ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 41-60 από 738
-
Αξιολόγηση λιπιδικού προφίλ εθελοντών με μεταβολικά σύνδρομα μετά την κατανάλωση λειτουργικού σνακ μανιταριών με χρήση υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-30)Τα τελευταία χρόνια, τα λειτουργικά τρόφιμα διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση των μεταβολικών συνδρόμων, τα οποία περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η ... -
Επεξεργασία υγρών αποβλήτων του οινοποιείου με αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών για άρδευση και της επεξεργασμένης λάσπης για διάθεση στο αμπέλι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-12)Η επεξεργασία και η αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων και της λάσπης των οινοποιείων παρουσιάζουν σημαντικές περιβαλλοντικές και γεωργικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Τα υγρά απόβλητα οινοποιείων, τα οποία χαρακτηρίζονται ... -
Μελέτη μικροβιακής ζύμωσης φυτικών προϊόντων με βάση μικροβιακή κοινότητα αποτελούμενη από ζύμες και βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Η kombucha είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό για τη μοναδική του γεύση και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Παράγεται χρησιμοποιώντας μια συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμών (SCOBY), ... -
Η επιρροή της διατροφής στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Το εντερικό μικροβίωμα είναι γνωστό ότι αποτελείται από έναν πληθυσμό μικροοργανισμών οι οποίοι εγκαθιδρύονται στο έντερο. Αυτό όμως που αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο είναι οι λειτουργίες και οι μηχανισμοί πίσω από αυτό ... -
Η σήμανση (ετικέτα) του οίνου ως εργαλείο μάρκετινγκ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Το Marketing έχει την ικανότητα να δημιουργεί ισχυρές κερδοφόρες σχέσεις μεταξύ εταιρειών ή οργανισμών και καταναλωτών. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς, στην οικονομία και στις αποφάσεις εταιρειών ... -
Υποκατάστατα κρέατος μέθοδοι επεξεργασίας και εφαρμογές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10)Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για βιώσιμες και ηθικές πηγές τροφίμων έχει συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη υποκατάστατων κρέατος φυτικής προέλευσης, τα οποία χρησιμεύουν ως εναλλακτικές λύσεις για τα παραδοσιακά προϊόντα ... -
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών με την χρήση νανοσωματιδίων χρυσού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η παρούσα μελέτη έγινε επάνω στην χρήση των νανοσωματιδίων χρυσού για τον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών. Τα εν λόγω νανοσωματίδια έχουν σημαντικές ιδιότητες που τα καθιστούν πολύτιμα σε πολλές επιστημονικές και άλλες ... -
Παραγωγή ξηρού οίνου από λιαστά σταφύλια των κυπριακών ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-25)Η παρούσα εργασία μελετά τόσο σε βιβλιογραφικό όσο και σε πειραματικό επίπεδο την ανάπτυξη ξηρών οίνων από λιαστά σταφύλια των γηγενών κυπριακών ποικιλιών Μαύρο και Ξυνιστέρι. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας ... -
Διατροφική έκθεση στο ακρυλαμίδιο μέσω κατανάλωσης θερμικώς επεξεργασμένων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά την θερμική επεξεργασία, ορισμένων τροφίμων, σε θερμοκρασίες άνω των 120°C,και σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε άμυλο, όπως ... -
Μεσογειακή διατροφή και κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-06)Πτυχιακή εργασία διερευνά τη μεσογειακή διατροφή και την κατανάλωση κρέατος και κρατικών προιόντων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του θέματος μέσα από 5 κεφάλαια. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο και τη ... -
Ανάπτυξη καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανίχνευση παθογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-13)Η παρούσα διδακτορική διατριβή στοχεύει στην αξιολόγηση και σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανίχνευσης για ή τρία κοινά τροφιμογενή παθογόνα, τη Listeria monocytogenes, την Escherichia coli και τη Salmonella Typhimurium, ... -
Επίδραση των πρώτων υλών, της σύνθεσης & της παραγωγικής διαδικασίας στην ποιότητα & στο κόστος προϊόντων σοκολατοποιίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-07)Η παρούσα διατριβή διερευνά τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και το κόστος των προϊόντων σοκολάτας, εστιάζοντας στο ρόλο που διαδραματίζουν οι πρώτες ύλες, η σύνθεση αυτών και οι μέθοδοι παραγωγής. Μια ... -
Εφαρμογή υπολογιστικών τεχνικών για την πρόβλεψη νέων ενισχυτικών γεύσης από εκχυλίσματα βασιλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η ανθρώπινη γεύση μπορεί να διακριθεί σε πέντε βασικές κατηγορίες: γλυκιά (sweet), πικρή (bitter),όξινη (sour), αλμυρή (salty), και umami. Αποτελεί ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και ποτών, ... -
Η χρησιμότητα των μεταβολομικών μελετών στην τεχνολογία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-20)Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να διερευνήσει τη χρησιμότητα των μεταβολομικών αναλύσεων στην επιστήμη των τροφίμων, εστιάζοντας στις μεθοδολογίες, τις εφαρμογές και τις μελλοντικές προοπτικές της. Η μεταβολομική ... -
Βιοδιαθεσιμότητα συμπληρωμάτων διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-13)Τα συμπληρώματα διατροφής, πλέον, έχουν εδραιωθεί στην καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων, με μια αγορά και ένα ενδιαφέρον που όλο φαίνεται να αυξάνεται. Αποτελούν πηγή θρεπτικών και άλλων συστατικών και χρησιμοποιούνται ... -
Διατροφική αξία κρέατος και κρεατοσκευασμάτων στον άνθρωπο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-20)Η κατανάλωση του κρέατος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ταυτόχρονα, η παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων κρέατος, παρατείνει την διάρκεια ζωής του κρέατος και προσφέρει ... -
Σχηματισμός και ανίχνευση μικροβιακών βιοφίλμ σε παραγωγικούς χώρους τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Τα βιοφίλμ είναι μικροοργανισμοί που προσκολλώνται σε μία επιφάνεια και σχηματίζουν ένα πλέγμα (ενσωματωμένο). Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος αναπτύσσονται σε διάφορα περιβάλλοντα επεξεργασίας τροφίμων, και προκαλούν ... -
Εντοπισμός νοθείας σε αρωματικά φυτά και μπαχαρικά με χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η νοθεία των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά τόσο την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, όσο και την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για την σκόπιμη υποβάθμιση της αξίας των τροφίμων, με κύριο στόχο ... -
Επίδραση του Zygosaccharomyces bailii σε συνθετικά υποστρώματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-01)Εδώ και πολλές δεκαετίες, ο συμβατικός σακχαρομύκητας, Saccharomyces cerevisiae, αποτελεί τον κατεξοχήν οργανισμό που επιτελεί την αλκοολική ζύμωση. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της χρήσης των non-Saccharomyces ζυμών, γνωστές ... -
Εφαρμογές machine learning στην παραγωγή γάλακτος και των προϊόντων του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύει ποικίλες εφαρμογές της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Με την έναρξη της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) , ήταν αναπόφευκτο πως τα ...