ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 1-20 από 629
-
Αμπελογραφική περιγραφή και γενετική ταυτοποίηση ελληνικών ποικιλιών αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2022 μελετήθηκαν οχτώ (8) ελληνικές ποικιλίες αμπέλου από τη Σκύρο (Σποράδες). Για την μελέτη τους συλλέχθηκαν δείγματα νεαρών κορυφών με τα νεαρά τους φύλλα, ώριμα ανεπτυγμένα ... -
Η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών επιχειρήσεων ο ρόλος των ΣΔΑΤ και λοιπών επιθεωρήσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-25)Κυρίος σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κλάδου γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά το ρόλο των ΣΔΑΤ (Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων) και λοιπών επιθεωρήσεων. Η παρούσα ... -
Τεχνολογία τροφίμων και γαστρονομική καινοτομία: μελέτη της εφαρμογής σύγχρονων τεχνικών στη μαγειρική τέχνη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-12)Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συμβολή της τεχνολογίας τροφίμων στη γαστρονομική καινοτομία, με επίκεντρο τη χρήση και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών στη μαγειρική τέχνη. Στόχος της εργασίας είναι να διερευνήσει ... -
Επίδραση της έκθεσης στο ορατό και υπεριώδες φως στα χαρακτηριστικά των οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Είναι γνωστό, πως στις πωλήσεις των κρασιών, μεγάλο ποσοστό στην παγκόσμια αγορά, έχει το κόκκινο και το λευκό κρασί και έπειτα το ροζέ. Η παρακάτω μελέτη σχετίζεται, κατά πόσο επηρεάζεται η ποιότητα ενός εμπορεύσιμου ... -
Μελέτη τανινών και προσθήκη αυτών σε ερυθρό οίνο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-08)Oι τανίνες είναι ‘ενώσεις’ που ανήκουν στην κατηγορία των φαινολικών συστατικών. Η εγχώρια οινική κουλτούρα έχει αλλάξει, αλλά ο όρος «τανίνη» εξακολουθεί να είναι το πιο άγνωστο, αν και είναι τόσο σημαντικό δομικό ... -
Παρασκευή ενυδατικής κρέμας περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών από οινολάσπες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-01)Κατά την οινοποίηση, ένα μεγάλο μέρος υποπροϊόντων παράγεται, τα οποία γίνεται προσπάθεια διεθνώς για την κατάλληλη αξιοποίησή τους στο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας. Οι οινολάσπες αποτελούν το 14% των συνολικών οργανικών ... -
Χρήση βιοεπιταχυντών οργανικής προέλευσηςκατά την καλλιέργεια των ποικιλιών οιναμπέλου Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Επίδραση στα χαρακτηριστικά γλευκών και οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-02)Οι φαινολικές ενώσεις είναι συστατικά με πολύ σημαντικό ρόλο στην οινοποίηση, καθώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα (ένταση, απόχρωση) του οίνου αλλά και τη γεύση (στυφάδα, τραχύτητα). Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Επίδραση του είδους ζυμομύκητα Lachancea thermotolerans στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οίνου από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024)Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στο εργαστήριο Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στο τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της δράσης διαφορετικών ... -
Παράγοντες που καθορίζουν το ''σώμα'' - ''δομή''- αίσθηση στο στόμα, σε λευκούς ξηρούς οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αντιλαμβανόμενη ποιότητα των οίνων τόσο από τους επαγγελματίες του χώρου, όσο και από τους απλούς καταναλωτές είναι τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που επηρεάζουν ... -
Αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση φυσικών εκχυλισμάτων της ελληνικής χλωρίδας. Ταυτοποίηση βιοδραστικών ενώσεων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-14)Τα αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τον άνθρωπο λόγω των ευεργετικών επιδράσεών τους στην υγεία. Η μελέτη των φυτικών εκχυλισμάτων αποτελεί ένα επίκαιρο ζήτημα, καθώς τα ... -
Μελέτη και ανάλυση της αγοράς καινοτόμων προϊόντων για την διαχείριση του σωματικού βάρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο προώθησης των καινοτόμων προϊόντων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία ως ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε στη διάρκεια της ... -
Χρήση του φουμαρικού οξέος για τον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης και μελέτη της επίδρασης του στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Σαββατιανού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Σε αυτή την πειραματική πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση της προσθήκης φουμαρικού οξέος, στα επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα με τον OIV, σε δύο διαφορετικούς οίνους από την ποικιλία Σαββατιανό. Το φουμαρικό οξύ, σύμφωνα ... -
Αποδοχή χρήσης Τεχνολογιών Επικοινωνίας & Πληροφόρησης (ICT) στη Business-to-Business πώληση προϊόντων κάβας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-05-27)Η πρόοδος της τεχνολογίας και η ανάγκη ταχύτητας στην καθημερινή συνεννόηση και στις καθημερινές συναλλαγές έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης (ICT) από ολοένα και ... -
Αποκρυπτογραφώντας την αλλοίωση των πουλερικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024)Poultry spoilage presents a significant challenge in the food industry due to its susceptibility to microbial contamination and enzymatic degradation, leading to decreased product quality, safety concerns, and economic ... -
Συγκριτική μελέτη φυτών της οικογένειας Brassicaceae (Cruciferae) ως προς τη φυτοχημική σύσταση και την αντιοξειδωτική τους δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Τα φυτικά τρόφιμα αποτελούν πηγές σημαντικών ποσοτήτων βιοδραστικών ουσιών, οι οποίες επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία. Οι έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν πως τα λαχανικά της οικογένειας Brassicacea, γνωστά ... -
Προσδιορισμός ιδιοτήτων ζυμαριών αλεύρου σίτου ενισχυμένου με αρωματικά φυτά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-13)Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Δημητριακών & Προϊόντων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα πειράματα εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους ... -
Φυσικές και τεχνικές γλυκαντικές ύλες: ο ρόλος τους στις ολιγοθερμικές δίαιτες ως προς την ασφάλεια και υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Η χρήση ραφιναρισμένης ζάχαρης στην καθημερινή μας ζωή είναι μια κοινή πρακτική και η χρήση της έχει αυξηθεί πολλαπλά τις τελευταίες δεκαετίες. Χρησιμοποιείται συνήθως σε επιδόρπια, χυμούς, ροφήματα και προϊόντα ... -
Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Chardonnayστην περιοχή του Τυρνάβου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Οι κυριότερες ασθένειες που αναπτύσσονται σε ώριμα φυτά της αμπέλου είναι κυρίως η ευτυπίωση (Eutypa dieback), η ίσκα (Eska), η βοτρυοσφαίρια (Botryosphaeria dieback), η φώμοψη (Phomopsis dieback). Πρόκειται για μυκητολογικές ... -
Επίδραση του καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και διαφοροποιημένων θερινών κλαδεμάτων σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.) της Κρήτης στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-03)Αντικείμενο μελέτης της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η επίδραση του καθυστερημένου χειμερινού κλαδέματος καθώς και του διαφοροποιημένου θερινού κλαδέματος «κορφολόγημα» στην πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών των γηγενών ... -
Απομόνωση γαλακτωματοποιητών από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων με πιθανές χρήσεις στη μαγειρική τέχνη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-15)Η απομόνωση γαλακτωματοποιητών από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων με πιθανές χρήσεις στη μαγειρική τέχνη" αποτελεί το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στις κατηγορίες των πρόσθετων ...