ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 594
-
Εδώδιμες επιστρώσεις χιτοζάνης και νανοεπικάλυψη για παράταση διατηρησιμότητας στο Cucumis sativus (Linnaeus, 1753) και αντικατάσταση της πλαστικής συσκευασίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11)Οι εδώδιμες επικαλύψεις είναι μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια με 2,21 δισεκατομμύρια δολάρια μερίδιο αγοράς το 2023, καθώς πολλές εταιρίες αναζητούν λύσεις αντικατάστασης ... -
Μελέτη αποκορύφωσης του γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-07)Το γάλα ανεξαρτήτως ζωικής προέλευσης και περαιτέρω κατάταξης του με βάση το περιεχόμενο λίπος του, αποτελεί τροφή σύμβολο και πρώτη ύλη για τρόφιμα παγκόσμιας σημασίας (κρέμα γάλακτος, τυρί, γιαούρτη, παγωτό, ξυνόγαλα, ... -
Ποιοτικά χαρακτηριστικά νεοφανών τροφίμων εμπλουτισμένων με λειτουργικά συστατικά για την μείωση άγχους των καταναλωτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-12)Η αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία και συστατικά που βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου έχει οδηγήσει στο σχηματισμό νέων λειτουργικών τροφίμων. Τα αρτοπαρασκευάσματα είναι τρόφιμα που έχουν μεγάλη απήχηση ... -
Βιολογική δραστικότητα του δενδρολίβανου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-06) -
Μελέτη της ικανότητας προσκόλλησης της ζύμης αλλοίωσης του οίνου Brettanomyces bruxellensis
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Η ικανότητα προσκόλλησης και η δημιουργία βιοΰμενίων από αλλοιογόνους μικροοργανισμούς απασχολεί τη βιομηχανία τροφίμων λόγω των σημαντικών οικονομικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει. Πολλές φορές οι αντιμικροβιακοί ... -
Πρωτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-07)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η πρωτοβάθμια επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των οινοποιείων. Τα υγρά απόβλητα ενός οινοποιείου παράγονται κυρίως από τον καθαρισμό του δαπέδου, του μηχανολογικού εξοπλισμού, ... -
Μελέτη βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων εστιατορίου πανεπιστημίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-28)Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής καθώς και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και των αλλαγών στην καθημερινότητα και τις διατροφικές μας συνήθειες εν γένει, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μείωση της σπατάλης των ... -
Ανοσοποιητικό και διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04-05)Το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρείται από τα σημαντικότερα συστήματα κάθε οργανισμού διότι αποτελεί την άμυνά του σε μικροοργανισμούς που είναι ικανοί να τον βλάψουν. Με την εισβολή ενός παράσιτου ενεργοποιείται μια σειρά ... -
Μη αξιοποιούμενα τρόφιμα: ο ρόλος των ΣΔΑΤ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-19)Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς το 35% περίπου του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ετησίως σπαταλιέται με τεράστιο οικονομικό κόστος. ... -
Πρωτεϊνικές δίαιτες για απώλεια βάρους και επιδράσεις στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-12) -
Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα χαμομηλιού με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Στη σημερινή εποχή, η ανάγκη που υπάρχει για οικολογική διαχείριση των αποβλήτων και των παραπροϊόντων αλλά και η τάση για την εφαρμογή «πράσινων» μεθόδων κατά την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων τροφίμων, έχει οδηγήσει ... -
Υγιεινή και ασφάλεια κατά την παραγωγή και διάθεση παγωτού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η πλήρης και διεξοδική ανάλυση της έννοιας του παγωτού, της διαδικασίας παραγωγής του, της ποιότητάς του, καθώς επίσης κι των πτυχών υγιεινής και ασφάλειας που σχετίζονται με αυτή. Στο ... -
Πρωτεϊνική αστάθεια οίνων: παράγοντες που την επηρεάζουν και τρόποι αντιμετώπισης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύει σε βάθος το φαινόμενο της πρωτεϊνικής αστάθειας των οίνων, και κατ΄επέκταση του πρωτεϊνικού θολώματος, τον τρόπο με τον οποίο αυτό δημιουργείται, πώς γίνεται οπτικά αντιληπτό και τους ... -
Κρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)Το γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των ... -
Βιβλιογραφική ανασκόπηση του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος στους αθλητές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-06)Στόχος όλων των επαγγελματιών αθλητών αποτελεί διαχρονικά η βελτιστοποίηση των επιδόσεων τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί με το επιβαρυμένο πρόγραμμα αγώνων που καλούνται ... -
Μελέτη και ταυτοποίηση σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων φασκόμηλο και μαντζουράνα σε τσίπουρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε μελέτη και ταυτοποίηση της σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων φασκόμηλο και μαντζουράνα σε τσίπουρο. Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και ... -
Σύνθεση και μελέτη προϊόντων περιποίησης προσώπου με χρήση πολυφαινολών κόκκινου σταφυλιού και καφεΐνης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-13)Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη τόσο των ηλικιωμένων όσο και των νεότερων ενηλίκων να διατηρήσουν το μεγαλύτερο όργανο τους, το δέρμα, υγιές, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας των καλλυντικών και συγκεκριμένα ... -
Μελέτη των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, στο πέρας του χρόνου, των δύο κρητικών ποικιλιών Βιδιανό και Βιλάνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Ευρέως γνωστή είναι η παλαίωση των ερυθρών οίνων λόγω κάποιων συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που βρίσκονται στις ποικιλίες τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι κυρίως φαινολικές ενώσεις (τανίνες, ανθοκυάνες) που δίνουν την ... -
Μέθοδοι προσδιορισμού αζώτου σε δείγματα οίνου και γλεύκους – Συγκριτική μελέτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-11)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία σκοπός ήταν η συγκριτική μελέτη μεθόδων προσδιορισμού αζώτου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δείγματα γλεύκους και οίνου. Το άζωτο είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγεία ανάπτυξη ... -
Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα βασιλικού με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-07)Η απόσταξη των αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά παράγει μεγάλες ποσότητες παραπροϊόντων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα πλούσιο περιεχόμενο σε βιοδραστικά συστατικά. Στην παρούσα εργασία έγινε ανάκτηση των φαινολικών ...