Καινοτόμα βρώσιμα επικαλυπτικά στη μεταλλική και εναλλακτική συσκευασία
Innovative edible coatings in metallic and alternative packaging
Keywords
Μεταλλική συσκευασία ; Επιχρίσματα ; Βρώσιμα επικαλυπτικά ; Βρώσιμες μεμβράνεςAbstract
Η μεταλλική συσκευασία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους
συντήρησης και μεταφοράς των τροφίμων και ποτών. Τα διάφορα είδη μεταλλικής
συσκευασίας διαχωρίζονται σε κουτί δύο ή τριών τεμαχίων και aerosol ενώ
κατασκευάζονται συνήθως από αλουμίνιο, tinplate ή χάλυβα. Η συσκευασία δεν
συναντάται σχεδόν ποτέ χωρίς κάποια εσωτερική επικάλυψη η οποία παρέχει
επιπλέον προστασία στο προϊόν, ενώ ταυτόχρονα συναντάμε και την εξωτερική
επικάλυψη η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή με πληροφορίες σχετικά με το
προϊόν.
Ένας από τους μεγάλους στόχους των επιστημών που ασχολούνται με τα
τρόφιμα είναι η αντικατάσταση αυτών των συμβατικών επικαλύψεων με πιο
οικολογικά και υγιεινά υλικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που
παρουσιάζουν οι εμπεριεχόμενες ουσίες τους στην υγεία του ανθρώπου αλλά και
στο περιβάλλον. Η κύρια ιδέα που αναπτύσσεται και παρουσιάζεται στην παρούσα
πτυχιακή εργασία είναι οι βρώσιμες επικαλύψεις και μεμβράνες οι οποίες τα
τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος αφού φαίνεται να είναι
ασφαλέστερες από τις επικαλύψεις που περιέχουν δισφαινόλες.
Για τον σκοπό της εργασίας αναλύονται οι υπάρχουσες επικαλύψεις και πώς
αυτές εφαρμόζονται και στην συνέχεια παρουσιάζονται οι πιο διαδεδομένες
βρώσιμες. Επιπροσθέτως, γίνεται αναφορά σε διάφορες χρήσεις αυτών καθώς
επίσης και στα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να μπορέσουν να
χρησιμοποιηθούν σε βιομηχανική κλίμακα.
Abstract
Metal packaging is one of the most important ways of preserving and
transporting food and beverages. The various kinds of metal packaging are divided
into two or three-piece cans and aerosols and are usually made out of aluminium,
tinplate or steel. The packaging is almost never found without some inner coating
which provides extra protection to the product while at the same time the outer
coating gives the consumer information about the product.
One of the major objectives of the food sciences is to replace these conventional
coatings with more ecological and healthier materials in order to address the
problems that these substances present to human health and the environment. The
main idea developed and presented in this thesis is the edible coatings and films
which are gaining ground since they seem to be safer than coatings containing
bisphenols.
For the purpose of the thesis the existing coatings and the way they are applied
are analyzed and then the most widely used edible coatings are presented. In
addition, the various uses of these are discussed as well as the problems that need
to be solved before they can be used on an industrial scale.