Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 201-220 από 225
-
Μελέτη της εξέλιξης των αρωματικών ενώσεων σε ζύθους με υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021)Απόρροια της αυξημένης ζήτησης του κοινού για ζύθους με ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ αποτελεί η αυξημένη παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στον τομέα της ζυθοποιίας. Έχει παρατηρηθεί, ως συνέπεια, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ... -
Μελέτη της εκχυλισματικής ικανότητας της ρητίνης πεύκης χαλεπίου στις ζυμώσεις και μελέτη της οξειδωτικής της ικανότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στον ρητινίτη οίνο ο οποίος παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια όπως αποδεικνύεται από αρχαιολογικά ευρήματα και γραπτές αναφορές. Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε ως οίνος ονομασίας ... -
Σταθερότητα και διατηρησιμότητα του αφρού της μπύρας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Στην πτυχιακή θα παρουσιαστούν διάφορες πτυχές όσο αναφορά την σταθερότητα και την διατηρισιμότητα του αφρού της μπύρας. Η ανάλυση του αφρού μπορεί να γίνει και από χημικής άποψης άλλα και από φυσικής. Ουσιαστικά ο όρος ... -
Παρασκευή βιολειτουργικού οίνου με θεραπευτικές ιδιότητες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03)Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία είχε ως στόχο την παρασκευή ενός βιολειτουργικού οίνου, μέσω της εκχύλισης των αιθέριων ελαίων των βοτάνων δενδρολίβανο και φασκόμηλο σε οίνο και τη μελέτη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων και ... -
Μεταβολή χρώματος και πικράδας κατά την παλαίωση του ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της ζυθοποιίας παρατηρείται μια αδιάκοπη έρευνα και ανάπτυξη που αφορά στη βελτίωση της πικράδας , του χρώματος και του αρωματικού προφίλ των παραγόμενων προϊόντων. Κύριο αντικείμενο των ... -
Παραγωγή ζύθου με μη συμβατικές ζύμες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ζυθοποιίας παρατηρείται μια αδιάκοπη έρευνα που αφορά στη βελτίωση και την αύξηση της αρωματικής πολυπλοκότητας των παραγόμενων προϊόντων. Κύριο αντικείμενο των ερευνών αυτών είναι οι ... -
Συγκριτική μελέτη μεθόδων προσδιορισμού αναγόντων σακχάρων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03)Στο γλεύκος υπάρχουν διάφοροι τύποι σακχάρων. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη είναι τα κύρια σάκχαρα των οίνων, αλλά υπάρχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων σακχάρων, όπως είναι οι πεντόζες. Ανάγοντα σάκχαρα ονομάζονται αυτά με ... -
Η άμπελος και τα προϊόντα της στην φαρμακευτική και κοσμετική επιστήμη.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)Τα φαρμακευτικά φυτά ανήκουν στα παλαιότερα γνωστά προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης, που έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελούν βασικά συστατικά των σκευασμάτων, που χρησιμοποιούνται στο ... -
Αλκοολούχο ποτό από απόσταξη μήλων και αχλαδιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-24)Η παρούσα πτυχιακή ασχολείται με την παραγωγή αποστάγματος από φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι συγκρίνοντάς τα με το απόσταγμα σταφυλιού, το γνωστό σε όλους τσίπουρο. Το μήλο καθώς και το αχλάδι είναι δύο φρούτα ... -
Αμπελουργία ακριβείας στο Μαρκόπουλο Αττικής-Χαρτογράφηση παραγωγής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εργασία αυτή αναζητήθηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη αναγκαιότητα της εφαρμογής της Αμπελουργίας Ακριβείας , μέσα από τη σύγκριση των δεδομένων της παραγωγής και των πληροφοριών που είναι δυνατόν να ... -
Χρήση βοτάνων στη ζυθοποίηση. Εφαρμογή με αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου σε τρεις πειραματικές συνθήκες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Ενώ η χρήση βοτάνων-εκτός του λυκίσκου- στην ζυθοποίηση είναι μια παλιά πρακτική με διαφορετικές ιστορικές αναφορές, μόνο σχετικά πρόσφατα και στο πλαίσιο της τάσης των “craft” ζύθων έχουν αρχίσει να πειραματίζονται κάποιοι ... -
Μελέτη της εξέλιξης του αρωματικού προφίλ ζύθων κατά την πάροδο δύο ετών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Διαφορετικά στελέχη ζύμης μπορούν να παράγουν ζύθο με ένα μοναδικό και πολύ πολύπλοκο αρωματικό και γευστικό προφίλ. Η χρήση μη συγκαταβατικής ζύμης παρέχει στους ζυθοποιούς ένα ασυναγώνιστο. εμπορικό πλεονέκτημα ώστε οι ... -
Αμπελουργία ακριβείας και η δυνατότητα χρήσης τεχνολογικών μέσων σε Ελληνικούς αμπελώνες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Η αμπελουργία ακριβείας είναι ένας καινοτόμος τρόπος παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων για τον αμπελώνα με τη χρήση αισθητήρων, GPS και τη χρήση τηλεπισκόπησης. Ενδιαφέρον προκαλεί η λειτουργία των συστημάτων GPS και GIS ... -
Οι επιδράσεις των Kλιματικών αλλαγών στην Aμπελοκαλλιέργεια και Oινοποίηση στην Σαντορίνη τα τελευταία 30 χρόνια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-24)Το κλίμα και η αμπελουργία συνδέονται αναμφισβήτητα και επομένως η γνώση του επικρατέστερου καιρού και των κλιματολογικών συνθηκών μιας δεδομένης περιοχής είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη επιλογή ποικιλίας, τη βιώσιμη ... -
Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Το αμπέλι, μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει επηρεαστεί από την αλλαγή του κλίματος. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού και για την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών απαιτούνται καθορισμένες ... -
Παρασκευή και μελέτη βιολειτουργικού κρασιού με εκχύλιση των βοτάνων «Σαμπούκος» και «Κάρδαμο»
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)Κατά την αρχαιότητα η απουσία της τεχνολογίας, του εξοπλισμού και κατά συνέπεια των φαρμάκων οδήγησε τον άνθρωπο στην αξιοποίηση φυσικών παραγόντων ως ανάγκη για επιβίωση και ιατρική περίθαλψη. Αναζήτησε έτσι από την ... -
Χρήση υδροβιότοπων στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-22)Η εδαφική επέκταση των οινοποιητικών περιοχών σε γεωγραφικά μέρη πέραν του παραδοσιακού ευρωπαϊκού τόξου και η άνοδος των ποσοστών κατανάλωσης του οίνου στις αναπτυσσόμενες χώρες οδήγησε σε αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ... -
Παραγωγή Μπύρας Χωρίς Αλκοόλ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη των φυσικών και βιοχημικών συνθήκων που μπορούν να επιδράσουν στον μεταβολικό μονοπάτι που ακολουθούν οι ζύμες του ζύθου ώστε να περιοριστεί η παραγωγή της αιθανόλης και να παραχθεί ... -
Φωτοχημικές μέθοδοι επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων οινοποιείου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-02)Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τον ορθό τρόπο διαχείρισης και απόρριψης των υγρών αποβλήτων και η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Κατά την διαδικασία οινοποίησης ... -
Μελέτη επίδρασης της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ποιοτικά χαρακτηριστικά των λευκών οίνων των ποικιλιών Αηδάνι και Ασύρτικο με χρήση διαφορετικών στελεχών του γαλακτικού βακτηρίου Oenococcus oeni.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-01)Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελέτησε την επίδραση της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε λευκούς οίνους των ποικιλιών Αηδάνι και Ασύρτικο από την περιοχή της Σαντορίνης. Πιο ειδικά, σκοπός της μελέτης ήταν να βρεθεί η επιρροή της ...