ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 381-400 από 632
-
Ζυμωτικό δυναμικό στελεχών Saccharomyces cerevisiae από την περιοχή της Νεμέας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Στα πλαίσια της εργασίας αυτής αξιολογήθηκε η φαινοτυπική ποικιλομορφία 20 ενδογενών στελεχών Saccharomyces cerevisiae από την περιοχή της Νεμέας. Εξετάστηκαν ως προς χαρακτηριστικά του ζυμωτικού και οινολογικού τους ... -
Η επίδραση της αντιοξειδωτικής δράσης των φυσικών εκχυλισμάτων στο οξειδωτικό στρες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-08)Ελεύθερη ρίζα ορίζεται, ένα μόριο ή μοριακό θραύσμα, που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια στο εξώτατο ατομικό ή μοριακό τροχιακό. Όταν σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, μπορεί να είναι εξαιρετικά αντιδραστικές ... -
Cultured meat consumer acceptance
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τείνει να κάνει τις κτηνοτροφικές μονάδες μη βιώσιμες στο μέλλον. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι το κρέας λόγω των αντιβιοτικών και άλλως βλαβερών ουσιών που περιέχει βλάπτει την ανθρώπινη ... -
Επίδραση της προζυμωτικής θολερότητας στην ζυμωτική ικανότητα του Σαββατιανού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται η επίδραση των λεπτών οινολασπών στην οινοποίηση γλεύκους της ποικιλίας Σαββατιανό. Η πραγματοποίηση ή μη της προζυμωτικής απολάσπωσης, αλλά και ο βαθμός διαύγασης που αναμένεται ... -
Εμπλουτισμός ελαιολάδων με αρωματικά φυτά: εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Στην Ελλάδα ευδοκιμεί μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, τα οποία απαντώνται ελεύθερα στη φύση ή μπορούν να καλλιεργηθούν συστηματικά. Η πλειοψηφία των αρωματικών φυτών βρίσκει ευρύ φάσμα εφαρμογών στη μαγειρική τέχνη, ... -
Αξιοποίηση υπολειμμάτων παραγωγής μανιταριών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-19)Τα παραπροϊόντα μανιταριών γίνονται όλο και περισσότερο γνωστά στην βιομηχανία των τροφίμων. Εκτός από το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και βιταμινών που διαθέτουν, περιέχονται σε αυτά ιχνοστοιχεία, σημαντικές βιοδραστικές ... -
Βιοδραστικά συστατικά τροφίμων με πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2(COVID-19)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα βιοδραστικά συστατικά που παρουσιάζουν πιθανή συνεισφορά στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19). Η νόσος COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε ... -
Trichinella Spiralis στα κρεατικά σκευάσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την Trichinella spiralis στα κρεατικά σκευάσματα. Πρόκειται για ένα νηματώδες παράσιτο που μολύνει πολλά θηλαστικά και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταδίδεται και στον άνθρωπο. ... -
Ασφάλεια τροφίμων από τις πρώτες καταγραφές έως σήμερα. Κατηγοριοποίηση, κίνδυνοι, αιτίες, συντονισμένη εκπαίδευση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05)Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η συγκέντρωση των σημαντικότερων καταγραφών που αφορούν στην ασφάλεια τροφίμων στις μέρες μας, η κατηγοριοποίησή τους και η πρόταση τρόπων μείωσής τους. Αρχικά παρουσιάζονται οι κατηγορίες ... -
Εφαρμογή τεχνολογιών Crispr Cas σε τροφιμογενή βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06)Η τεχνολογία CRISPR/Cas9, αποτελεί πλέον μια από τις βασικές μεθόδους επεξεργασίας γονιδιώματος. Ο αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε φάγους, καθώς και το ένζυμο Cas9 το οποίο έχει την δυνατότητα να χωρίζει το DNA και να ... -
Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και μέθοδοι εκχύλισης του αβοκαντελαίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Το αβοκάντο θεωρείται ένα τροπικό φρούτο ύψιστης βιολογικής και θρεπτικής αξίας. Το αβοκαντέλαιο παράγεται από το αβοκάντο μέσω μιας σειράς από βιολογικές, φυσικές και χημικές μεθόδους και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ... -
Εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών και εμπλουτισμού με φυσικά αντιοξειδωτικά για την παραγωγή τροφίμων με αυξημένη διατηρησιμότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-16)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει αν οι εδώδιμες μεμβράνες που εμπλουτίζονται με φυσικά αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην αύξηση της διατηρησιμότητας των τροφίμων. Μία από τις κυριότερες πρώτες ύλες ... -
Κατανάλωση κρέατος και εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Το κρέας αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου, παρέχοντάς του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες ... -
Η σημασία των προϊόντων light στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-05)Καθώς το βιοτικό επίπεδο παρουσίαζε ανοδική πορεία ο άνθρωπος επιθυμούσε να καταναλώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση γέννησε τη νόσο της παχυσαρκίας ενώ για την καταπολέμηση της ο ... -
Επίδραση των μεθόδων ξήρανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταυρανθών λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-11)Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την επίδραση που έχουν οι διάφοροι μέθοδοι ξήρανσης στα σταυρανθή λαχανικά, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων αποτελεί το λάχανο, η ρόκα, το ρεπάνι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα ... -
Ο κλάδος του ζύθου και οι προοπτικές ανάπτυξης ζυθοτουρισμού. Παρουσίαση επιχειρηματικού σχεδίου ίδρυσης μικροζυθοποιίας και ανάπτυξης ζυθοτουριστικών δραστηριοτήτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06-14)Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στις ευκαιρίες ανάπτυξης τουρισμού μέσα από πρακτικές του γαστρονομικού τουρισμού και ιδιαίτερα της παραγωγής βιοτεχνικής μπίρας σε μη αστικές περιοχές. Σκοπός της είναι να διερευνήσει ... -
Αξιοποίηση παραπροϊόντων μανιταριών ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών και άλλων βιοδραστικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06-23)Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της ωσμωτικής αφυδάτωσης σε δείγμα τεμαχισμένων παραπροϊόντων (κοτσάνια) μανιταριού (Pleurotus ostreatus) και ο συνδυασμός της με ξήρανση σε ρεύμα αέρα για τη δημιουργία ... -
Οι φωτοσυνθετικές αποκρίσεις των φύλλων του αμπελιού υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06-30)Έχει εκτιμηθεί ότι η κλιματική αλλαγή, από την άποψη των αλλαγών στα πρότυπα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επόμενες δεκαετίες στην αμπελουργική ζώνη της Ευρώπης. Η θερμική αύξηση μπορεί ... -
Ανίχνευση δευτερογενών μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την Ανίχνευση Δευτερογενών Μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp. Αρχικά παρουσιάζεται ο μικροοργανισμός Lactobacillus spp. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται θεωρητικά στοιχεία και ... -
Κρέας κυτταροκαλλιέργειας (cultured meat): μέθοδοι επεξεργασίας, εφαρμογές, αποδοχή καταναλωτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06)Το κρέας κυτταροκαλλιέργειας αποτελεί ένα προϊόν που παρασκευάζεται μέσω καλλιέργειας κατάλληλων κυττάρων, τα οποία προέρχονται από οικόσιτα ζώα, μέσα σε έναν βιοαντιδραστήρα, με τη χρήση κατάλληλου υγρού μέσου και με ...