Οίνος και υγεία
Wine and health
Keywords
Μεσογειακή διατροφή ; Γαλλικό παράδοξο ; Πολυφαινόλες ; Ρεσβερατρόλη ; Καρδιοπροστατευτική δράση ; Αντιοξειδωτική δράση ; Αλκοολισμός ; Αλκοολική ηπατική νόσος ; Οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα ; Κατανάλωση κρασιού ; Σύσταση οίνουAbstract
Το κρασί είναι ένα υδροαλκοολικό διάλυμα (80-85% νερό) που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των οργανικών οξέων, των φαινολικών ενώσεων, των αρωματικών ενώσεων, των πολυσακχαριτών, των αζωτούχων ενώσεων, των ενζύμων, των βιταμινών και των μετάλλων. Από την αρχαιότητα το κρασί έχει αποτελέσει σημαντικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες και για πολλά χρόνια, η μέτρια και η τακτική κατανάλωση κρασιού έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία. Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το κρασί και τις επιπτώσεις του στην υγεία έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990 με την εμφάνιση του «Γαλλικού Παραδόξου» που συσχετίζει τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής, με τη χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας νόσου στη Γαλλία. Έκτοτε, αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μια θετική σχέση μεταξύ της κατάποσης κόκκινου κρασιού και της ανθρώπινης υγείας, η οποία αποδίδεται κυρίως στις πολυφαινολικές ενώσεις του (ρεσβερατρόλη, κερκετίνη, κατεχίνη κ.τ.λ.). Στην πραγματικότητα, επιδημιολογικές μελέτες από διαφορετικούς πληθυσμούς έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες κρασιού εμφανίζουν μειωμένη θνησιμότητα κατά 20-30% από κάθε αιτία και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η μέτρια και τακτική κατανάλωση οίνου (έως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιαθηροσκληρωτικές, αντιαιμοπεταλιακές, αντιυπερτασικές, νευροπροστατευτικές, νεφροπροστατευτικές, αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές, αντιοστεοπορωτικές, αντιαλλεργικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Αντίθετα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει αναμφίβολα συσχετιστεί με μεγάλο αριθμό ιατρικών (κίρρωση του ήπατος, μυοκαρδιοπάθειες, εγκεφαλοπάθειες, πολυνευροπάθειες κ.τ.λ.), κοινωνικών (περιθωριοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, εγκληματικότητα κ.τ.λ.) και οικονομικών (απώλεια εργατοωρών, ανεργία, κόστος ατυχημάτων, κόστος θεραπείας κ.τ.λ.) προβλημάτων.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τη σύσταση του οίνου, τα παγκόσμια και εθνικά στατιστικά κατανάλωσης κρασιού, τη Μεσογειακή διατροφή, το Γαλλικό παράδοξο, τη θετική και την αρνητική επίδραση του οίνου στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς και με τον αλκοολισμό.
Abstract
Wine is a hydroalcoholic solution (80-85% water) containing a wide variety of chemical constituents, including sugars, organic acids, phenolic compounds, aromatic compounds, polysaccharides, nitrogen compounds, enzymes, vitamins and metals. Since ancient times wine has been an important component of human nutrition, especially in the Mediterranean countries and for many years, moderate and regular consumption of wine has been associated with health benefits. The scientific interest in wine and its health effects has increased significantly since the 1990s with the advent of the “French paradox” associating moderate consumption of red wine, a feature of the Mediterranean diet, with the low incidence of coronary heart disease in France. Since then, several epidemiological studies have shown a positive relationship between ingestion of red wine and human health, which is attributed mainly to its polyphenolic compounds (resveratrol, quercetin, catechin etc.). In fact, epidemiological studies from different populations have found that people who consume moderate amounts of wine have a reduced mortality of 20-30% from any cause and especially from cardiovascular diseases. According to scientific studies, moderate and regular wine consumption (up to one glass per day for women and two for men) offers to the human body anti-cancer, anti-inflammatory, antioxidant, anti-atherosclerotic, antiplatelet, antihypertensive, neuroprotective, nephroprotective, antimicrobials, antibacterials, anti-osteoporotic, anti-allergic and anti-diabetic properties. On the other hand, alcohol abuse has undoubtedly been associated with a large number of medical (liver cirrhosis, cardiomyopathy, encephalopathies, polyneuropathy etc.), social (marginalization, domestic violence, crime etc.) and financial (man-hours loss, unemployment, accident costs, treatment costs etc.) problems.
This present dissertation deals with the composition of wine, the world and national statistics of wine consumption, the Mediterranean diet, the French paradox, the positive and negative effects of wine on the human body, as well as alcoholism.