Show simple item record

Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και μέθοδοι εκχύλισης του αβοκαντελαίου

dc.contributor.advisorRevelou, Panagiota-Kyriaki
dc.contributor.authorΚατσίκης, Δημήτριος
dc.contributor.authorΣώτος, Νικόλαος Κωνσταντίνος
dc.date.accessioned2022-07-20T06:54:37Z
dc.date.available2022-07-20T06:54:37Z
dc.date.issued2022-07
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2555
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2395
dc.description.abstractΤο αβοκάντο θεωρείται ένα τροπικό φρούτο ύψιστης βιολογικής και θρεπτικής αξίας. Το αβοκαντέλαιο παράγεται από το αβοκάντο μέσω μιας σειράς από βιολογικές, φυσικές και χημικές μεθόδους και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία των τροφίμων και των φαρμάκων, στην νανοτεχνολογία καθώς και στην μαγειρική, λόγω των υψηλών ποσοτήτων των ευεργετικών συστατικών που περιέχονται σε αυτό. Ένα τυπικό παρθένο αβοκαντέλαιο είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις όπως είναι η β-σιτοστερόλη και η α-τοκοφερόλη καθώς και σε λιπαρά οξέα με κυριότερα το παλμιτικό, το ελαϊκό και το λινολεϊκό οξύ. Επιπροσθέτως, περιέχονται σε αυτό σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι πλούσιο σε διάφορες φυσικές χρωστικές ουσίες όπως είναι τα καροτενοειδή και οι χλωροφύλλες. Όλα αυτά τα προαναφερθέντα ευεργετικά συστατικά, που περιέχονται στο έλαιο αυτό, συντελούν στο γεγονός ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί ως λειτουργικό τρόφιμο. Σε πειραματικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως σε αρουραίους, σχετικά με τη βιολογική του δράση, αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση αβοκαντέλαιου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και επιπλέον συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ συγχρόνως προστατεύει τους οφθαλμούς και το ήπαρ.el
dc.format.extent88el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΛειτουργικό τρόφιμοel
dc.subjectΜονοακόρεστα λιπαρά οξέαel
dc.subjectΠαρθένο αβοκαντέλαιοel
dc.subjectΧοληστερόληel
dc.subjectΚαροτενοειδήel
dc.subjectΑβοκάντοel
dc.titleΧαρακτηριστικά, ιδιότητες και μέθοδοι εκχύλισης του αβοκαντελαίουel
dc.title.alternativeCharacteristics, properties and extraction of avocado oilel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΜάργαρη, Δήμητρα
dc.contributor.committeeΤριάντη, Μυρτώ
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedAvocado is considered a tropical fruit of the highest biological and nutritional value. Avocado oil is produced from avocados through a range of biological, natural and chemical methods and is used in the food and drug industry, in nanotechnology as well as in cooking, due to the high amounts of beneficial ingredients contained in it. A typical virgin avocado oil is rich in bioactive compounds such as β-sitosterol and α-tocopherol as well as fatty acids mainly palmitic, oleic and linoleic acid. In addition, it contains significant amounts of antioxidants and is rich in various natural pigments such as carotenoids and chlorophyll. All of the above beneficial ingredients contained in this oil contribute to the fact that it can be classified as a functional food. Experimental studies, mainly in rats, on its biological activity, show that the consumption of avocado oil can reduce the risk of various diseases, such as cancer and various cardiovascular diseases, and in addition helps to regulate diabetes, hypertension, blood cholesterol, while protecting the eyes and liver.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές