Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 221-240 από 403
-
Ανάπτυξη τροφίμων με βάση το άμυλο εμπλουτισμένων με βιοδραστικά εκχυλίσματα φρούτων και μελέτη της επίδρασης της ξήρανσης στη δομή και στις φυσικοχημικές τους ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-21)Εισαγωγή: Το άμυλο αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής και χρησιμοποιείται ευρέως ως δομικό στοιχείο κατά την παρασκευή τροφίμων ελεύθερων γλουτένης. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εμπορικά διαθέσιμων επιλογών ... -
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Η θεραπεία με προβιοτικά και πρεβιοτικά επιτρέπει τη διαμόρφωση της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου σε νεογέννητα και ενήλικες με συμπληρώματα διατροφής. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (κυρίως ολιγοσακχαρίτες και ... -
Τοξικές ουσίες στην αγροδιατροφική αλυσίδα και μέθοδοι ανίχνευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-18)Στη σημερινή εποχή, η γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν εντατικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, αλλά και για να αυξηθεί η ποιότητα και να μειωθούν οι πιθανές απώλειες από ασθένειες των ... -
Διερεύνηση της παλαίωσης προϊόντων πλούσιου ζυμαριού (τσουρέκι)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Στις μέρες μας οι σύγχρονοι καταναλωτές τείνουν προς νέες διατροφικές συνήθειες με αυξημένη διατροφική αξία.Η χορτοφαγία είναι μια φιλοσοφία αλλά κυρίως ένας τρόπος ζωής που επιδιώκει να αποκλείσει, στο μέτρο του ... -
Σχεδιασμός και παραγωγή αφυδατωμένων μανιταριών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-07)Η καλλιέργεια των μανιταριών (Lentinula edodes ) τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται κυρίως γιατί είναι πολύ πιο γευστικά από το ευρέως γνωστό λευκό μανιτάρι ενώ έχουν ανάλογη θρεπτική αξία. Όμως δεν παύει να είναι ένα ... -
Ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης ποιότητας τροφίμων σε μικρό τυροκομείο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη συστήματος διασφάλισης της υγιεινής τροφίμων HACCP σε παραδοσιακό τυροκομείο. Η επιχείρηση στην οποία αναπτύχθηκε η μελέτη αυτή είναι το τυροκομείο “ Η ... -
Διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η τοξικότητα των τροφίμων οφείλεται σε επιβλαβείς για τον άνθρωπο ουσίες. Διακρίνονται: i) σε θρεπτικά συστατικά, ... -
Προβιοτικοί μικροοργανισμοί στα ζυμώμενα γάλατα και υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-07)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μία έρευνα σχετικά με τoυς προβιοτκούς μικροοργανισμούς στα ζυμώμενα γάλατα, καθώς και το πως επιδρούν στην υγεία των ανθρώπων. Αρχικά, η μελέτη εστιάζει στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ... -
Η επίδραση της αντιοξειδωτικής δράσης των φυσικών εκχυλισμάτων στο οξειδωτικό στρες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-08)Ελεύθερη ρίζα ορίζεται, ένα μόριο ή μοριακό θραύσμα, που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια στο εξώτατο ατομικό ή μοριακό τροχιακό. Όταν σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, μπορεί να είναι εξαιρετικά αντιδραστικές ... -
Cultured meat consumer acceptance
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τείνει να κάνει τις κτηνοτροφικές μονάδες μη βιώσιμες στο μέλλον. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι το κρέας λόγω των αντιβιοτικών και άλλως βλαβερών ουσιών που περιέχει βλάπτει την ανθρώπινη ... -
Εμπλουτισμός ελαιολάδων με αρωματικά φυτά: εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Στην Ελλάδα ευδοκιμεί μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, τα οποία απαντώνται ελεύθερα στη φύση ή μπορούν να καλλιεργηθούν συστηματικά. Η πλειοψηφία των αρωματικών φυτών βρίσκει ευρύ φάσμα εφαρμογών στη μαγειρική τέχνη, ... -
Αξιοποίηση υπολειμμάτων παραγωγής μανιταριών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-19)Τα παραπροϊόντα μανιταριών γίνονται όλο και περισσότερο γνωστά στην βιομηχανία των τροφίμων. Εκτός από το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και βιταμινών που διαθέτουν, περιέχονται σε αυτά ιχνοστοιχεία, σημαντικές βιοδραστικές ... -
Βιοδραστικά συστατικά τροφίμων με πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2(COVID-19)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα βιοδραστικά συστατικά που παρουσιάζουν πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19). Η νόσος COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε ... -
Trichinella Spiralis στα κρεατικά σκευάσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την Trichinella spiralis στα κρεατικά σκευάσματα. Πρόκειται για ένα νηματώδες παράσιτο που μολύνει πολλά θηλαστικά και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταδίδεται και στον άνθρωπο. ... -
Ασφάλεια τροφίμων από τις πρώτες καταγραφές έως σήμερα. Κατηγοριοποίηση, κίνδυνοι, αιτίες, συντονισμένη εκπαίδευση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05)Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συγκέντρωση των σημαντικότερων καταγραφών που αφορούν στην ασφάλεια τροφίμων στις μέρες μας, η κατηγοριοποίησή τους και η πρόταση τρόπων μείωσής τους. Αρχικά παρουσιάζονται οι κατηγορίες ... -
Εφαρμογή τεχνολογιών Crispr Cas σε τροφιμογενή βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06)Η τεχνολογία CRISPR/Cas9, αποτελεί πλέον μια από τις βασικές μεθόδους επεξεργασίας γονιδιώματος. Ο αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε φάγους, καθώς και το ένζυμο Cas9 το οποίο έχει την δυνατότητα να χωρίζει το DNA και να ... -
Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και μέθοδοι εκχύλισης του αβοκαντελαίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το αβοκάντο θεωρείται ένα τροπικό φρούτο ύψιστης βιολογικής και θρεπτικής αξίας. Το αβοκαντέλαιο παράγεται από το αβοκάντο μέσω μιας σειράς από βιολογικές, φυσικές και χημικές μεθόδους και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ... -
Εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών και εμπλουτισμού με φυσικά αντιοξειδωτικά για την παραγωγή τροφίμων με αυξημένη διατηρησιμότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-16)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει αν οι εδώδιμες μεμβράνες που εμπλουτίζονται με φυσικά αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην αύξηση της διατηρησιμότητας των τροφίμων. Μία από τις κυριότερες πρώτες ύλες ... -
Κατανάλωση κρέατος και εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Το κρέας αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου, παρέχοντάς του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες ... -
Η σημασία των προϊόντων light στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-05)Καθώς το βιοτικό επίπεδο παρουσίαζε ανοδική πορεία ο άνθρωπος επιθυμούσε να καταναλώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση γέννησε τη νόσο της παχυσαρκίας ενώ για την καταπολέμηση της ο ...