ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 21-40 από 803
-
Παρουσία μυκοτοξίνης Μ1 σε δείγματα γάλακτος (αγελαδινό - αιγοπρόβειο) ελληνικής αγοράς την τελευταία διετία (2022 - 2024)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-26)Το γάλα αποτελεί μία τροφή πλήρης και ισορροπημένη, υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς προσφέρει στον οργανισμό μακροθρεπτικά στοιχεία, δηλαδή πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες αλλά και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες ... -
Κινητικές κατανάλωσης οξυγόνου σε οίνους Ελληνικών ποικιλιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-20)Το οξυγόνο αποτελεί χημικό στοιχείο με μεγάλη σημασία για τη διάρκεια ζωής των οίνων, αφού δύναται να αντιδράσει με το διαθέσιμο προς οξείδωση υπόστρωμα και να επιφέρει μη αναστρέψιμες μεταβολές στο οργανοληπτικό τους ... -
Μελέτη της επίδρασης της προσθήκης φουμαρικού οξέος στα βασικά οινολογικά χαρακτηριστικά και στον έλεγχο της μηλογαλακτικής ζύμωσης, σε οίνους ελληνικών ποικιλιών μετά από ένα χρόνο αποθήκευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-27)Η μηλογαλακτική ζύμωση αποτελεί κρίσιμο στάδιο στην οινοποίηση, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της γευστικής ισορροπίας, της μικροβιακής σταθερότητας και της αρωματικής πολυπλοκότητας των οίνων. Από την άλλη, η οξύτητα παίζει ... -
Επίδραση της ποικιλομορφίας του εδάφους της Ηλείας στην ποικιλία Μοσχοφίλερο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-27)Η εργασία εξετάζει την ποικιλία σταφυλιών Μοσχοφίλερο, η οποία καλλιεργείται στο νομό Ηλείας, στην Πελοπόννησο, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την αρωματική της δύναμη και τη συμβολή της στην οινοπαραγωγή. ... -
Σύγκριση του παλλόμενου ηλεκτρικού πεδίου με άλλες μη θερμικές μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-21)Η μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων και η συναφής τεχνολογία της μεθόδου PEF (Pulsed Electric Field – Παλλόμενα Ηλεκτρικά Πεδία) είναι μια σχετικά πρόσφατη – σε βιομηχανικό επίπεδο εφαρμοζόμενη μέθοδος – αναδυόμενη μη θερμική ... -
Συσχέτιση μεταξύ της προτίμησης ανάμεσα σε απλά υδατικά διαλύματα ζάχαρης διαφορετικών συγκεντρώσεων και συγκέντρωση ζάχαρης σε αγαπημένα ποτά και φαγητά για Έλληνες ενήλικες. Μέρος παγκόσμιας έρευνας με πολλά συμμετέχοντα εργαστήρια από έξι ηπείρους (GCCR Many labs 001)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-04)Η παρούσα έρευνα αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας έρευνας με την συμμετοχή εργαστηρίων από 6 (έξι) ηπείρους και αποσκοπεί στην διερεύνηση της συσχέτισης της μεταξύ της προτίμησης των Ελλήνων ενηλίκων ανάμεσα σε απλά ... -
Κατασκευή εργοστασίου τροφίμων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος HACPP
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-17)Η παρούσα εργασία εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της νομοθεσίας που διέπει τη βιομηχανία τροφίμων, της τεχνολογικής καινοτομίας, και της εφαρμογής του συστήματος HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Η διασφάλιση ... -
Βιοδιαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης ως συστατικό νέων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02)Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση -
Μελέτη βιοδραστικότητας και αντιδιαβητικής δράσης συστατικών χαρουπιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου του διαβήτη σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς επηρεάζει άμεσα τα ... -
Εφαρμογή in silico τεχνικών για την πρόβλεψη της αντιοξειδωτικής δράσης συστατικών τομάτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-25)Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αυξανόμενη ζήτηση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δεδομένου ότι πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η ... -
Αλληλεπίδραση μεταξύ των «χημικών αισθήσεων» και της ακοής: Βιβλιογραφική επισκόπηση με έμφαση στις έρευνες – εφαρμογές που αφορούν στους οίνους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Ο οίνος λόγω της πολύπλευρης φύσης του, της εκλεπτυσμένης και γαστρονομικής προστιθέμενης αξίας του αποτελεί ένα προϊόν για το οποίο οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να εξελίξουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ... -
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO: 22000:2018 στην παραγωγή ιχθυοτροφών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02) -
Χλωριωμένα παραπροϊόντα στο πόσιμο νερό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)Η απολύμανση του νερού είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών και την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Παρόλα αυτά, κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται ενώσεις που ονομάζονται ... -
Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Η διπλωματική εργασία εξετάζει την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στη βιομηχανία των τροφίμων αναδεικνύοντας τα οφέλη, τις εφαρμογές, αλλά και τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν. Η AI έχει συμβάλει σημαντικά στην ... -
Ζύθοι χωρίς γλουτένη: Επισκόπηση της κατηγορίας και διαφοροποίηση της γεύσης σε σχέση με τους συμβατικούς ζύθους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-02)Η κοιλιοκάκη είναι μια πάθηση η οποία σχετίζεται με την κατανάλωση της γλουτένης. Σε ευαίσθητα άτομα, η γλουτένη πυροδοτεί μια αυτοάνοση εντεροπάθεια για την οποία δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμη θεραπεία. Η μπύρα θα πρέπει ... -
Εφαρμογή συμβατικών και νέων μεθόδων ξήρανσης για την αξιοποίηση παραπροϊόντων αγροδιατροφικού τομέα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-18)Το παγκόσμιο ενδιαφέρον όσον αφορά τα θέματα της βιωσιμότητας ολοένα και αυξάνεται. Μία σημαντική πτυχή αυτού του ενδιαφέροντος είναι η μετατροπή των παραπροϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και η κατάλληλη αξιοποίησή τους. ... -
Παρεμποδιστικές ουσίες που επιδρούν στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-03)Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τη χρήση φυσικών συντηρητικών ως εναλλακτική λύση έναντι των χημικών στη βιομηχανία τροφίμων έχει σημειώσει σημαντική αύξηση. Η παρούσα εργασία εστιάζει σε ουσίες με παρεμποδιστική ... -
Διαχείριση υποπροϊόντων με παλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Το Παλλόμενο Ηλεκτρικό Πεδίο είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση των τροφίμων και την αδρανοποίηση μικροοργανισμών και περιλαμβάνει την εφαρμογή παλμών μέτριας έως υψηλής ... -
Διερεύνηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς στα προϊόντα οίνου: η περίπτωση της γενιάς Y
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-19)της δεκαετίας του 2000 και επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές τάσεις στον τομέα του οίνου. Πρόκειται για τη γενιά η οποία διαμορφώθηκε μέσα από την τεχνολογική εξέλιξη και τις κοινωνικές αλλαγές, και η καταναλωτική της ... -
Τα εδώδιμα έντομα στη βιομηχανία τροφίμων: Εφαρμογές και ενδεχόμενα ζητήματα ασφάλειας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2025-02-10)Τα εδώδιμα έντομα είναι ένα καινοτόμο τρόφιμο σε πολλές χώρες καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια και υψηλή διατροφική αξία προσδίδοντας πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι εύκολα ...