Αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο της νοθείας προϊόντων στην ελληνική αγορά τροφίμων και ποτών
Analytical methods for the detection of adulteration of products in the Greek food and beverage market
Λέξεις-κλειδιά
Νοθεία ; Τρόφιμα ; Ποτά ; Ελληνική αγορά ; Αναλυτικές μέθοδοι ; Αναλυτικές τεχνικέςΠερίληψη
Η νοθεία στα τρόφιμα και τα ποτά αποτελεί σύγχρονη μάστιγα του τομέα των τροφίμων, της οποίας ο αντίκτυπος εκτείνεται από τους παραγωγούς και τη βιομηχανία, έως τις κανονιστικές αρχές και τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι οι τελικοί αποδέκτες. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στα καταγεγραμμένα περιστατικά νοθείας τροφίμων, τόσο στην παγκόσμια, όσο και την ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, έχει καταστεί αναγκαία η ανάπτυξη καινοτόμων, έγκυρων και αξιόπιστων αναλυτικών μεθόδων βασισμένες σε τεχνολογίες αιχμής για την αποτελεσματική ανίχνευση των νοθευμένων τροφίμων και ποτών και τη διασφάλιση της αυθεντικότητάς τους.
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται οι αναλυτικές τεχνικές και μέθοδοι προσδιορισμού των ειδών νοθείας σε τρόφιμα και ποτά, εμπορικά διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, τα οποία αποτελούν συχνά στόχο νοθείας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική έρευνα με εκτεταμένη και στοχευμένη ανασκόπηση έγκυρων επιστημονικών πηγών και μελετήθηκαν πρόσφατα ευρήματα, αναφορικά με τις αναλυτικές μεθόδους προσδιορισμού της νοθείας. Επιπλέον, περιγράφονται τα διαφορετικά είδη νοθείας που απαντώνται στις επιλεγμένες κατηγορίες τροφίμων και ποτών, όπως και ο αντίκτυπος που έχει η νοθεία στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τους καταναλωτές και την ποιότητα των προϊόντων.
Περίληψη
Food and drink adulteration is a modern scourge of the food sector, whose impact extends from the producers and the industry, to regulators and consumers, who are the final recipients. In recent years, there has been a significant increase in recorded cases of food adulteration, both in the global and the Greek market. Therefore, it has become necessary to develop innovative, valid and reliable analytical methods based on cutting-edge technologies for the effective detection of adulterated food and beverages and to ensure their authenticity.
This study presents the analytical techniques and methods used for the determination of adulterated food and beverages, commercially available in the Greek market, which are a common target of adulteration. For this purpose, a literature survey was carried out with an extensive and targeted review of valid scientific sources and recent findings regarding analytical methods for the determination of adulteration were studied. In addition, the different types of adulteration found in the selected food and drink categories are described, as well as the impact of adulteration on the food and drink industry, consumers and product quality.