Τοξικές ουσίες στην αγροδιατροφική αλυσίδα και μέθοδοι ανίχνευσης
Toxic substances in the agri-food chain and detection methods
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Καντάρη, Βασιλική-Γεωργία
Χάλαρη, Βικτωρία
Ημερομηνία
2022-07-18Επιβλέπων
HOUHOULA, DIMITRAΛέξεις-κλειδιά
Τοξικές ουσίες ; Αγροδιατροφική αλυσίδα ; Τοξικότητα στα καλλυντικά ; Μέδοδοι ανίχνευσης τοξικών ουσιώνΠερίληψη
Στη σημερινή εποχή, η γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν εντατικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, αλλά και για να αυξηθεί η ποιότητα και να μειωθούν οι πιθανές απώλειες από ασθένειες των ζώων και των καλλιεργειών. Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, χρησιμοποιούνταν πληθώρα ουσιών οι οποίες όμως φαίνεται ότι έρχονται με αντίτιμο, και αυτό είναι οι επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επέλθει και μέσω έκθεσης των προϊόντων της αγροβιομηχανίας σε άλλες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον λόγω άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Παρομοίως, φαίνεται να υπάρχουν ανάλογα προβλήματα και στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων.
Προκειμένου να ανιχνευθούν οι τοξικές ουσίες αυτές στα διάφορα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι ανίχνευσης και υπολογισμού της συγκέντρωσης αυτών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή.
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το φαινόμενο της παρουσίας τοξικών ουσιών που διεισδύουν στην αγροδιατροφική αλυσίδα και είναι εν δυνάμει επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Οι ουσίες αυτές προέρχονται από μολυσμένα περιβάλλοντα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα, μικροπλαστικά, φαρμακευτικά προϊόντα κ.ά.) και επιφέρουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται γενικοί ορισμοί των τοξικών ρύπων, οι πηγές από τις οποίες προέρχονται καθώς και οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία και στο περιβάλλον.
Στο δεύτερο κεφάλαιο κατηγοριοποιούνται οι τοξικές ουσίες ανάλογα με την προέλευσή τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα, και συγκεκριμένα χωρίζονται σε παρασιτοκτόνα, οργανοφωσφορικά, καρβαμιδικά, οργανοχλωριωμένες ενώσεις, πυρεθροειδή, βαρέα μέταλλα, μικροπλαστικά και άλλα.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρει τις κατηγορίες και την προέλευση των τοξικών ουσιών που συναντώνται στα καλλυντικά, όπως τα αρώματα, τα συντηρητικά και άλλα.
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις μεθόδους με τις οποίες ανιχνεύονται οι τοξικές ουσίες (ELISA, χρωματογραφία, φασματοσκοπία κ.ά.) ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο εξάγονται συμπεράσματα, γίνεται μια κριτική επισκόπηση και προτείνονται μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.
Περίληψη
In today's era, agriculture and animal husbandry have been greatly intensified, not to meet global demand, but also to increase quality and reduce potential losses from animal and crop diseases. These goals are to be achieved, a multitude of substances are being moved, but it seems that at a price, and that is the harmful effects on human health and the environment. The same effect can occur through exposure of agro-industry products to other substances found in the environment due to other anthropogenic activities. Similarly, there seem to be similar problems in the production of cosmetic products.
These toxic substances are to be detected in the various products of these industries, various methods of detection and calculation of their concentration have been developed, so as to ensure the protection of the consumer.
This paper deals with the phenomenon of the presence of toxic substances that penetrate the agri-food chain and are potentially dangerous for human health. These substances come from polluted environments (plant protection products, microplastics, pharmaceutical products, etc.) and cause very serious effects on human health.
In the first chapter, general definitions of toxic pollutants, their sources and their effects on health and the environment are given.
In the second chapter, toxic substances are categorized according to their origin in the agri-food chain, and in particular they are divided into pesticides, organophosphates, carbamates, organochlorinated compounds, pyrethroids, heavy metals, microplastics and others.
The third chapter mentions the categories and origin of toxic substances found in cosmetics, such as perfumes, preservatives and others.
Finally, in the fourth chapter reference is made to the methods by which toxic substances are detected (ELISA, chromatography, spectroscopy, etc.), while in the fifth chapter conclusions are drawn, a critical overview is carried out and actions are proposed for consumer protection.