Ανάκτηση συστατικών υψηλής διατροφικής αξίας από υποπροϊόντα βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων και λαχανικών
Sustainable use of the by-products of fruit and vegetable industry for the recovery of compounds with high nutritional, functional and antioxidant value
Λέξεις-κλειδιά
Υποπροϊόντα φρούτων και λαχανικών ; Μέθοδοι εξαγωγής ; Συστατικά υψηλής διατροφικής αξίαςΠερίληψη
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, με βασικό στόχο την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με τα υποπροϊόντα που παράγονται στη βιομηχανία τροφίμων κατά την επεξεργασία των φρούτων και των λαχανικών. Πολλά από τα υπο-προϊόντα αυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιοδραστικές ουσίες και άλλες πο-λύτιμες ενώσεις, αλλά ως επί το πλείστων καταλήγουν ως απόβλητα.
Αρχικά, παρατίθενται αναλυτικές γενικές πληροφορίες για κάποια φρούτα και λαχανικά, την παγκόσμια παραγωγή τους, καθώς και το είδος των υποπροϊόντων που παράγονται κατά την επεξεργασία τους.
Στη συνέχεια, γίνεται μια επισκόπηση των επιμέρους ουσιών που περιέχονται στα διάφορα τμήματα των φρούτων και των λαχανικών, με έμφαση στα φυτοχημικά, μια κατηγορία ενώσεων που τελευταία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της έρευνας, στον τομέα της αξιοποίησης παραπροϊόντων της βιομηχανίας μεταποίησης γεωργικών προϊό-ντων.
Τέλος, μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα της βιβλιογραφίας, αναλύο-νται διάφορες μέθοδοι ανάκτησης θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών από τα υ-ποπροϊόντα των φρούτων και των λαχανικών, ενώ παρατίθενται και συνοπτικά οι ευρύ-τερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι αναλυτικού προσδιορισμού, αλλά και ταυτοποίησής τους.
Περίληψη
The present work is a bibliographic analysis, with the main aim of presenting data on by-products produced in the food industry in the processing of fruits and vegetables. Many of these by-products are rich in nutrients, bioactive substances and other valuable compounds, but mostly end up as waste.
Initially, detailed general information about some fruits and vegetables, their global production, as well as the type of by-products produced during their processing are pre-sented.
Then, an overview of the individual substances contained in the various parts of fruits and vegetables, with emphasis on phytochemicals, a category that has attracted the interest of research, in the field of utilization of by-products of the agricultural processing industry.
Finally, through typical examples of the literature, various methods of recovery of nutrients and bioactive components from the by-products of fruits and vegetables are ana-lyzed, while the most widely used methods of analytical determination and their identifica-tion are briefly presented.