Οίνοι από γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, το παρόν και το μέλλον
Wines of native varieties of greek vineyard, the present and the future
Πτυχιακή εργασία
Author
Γαλανάκη, Χρυσούλα
Χαρίτου, Αθηνά Μάλαμα
Date
2021-10-08Advisor
Κεχαγιά, ΔέσποιναKeywords
Κρασί ; Κλιματική αλλαγή ; Ποικιλίες κρασιούAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει όλες τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου και τη μελλοντική τους πορεία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Επιπροσθέτως, στο ερευνητικό κομμάτι παρουσιάζεται η γνώση και η προτίμηση των καταναλωτών στο κρασί, καθώς και η γνώμη των ειδημόνων του κρασιού σε σχέση με το ελληνικό κρασί. Σε πρώτο στάδιο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών, δηλαδή η καταγωγή, οι περιοχές καλλιέργειας, η συμμετοχή του οίνου στην ονομασία προέλευσης, η καλλιεργούμενη έκταση, αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καθώς και το αντίστοιχο «ταίριασμα» με φαγητά. Σε δεύτερο στάδιο παρουσιάζεται η κλιματική αλλαγή γενικά ως φαινόμενο ,τι την προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στη συνέχεια, συγχέεται με τη γεωργία και τέλος, πιο ειδικά, με τις επιπτώσεις που έχει και θα έχει στον αμπελοοινικό τομέα και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης υποκείμενων προβλημάτων. Στο τρίτο στάδιο παρατίθενται τα ερωτηματολόγια που σκοπό έχουν να εκθέσουν τις προτιμήσεις των απλών καταναλωτών και την γνώμη των ειδημόνων καθώς και αναλύονται τα στατιστικά αποτελέσματα όπως και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτά. Αποτελέσματα αυτών είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών πίνει κρασί μία φορά την εβδομάδα ενώ των ειδημόνων μία με δύο φορές. Ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγου τα super markets και τα παντοπωλεία για να προμηθευτούν το κρασί τους, οι ειδήμονες από την άλλη επιλέγουν τις κάβες. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδημόνων του οίνου επιλέγει να δοκιμάζει κρασί από Έλληνες αλλά και από ξένους οινοπαραγωγούς την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν εξολοκλήρου τους Έλληνες παραγωγούς.
Abstract
This paper aims to present the Greek vineyard varieties including both red and white wines produced in our country and furthermore to discuss their future cultivation dependent upon climate change. As far as the research and questionnaires are concerned, general knowledge and the preferences of consumers on Greek wine are introduced. The expertise of wine connoisseurs is also up to discussion. First of all, all characteristics of Greek wines are presented, namely their origins, their cultivation area and arable land, their pairing with food and how each wine contributes to the final decision of their brand name. Moreover, climate change is discussed. The questions of what causes climate change and how humankind can deal with it are open to debate. How does climate change in particular affect agriculture and especially the vineyard production and how can humankind overcome the imminent problems? These questions are to be answered in this part of the paper. Towards the end of the paper the questionnaires are attached that aim to discuss and analyze statistically as aforementioned the results on the preferences of consumers and the expertise of connoisseurs.