Συγκριτική μελέτη του γένους Campylobacter ως παθογόνο βακτήριο
Comparative study of the genus Campylobacter as a pathogenic bacteria
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Κρίσιλια, Σοφία Ευαγγελία
Ημερομηνία
2021-02-25Επιβλέπων
Batrinou, AnthimiaΛέξεις-κλειδιά
Campylobacter ; Καμπυλοβακτηρίωση ; Βακτήριο ; Παθογόνο ; Τροφική δηλητηρίασηΠερίληψη
Στα πλαίσια του μαθήματος της πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία συγκριτική μελέτη για το γένος Campylobacter ως προς την παθογένεια του. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η περιγραφή του βακτηρίου, η κατανόηση των μηχανισμών παθογένειας και η ανάλυση των στατιστικών δεδομένων σχετικά με την καμπυλοβακτηρίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Campylobacter είναι ένα παθογόνο βακτήριο με πολυάριθμα ταυτοποιημένα είδη, ενώ συνεχώς παρουσιάζονται νέα. Είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο ποσοστό πρόκλησης οξείας γαστρεντερίτιδας στις χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι παρουσιάζεται συχνότερα απο τα γένη Salmonella, Listeria και Shigella γνωστα παθογόνα που συνδέονται με τροφικές δηλητηριάσεις. Πηγές του βακτηρίου αποτελούν τα ζώα, κυρίως το κοτόπουλο, μολυσμένα γλυκά και θαλασσινά νερα. Παρά το γεγονός ότι το Campylobacter αποτελεί σοβαρή τροφική απειλή, δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών παθογένειάς του. Αυτό οφείλεται εν μέρη στο γεγονός ότι η καμπυλοβακτηρίωση είναι αυτοπεριοριζόμενη και συχνά δεν γίνεται αντιληπτό ότι η λοίμωξη του ασθενή οφείλεται στο συγκεκριμένο βακτήριο. Συνεπώς βάσει της σοβαρότητας της νόσου είναι απαραίτητη η περεταίρω μελέτη του βακτηρίου για να επιτευχθεί ο περιορισμός και η πρόληψη της νόσου που προκαλεί
Περίληψη
During the thesis course, a comparative study was performed about the genus Campylobacter in terms of its pathogenesis. The purpose of this work is to describe the bacterium, to understand the mechanisms of pathogenesis and to analyze the statistical data on campylobacter in the European Union. Campylobacter is a pathogenic bacterium with numerous identified species, while new ones are constantly being presented. It is responsible for the highest incidence of acute gastroenteritis in EU countries, as it appears more frequently than the pathogens Salmonella, Listeria and Shigella, which are commonly known pathogens associated with food poisoning. The bacterium is commonly found in are animals, mainly chicken, contaminated freshwater and seawater. Although Campylobacter poses a serious food threat, appropriate research has not been conducted to fully understand its pathogenic mechanisms. This is due to the fact that campylobacteriosis is self-limiting, making it harder to determine that the patient's infection is due to that particular bacterium. Therefore, based on the severity of the disease, further study of the bacterium is necessary, in order to achieve the reduction and prevention of the disease it causes.