Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων με εφαρμογή στο χαρούπι
Study of antimicrobial activity of plant extracts with application to carob
Λέξεις-κλειδιά
Bioscreen ; Εκχύλισμα χαρουπιού ; Αντιμικροβιακή δράση ; Διάχυση φρεατίου σε άγαρ ; ΠολυφαινόλεςΠερίληψη
Η επιτακτική ανάγκη για νέα φυτικά εκχυλίσματα με αντιμικροβιακή δράση και η
μεγάλη ποσότητα ανεκμετάλλευτου χαρουπιού, Ceratonia siliqua L, αποτελούν
αφορμή για την διεκπεραίωση της παρούσας εργασίας. Με αυτόν τον σκοπό
παρασκευάζονται εκχυλίσματα χαρουπιάς, με μεθόδους διαβροχής και εξαγωγής
υποβοηθούμενης από υπερήχους. Σε αυτές γίνεται χρήση μη τοξικών και
περιβαλλοντικά καλοηθών διαλυτών και συγκεκριμένα νερού και υδατικού διαλύματος
αιθανόλη:νερό 10:90. Με τις μεθόδους διάχυσης φρεατίου σε άγαρ και με την
αυτοματοποιημένη μέθοδος θολομέτρου, Bioscreen, μελετάται η αντιμικροβιακή
δράση αυτών, έναντι των συχνά εμφανιζόμενων στα τρόφιμα παθογόνων
μικροοργανισμών και ειδικά των ακόλουθων στελεχών Escherichia coli NCTC
12241/ATCC 25922, Staphylococcus aureus NCTC 10788/ATCC 6538 και Candida
albicans NCPF 3255/ATCC 2091. Ακολουθεί μελέτη και σε περιπτώσεις στατιστική
ανάλυση των αποτελεσμάτων των μεθόδων ανίχνευσης της αντιμικροβιακής
ικανότητας. Βάση αυτών, προκύπτουν αξιοσημείωτες παρατηρήσεις, ως προς τα
εκχυλίσματα ανώριμων λοβών και φύλλων χαρουπιάς έναντι στην Escherichia coli και
τον Staphylococcus aureus. Πιο σημαντικό αποτέλεσμα κρίνεται η αντιμικροβιακή
δράση Εκχυλίσματος φύλλων χαρουπιάς, που προκύπτει με διαβροχή με
αιθανόλη:νερό 10:90 ως διαλύτη και με αναλογία υγρού:στερεού 200:10 έναντι της
Escherichia coli NCTC 12241/ATCC 25922.
Περίληψη
The urgent need for new plant extracts with antimicrobial activity and the large amount
of unexploited carob, Ceratonia siliqua L, are the reason for carrying out the present
study. For this purpose, carob extracts are prepared, using ultrasonically assisted
maceration and extraction methods. In these, non-toxic and environmentally benign
solvents are used, specifically water and an aqueous solution of ethanol:water 10:90.
With the agar well diffusion methods and the automated turbidometer method,
Bioscreen, the antimicrobial activity of these is studied against the pathogenic
microorganisms that often appear in foods and especially the following strains
Escherichia coli NCTC 12241/ATCC 25922, Staphylococcus aureus NCTC
10788/ATCC 6538 and Candida albicans NCPF 3255/ATCC 2091. Subsequently
occurs study and in some cases statistical analysis of the results of the antimicrobial
capacity detection methods. Based on these, important observations are made regarding
the extracts of immature pods and carob leaves against Escherichia coli and
Staphylococcus aureus. A more significant result is considered to be the antimicrobial
activity of carob leaf extract, obtained by soaking with ethanol:water 10:90 as a solvent
and with a liquid:solid ratio of 200:10 against Escherichia coli NCTC 12241/ATCC
25922.