της τεχνολογίας εμποδίων. ... -
Η χρήση της Ασταξανθίνης στα συμπληρώματα διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)Η ασταξανθίνη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική καροτενοειδής χρωστική ουσία που προ- έρχεται από μικροφύκη. Έχει κερδίσει σημαντική προσοχή για τα πιθανά οφέλη για την υγεία όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. ... -
Ημιποσοτικός προσδιορισμός μαλακού σίτου σε σκληρό σίτο με real time pcr για έλεγχο νοθείας στην ελληνική αγορά ζυμαρικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Τα ζυμαρικά σίτου φτιάχνονται κυρίως από σκληρό σιτάρι και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως. Τα τυποποιημένα ζυμαρικά που αναφέρουν στην ετικέτα προϊόντος ότι φτιάχνονται από ... -
Καινοτόμες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων σε περιφερειακό επίπεδο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην έννοια της αναγνωρισιμότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων και στην δυνατότητα να ενισχυθεί αυτή, με υπάρχουσες, προτεινόμενες και διαφαινόμενες προσεγγίσεις, ... -
Κρέας κυτταροκαλλιέργειας (cultured meat): μέθοδοι επεξεργασίας, εφαρμογές, αποδοχή καταναλωτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06)Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας αποτελεί ένα προϊόν που παρασκευάζεται μέσω καλλιέργειας κατάλληλων κυττάρων, τα οποία προέρχονται από οικόσιτα ζώα, μέσα σε έναν βιοαντιδραστήρα, με τη χρήση κατάλληλου υγρού μέσου και με ... -
Κριτική ανασκόπηση ανθέων και αρωματικών φυτών, των αιθέριων ελαίων και παραπροϊόντων τους και εφαρμογές στη συντήρηση τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Τα αρωματικά και φυτά και άνθη, χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Από νωρίς έγιναν αντιληπτές οι θεραπευτικές ιδιότητές τους και έτσι με την πρόοδο της επιστήμης, άρχισαν να μελετώνται εκτενέστερα. Σε ... -
Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και συνέπειες στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-08)Εισαγωγή: Η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της ... -
Μελέτη επίδρασης μικροβιακών ζυμώσεων σε φυτικούς σπόρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-04-27)Η χρήση των ζυμώσεων έχει καθιερωθεί από τα αρχαία χρόνια στον τομέα των τροφίμων . Οι πρωτεΐνες οσπρίων αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στη βιομηχανία τροφίμων λόγω των διατροφικών, περιβαλλοντικών και ... -
Μελέτη επιβίωσης παθογόνων μικροοργανισμών σε τυριά τυρογάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)Είναι γνωστό πλέον, πως ο ορός γάλακτος ή αλλιώς τυρόγαλα αποτελεί ένα διατροφικά ωφέλιμο παραπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας για τον άνθρωπο. Το γεγονός ότι το τυρόγαλα είναι ρυπογόνος παράγοντας και η ανεξέλεγκτη απόρριψή ... -
Μελέτη μεταβολικού αποτυπώματος μητρικού γάλακτος με φασματοσκοπία NMR και πολυμεταβλητή στατιστική ανάλυση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-25)Το μητρικό γάλα αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο και μεταβλητό βιολογικό υγρό και έχει μεγάλη θρεπτική και ανοσολογική αξία για το νεογνό. Ειδικότερα το πρωτόγαλα έχει κυρίως ανοσολογικό ρόλο προστατεύοντας το βρέφος, ... -
Μελέτη της επίδρασης θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μελέτης της επίδρασης των κυριότερων θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας/συντήρησης τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης. ... -
Μελέτη της μεταβολής της αντιοξειδωτικής ικανότητας φυτικών συστατικών σε προσομοίωση γαστρεντερικού συστήματος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-02) -
Μελέτη της φυσιολογίας και της γενετικής της ζύμης Brettanomyces και οι εφαρμογές της σε ζυμώσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-24)Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η φυσιολογία, η βιοχημεία, η γενετική και η μεταβολική δραστηριότητα της ζύμης Brettanomyces, η οποία συμμετέχει στην αλκοολική ζύμωση και παρουσιάζει προοπτικές παραγωγής ζυμώμενων ... -
Μελέτη του σχηματισμού βιοφίλμ από μικροοργανισμούς σε παραγωγικές μονάδες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-15)Η μελέτη της δομής και της σύστασης των βιομεμβρανών αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί έναν διαρκώς αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο καθώς σχετίζεται με ένα ευρύ κλάδο εφαρμογών συμπεριλαμβανομένου και αυτού των τροφίμων. ... -
Μελέτη υγιεινής επιφανειών με την μέθοδο της ATP βιοφωταύγειας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)Η διασφάλιση της υγιεινής των επιφανειών διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση τόσο της ασφάλειας όσο και της ποιότητας των τροφίμων . Τον τελευταίο καιρό, για την αξιολόγηση της καθαριότητας των επιφανειών και της ...