ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Recent submissions
Now showing items 201-220 of 629
-
Πρόβλεψη της αντιμικροβιακής δράσης αιθέριου ελαίου λεβάντας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)Σήμερα, κρίσιμο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων συνιστά η ανάπτυξη αλλά και ο πολλαπλασιασμός των παθογόνων μικροοργανισμών στα προϊόντα τροφίμων. Αποτέλεσμα αποτελεί η πιθανή μόλυνση του ανθρώπου ... -
Συγκριτική μελέτη βρώσιμων φυτικών ελαίων διασποράς με αέρια χρωματογραφία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Τα φυτικά έλαια αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ανθρώπινης διατροφής και η αναζήτηση για περισσότερες φυτικές πηγές τροφίμων που δίνουν ενέργεια, είναι διαρκής και αυξανόμενη. Τέτοια έλαια φέρουν ουσίες ... -
Εκτίμηση των απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Chardonnay, Gewürztraminer και Sauvignon Blanc στη περιοχή του Αμύνταιου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η εκτίμηση των απωλειών παραγωγής που προκαλείται από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, (GrapevineTrunkDiseases-GTDs), σε αμπελώνα του κτήματος Κυρ-Γιάννη που βρίσκεται στη ... -
Διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)Καταγραφή φασμάτων FTIR αποσταγμάτων στεμφύλων σταφυλής και στατιστική επεξεργασία αποτελεσμάτων -
Κατάσταση και σημασία των φυτικών ιώσεων σε γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Οι ζημίες που προκύπτουν από τη χρησιμοποίηση ιωμένων κλώνων αμπέλου είναι τεράστιες στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Τα ιωμένα φυτά συχνά παρουσιάζουν καχεξία, μορφολογικές και φυσιολογικές ανωμαλίες, μειωμένη ... -
Υπολογιστικές τεχνικές για την αναζήτηση νέων ενώσεων αναστολέων της ενζυμικής αμαύρωσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ραγδαία η αγορά φρούτων και λαχανικών λόγω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών, οι οποίοι υιοθετούν πιο υγιή πρότυπα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά ... -
Διερεύνηση της δυνατότητας χρήσης FTIR φασματοσκοπίας σε οίνους με επιμόλυνση από Βρεττανομύκητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Ο Brettanomyces bruxellensis αποτελεί έναν κοινό μολυσματικό παράγοντα στον οίνο και είναι γνωστός για την ικανότητα του να πολλαπλασιάζεται και να παραμένει στα κελάρια παραγωγής. Η παρουσία του δημιουργεί σημαντικές ... -
Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Μανδηλαριά, Grenache Rouge και Syrah στην περιοχή του Κορωπίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Οι ασθένειες του ξύλου δημιουργούν εδώ και αρκετά χρόνια προβλήματα στους αμπελώνες σε ολόκληρο τον αμπελοοινικό κόσμο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η κατάσταση του Αττικού ... -
Εφαρμογή Next Generation Sequencing σε γαλακτοκομικά προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-06)Η εφαρμογή των τεχνολογιών αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση δειγμάτων τυριού, φέρνοντας επανάσταση στον τομέα της μικροβιολογίας και της γονιδιωματικής του τυριού. ... -
Υπερυδρόφοβες επικαλύψεις συσκευασιών τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-11)Η απώλεια και η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας που έχει σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος καθώς επιδεινώνει ζητήματα όπως την επισιτιστική ανασφάλεια, ... -
Βιώσιμη χρήση του νερού στην αμπελουργία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08)Η αειφόρος χρήση των υδάτινων πόρων είναι ένα σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως. Η αμπελουργία αποτελεί έναν τομέα ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και τη διαθεσιμότητα του νερού. ... -
Πεπτιδικές ενώσεις στον οίνο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Ο οίνος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Αποτελείται από πολυάριθμες ενώσεις, διαφόρων κατηγοριών που καθεμία συνεισφέρει στο τελικό προϊόν και στην διατήρησή του κατά ... -
Ο πληθωρισμός στα ποτά στην Ελλάδα & στην Ευρώπη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Ο πληθωρισμός είναι ένα οικονομικό φαινόμενο που εμφανίζεται σε διάφορες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητό στη σύγχρονη εποχή να διατηρείται ... -
Ημιποσοτικός προσδιορισμός μαλακού σίτου σε σκληρό σίτο με real time pcr για έλεγχο νοθείας στην ελληνική αγορά ζυμαρικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)Τα ζυμαρικά σίτου φτιάχνονται κυρίως από σκληρό σιτάρι και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως. Τα τυποποιημένα ζυμαρικά που αναφέρουν στην ετικέτα προϊόντος ότι φτιάχνονται από ... -
Μελέτη της αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης κόκκινων πιπεριών του γένους Capsicum annuum με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και χαρακτηρισμός με φασματοσκοπία MIR
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-12)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στη μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής δράσης των εκχυλισμάτων των σπόρων της κόκκινης πιπεριάς τσίλι (Capsicum annuum) με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού, ... -
Συγκριτική μελέτη παραγωγής ζύθου με χρήση εμπορικής ζύμης του είδους Lachancea thermotolerans σε ελεύθερη και ακινητοποιημένη μορφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-14)Οι ξινές μπύρες συνήθως παράγονται με την χρήση γαλακτικών βακτηρίων, η χρήση των οποίων επιφέρει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης μέσα στο ζυθοποιείο. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί ζυθοποιοί που επιθυμούν να κάνουν ξινές ... -
Μελέτη υγιεινής επιφανειών με την μέθοδο της ATP βιοφωταύγειας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)Η διασφάλιση της υγιεινής των επιφανειών διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση τόσο της ασφάλειας όσο και της ποιότητας των τροφίμων . Τον τελευταίο καιρό, για την αξιολόγηση της καθαριότητας των επιφανειών και της ... -
Μελέτη της επίδρασης εμπορικών ζυμομυκήτων στο μύκητα B. cinerea
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-10)Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελέτησε την επίδραση εμπορικών ζυμομυκήτων οινοποίησης στην ανάπτυξη και την κονιδιογένεση του παθογόνου μύκητα Botrytis cinerea. Λόγω του μύκητα B. cinerea, σημαντικό μέρος της παραγωγής ... -
Ο ρόλος της σακχαροπεριεκτικότητας και του σιδήρου στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ζυμών Saccharomyces cerevisiae και Metschnikowia pulcherrima στην αλκοολική ζύμωση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07)O οίνος είναι το προϊόν αλκοολικής ζύμωσης του γλεύκους, όπου συμμετέχουν πολλοί μικροοργανισμοί, με σημαντικότερη τη δράση του Saccharomyces cerevisiae που συνήθως κατευθύνει και ολοκληρώνει τη διαδικασία. Παράλληλα, ...