Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
Study of antimicrobial activity of natural extracts
Λέξεις-κλειδιά
Αντιμικροβιακή δράση ; Φυσικά εκχυλίσματαΠερίληψη
Η πτυχιακή αυτή αναλύει την αντιμικροβιακή δράση φυτικών εκχυλισμάτων. Πέρα από το θεωρητικό
κομμάτι όμως, πραγματοποιείται και εργαστηριακή έρευνα της αντιμικροβιακής δράσης των φυτικών
εκχυλισμάτων με την μέθοδο της μικροαραίωσης. Αρχικά, γίνεται αναφορά στην γενική ιστορία των
αντιμικροβιακών ενώσεων τις περασμένες δεκαετίες και στις κύριες ομάδες αντιμικροβιακών
ενώσεων από φυτά. Στη συνέχεια, υπάρχει ανάλυση των αιθέριων ελαίων ως αντιμικροβιακά στα
συστήματα τροφίμων και αναφέρονται οι αντιμικροβιακές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στην
έρευνα αυτή. Ακόμη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην λεβάντα, καθώς είναι μία από τις βασικές
αντιμικροβιακές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα. Βασικό κομμάτι αυτής της
πτυχιακής, επίσης, είναι η μελέτη των παθογόνων μικροοργαανισμών που χρησιμοποιήθηκαν. Έπειτα,
στο ερευνητικό μέρος της πτυχιακής αυτής, γράφεται η προετοιμασία των καλλιεργειών και των
φυσικών εκχυλισμάτων. Τέλος, πραγματοποιείται αναλυτική περιγραφή των πειραμάτων που έγιναν
με τα συμπεράσματά τους να αναλύονται.
Περίληψη
This disseartation analyzes the antimicrobial action of plant extracts.In addition to the theoretical
part, however, laboratory research is carried out on the antimicrobial action of plant extracts by the
method of microdilution. Next, there is an analysis of essential oils as antimicrobials in food sestems
and are reported the antimicrobials used in this research.Also, special mention is made of lavender,
as it is one of the main antimicrobial substances used in the experiments.A special part of this
dissertation is also the study of pathogenic microorganisms used.Then, in the research part of this
dissertation, the preparation of crops and natural extracts is written.Finally, a detailed description of
the experiments performed and their conclusions are analyzed.