Πλοήγηση Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ανά Τίτλο
Αποτελέσματα 42-61 από 219
-
Εκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc στη περιοχή του Αμύνταιου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η εκτίμηση των απωλειών παραγωγής που προκαλείται από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, (GrapevineTrunkDiseases-GTDs), σε αμπελώνα του κτήματος Κυρ-Γιάννη που βρίσκεται στη ... -
Εκτίμηση των απωλειών της παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Σουλτανίνα, Ροδίτης και Αγιωργίτικο στη περιοχή της Νεμέας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η εκτίμηση των απωλειών παραγωγής που προκαλείται από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, (Grapevine Trunk Diseases GTDs), σε αμπελώνες των οινοποιείων Λαφαζάνη και Σεμέλη, που ... -
Ελληνική Νομοθεσία και Αγορά Ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)Ο ζύθος από τη λέξη «ζέω» που σημαίνει «βράζω», έχει μια μακρά ιστορία, από την ανακάλυψή του μέχρι τον ερχομό του στην Ελλάδα με τις διάφορες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν, φτάνοντας στην σημερινή εποχή. Η ίδρυση ... -
Ελληνικό κριθάρι και σιτάρι. Καλλιέργεια και αξιολόγησή τους για παραγωγή βύνης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Το επάγγελμα του οινολόγου – ζυθοποιού είναι πολλά περισσότερα από μια απλή αναλογία νερού, βύνης κριθαριού, λυκίσκου και μαγιάς. Ένας ζυθοποιός έχει την ανάγκη να γνωρίζει όλα τα στάδια της παραγωγής του ζύθου, από την ... -
Επίδραση διαφορετικών γηγενών στελεχών Saccharomyces cerevisiae και non Saccharomyces ζυμών στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας οίνου Αγιωργίτικο.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις σημαντικότερες Ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιού η οποία κατά βάση καλλιεργείτε στην περιοχή της Νεμέας, η ανάγκη για ανάδειξη της διαφορετικότητας οδηγεί τους οινοποιούς στην ... -
Επίδραση εκχυλισιμότητας ξύλου δρυός στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά οίνου Σαββατιανού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-15)Η παρούσα πτυχιακή εργασία θα παρουσιάσει βιβλιογραφικά στοιχεία της χρήσης δρυός στην παραγωγή οίνου και ιδιαίτερα τη λευκή οινοποίηση, καθώς και τη χρήση των υποκατάστατων του δρύινου βαρελιού. Θα ακολουθήσει ανάλυση ... -
Επίδραση κλιματολογικών χαρακτηριστικών και γεωγραφικής προέλευσης σε οίνους από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-11-06)Η αξιολόγηση των συνθηκών αμπελοκαλλιέργειας για την ποιότητα του οίνου είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία που απαιτεί την εξέταση διαφόρων παραγόντων, όπως το κλίμα, το έδαφος και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. ... -
Επίδραση της διαφορετικής εφαρμογής του λυκίσκου (Citra) στην ποιότητα της μπύρας- Πειραματικές ζυθοποιήσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03)Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη, αναλύονται τα βασικά συστατικά της μπύρας και τα χαρακτηριστικά αυτών, κάνοντας αισθητή τη σημασία της ποιότητας των πρώτων υλών στο τελικό προϊόν. Για να παραχθεί η μπύρα λαμβάνουν χώρα δύο ... -
Επίδραση της διαφορετικής ποικιλίας λυκίσκου στα αρωματικά χαρακτηριστικά της μπύρας. Εφαρμογή με πειραματικές ζυθοποιήσεις χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά είδη λυκίσκου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-12-24)Ο λυκίσκος προσδίδει στην μπύρα μικροβιακή και φυσική σταθερότητα, ενισχύει και σταθεροποιεί τον αφρό, και συμμετέχει σημαντικά στην διαμόρφωση του οργανοληπτικού της χαρακτήρα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν ... -
Επίδραση της μικροοξυγόνωσης στα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε οίνους Merlot
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται την επίδραση της μικροοξυγόνωσης στα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε οίνους Merlot κατά την ωρίμανση. Γίνεται η θεωρητική προσέγγιση στον τομέα αυτόν και στις διαδικασίες, ... -
Επίδραση της μικροοξυγόνωσης στα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε οίνους Αγιωργίτικου-Cabernet Sauvignon
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το οξυγόνο έχει θεμελιώδη ρόλο στη διαδικασία οινοποίησης και εμφανίζεται σε διάφορα στάδια, ιδιαίτερα κατά τη ζύμωση και την παλαίωση των κρασιών. Όπως οι φαινολικές ενώσεις έτσι και το οξυγόνο, είναι σημαντικές στην ... -
Επίδραση της προζυμωτικής θολερότητας στην ζυμωτική ικανότητα του Σαββατιανού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται η επίδραση των λεπτών οινολασπών στην οινοποίηση γλεύκους της ποικιλίας Σαββατιανό. Η πραγματοποίηση ή μη της προζυμωτικής απολάσπωσης, αλλά και ο βαθμός διαύγασης που αναμένεται ... -
Επίδραση της τροποποίησης του χειμερινού κλαδέματος και θερινών κλαδεμάτων σε αμπέλια ποικιλίας Ασύρτικο στην απόδοση και στη σύνθεση σταφυλιών και οίνου.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-12-15)Climate change accelerates the ripening season of the vines significantly affecting the quality characteristics of the grapes and the wine produced. In this thesis, the effect of delayed winter pruning (LP), severe shoot ... -
Επίδραση του Terroir στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων στην Ελλάδα από γηγενείς και ξενικές ποικιλίες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-21)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση του terroir στον ελληνικό οίνο, που παράγεται είτε από γηγενείς είτε από ξενικές ποικιλίες. Το terroir διαμορφώνεται από το έδαφος, την τοπογραφία, το κλίμα αλλά και ... -
Επίδραση του θειώδους στους μικροοργανισμούς του γλεύκους και οργανικοί-βιολογικοί οίνοι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-04-09)Οι προσπάθειες κατάρριψης του μύθου, ότι το διοξείδιο του θείου είναι η μοναδική λύση στην οινοποίηση, έχουν εντατικοποιηθεί. Μάλιστα, δεκαετίες τώρα, τόσο χημικοί όσο και οινολόγοι έχουν μελετήσει με διάφορες εφαρμογές ... -
Επίδραση του καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και διαφοροποιημένων θερινών κλαδεμάτων σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.) της Κρήτης στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-03)Αντικείμενο μελέτης της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση του καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και του διαφοροποιημένου θερινού κλαδέματος «κορφολόγημα» στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών των γηγενών ... -
Επιρροή των Social Media στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών οίνου. Έρευνα στα ελληνικά οινοποιεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Το Μάρκετινγκ παίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους σε μια επιχείρηση, αφού με τη βοήθεια του οι εταιρίες είναι σε θέση να προωθηθούν και να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οδήγησε ... -
Εφαρμογή της μεθόδου ομαδοποίησης δειγμάτων με χρήση πόλων για την οργανοληπτική χαρτογράφηση ενός ευρέως φάσματος αποσταγμάτων στέμφυλων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)Οι γρήγορες τεχνικές οργανοληπτικής αξιολόγησης, έκαναν την εμφάνισή τους στο πρόσφατο παρελθόν με μεγαλύτερη εφαρμογή στην εκτίμηση των τροφίμων και ποτών, προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση και εξοικονομώντας πόρους ... -
Ζύμωση κόκκων καφέ με βακτήρια και ζύμες και αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του παραγόμενου ροφήματος καφέ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Ο καφές είναι εδώ και πολλά χρόνια πρωταγωνιστής στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων. Κατέχει σημαντικές θέσεις στην οικονομία και στην πολιτισμική κληρονομιά πολλών χωρών και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί ... -
Ζυμωτικό δυναμικό στελεχών Saccharomyces cerevisiae από την περιοχή της Νεμέας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Στα πλαίσια της εργασίας αυτής αξιολογήθηκε η φαινοτυπική ποικιλομορφία 20 ενδογενών στελεχών Saccharomyces cerevisiae από την περιοχή της Νεμέας. Εξετάστηκαν ως προς χαρακτηριστικά του ζυμωτικού και οινολογικού τους ...