ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 301-320 από 632
-
Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα στην παραγωγή προϊόντων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09)Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη τάση προς την κατανάλωση εναλλακτικών προϊόντων. Μία πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, επιλέγει πιο υγιεινή διατροφή στηριζόμενη κυρίως σε φυτικές ίνες (λ.χ όσπρια), με σκοπό να βελτιώσει ... -
Ο ρόλος των οξυγαλακτικών βακτηρίων στα τυριά τυρογάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)Στην Ελλάδα ο τυροκομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ήδη από τα αρχαία χρόνια. Το τυρόγαλα ή αλλιώς ορός γάλακτος είναι το μεγαλύτερο απόβλητο της τυροκομίας αφού κάθε κιλό τυριού που παράγεται δίνει 9 λίτρα ... -
Εφαρμογές του next generation sequencing στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04) -
Μέθοδοι εκχύλισης και βιολογικές ιδιότητες αιθέριων ελαίων και βιοδραστικών ουσιών από παραπροϊόντα αρωματικών φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-23)Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τις μέθοδους εκχύλισης και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των βιοδραστικών ουσιών που παραλαμβάνονται από τα παραπροϊόντα των αρωματικών φυτών. Τα παραπροϊόντα των αρωματικών ... -
Διερεύνηση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με τη διατροφή - μία εκπαιδευτική πρόταση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-13)Στη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία σκοπός ήταν να μελετηθεί το επίπεδο των γνώσεων Ελλήνων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την ανθρώπινη διατροφή και στη συνέχεια να ακολουθήσει ο σχεδιασμός μίας εκπαιδευτικής ... -
Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων διατροφής στην αθλητική επίδοση και η τοξικότητά τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)Ο σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της χρησιμότητας που έχουν τα συμπληρώματα διατροφής στον τομέα του αθλητισμού αλλά και ο κίνδυνος από την τοξικότητα που μπορεί να προκύψει κατά την χρήση τους. Για να ... -
Φυσικά αντιοξειδωτικά ως συντηρητικά γαλακτωμάτων. Μελέτη αλληλεπίδρασης με τις βασικές πρώτες ύλες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-05)Στην παρούσα διπλωματική μελέτη πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση τεσσάρων διαφορετικών ειδών εμπορικών σκευασμάτων πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης (σόγια, μπιζέλι, φάβα, ρύζι) για την χρήση τους ως γαλακτωματοποιητές με στόχο ... -
Η επίδραση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στη βελτίωση της παραγωγικότητας των οινοποιείων συνδυαστικά με τη βιωσιμότητα αυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)Πολλά έχουν λάβει χώρα στον τομέα της παραγωγής κρασιού για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεδομένης της συνάφειάς του στην οικονομία και στην κοινωνία, είναι θεμελιώδους σημασίας να διερευνηθούν οι δραστηριότητές ... -
Ανίχνευση νοθείας σε κρεατοσκευάσματα με μοριακές μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)Το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας κατέχουν μια αξιοσημείωτη θέση στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής , της διακίνησης και εμπορίας ποικίλων προϊόντων . Η αύξηση ... -
Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης σε εκχυλίσματα διαφόρων τύπων κανέλας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Η κανέλα είναι ένα φυτό με πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια , έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα εξαιτίας των ιδιοτήτων της και έχουν γίνει πολλές μελέτες για ... -
Αντιμικροβιακή δράση μεταβολιτών οξυγαλακτικών βακτηρίων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ήταν η ανίχνευση πιθανής αντιμικροβιακής δράσης των μεταβολικών προϊόντων των οξυγαλακτικών βακτηρίων έναντι παθογόνων βακτηρίων τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με ... -
Μελέτη της αντιοξειδωτικής επίδρασης των βοτάνων Κάνναβη και Μελισσόχορτο στον οίνo
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν, η δυνατότητα εκχύλισης φαινολικών συστατικών καθώς και η αντιοξειδωτική ικανότητα των βοτάνων κλωστικής κάνναβης και μελισσόχορτου, προζυμωτικά σε οίνο εργαστηριακής παραγωγής, ... -
Παράγοντες που επιδρούν στο αρωματικό προφίλ των ζύθων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-19)Μία από τις σημαντικότερές έρευνες, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία της ζυθοποιίας, είναι η χρήση των non-Saccharomyces ζυμών. Οι ζύμες αυτές έχουν τη δυνατότητα να παράξουν μπίρες με ενισχυμένο ... -
Πρόσθετα τροφίμων και η επίδραση τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος κατά την επεξεργασία, όλα τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν κατάλληλα πρόσθετα με βάση τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές γίνονται όλο ... -
Οι μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και η επικινδυνότητα στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)Το γένος των μυκήτων Fusarium είναι χαρακτηριστικό παθογόνο κυρίως για φυτικές καλλιέργειες και κατά συνέπεια και για ζωικούς και ανθρώπινους οργανισμούς. Οι μύκητες υπάρχουν στο έδαφος, σε υπόγειες εγκαταστάσεις και ... -
Κυτταρική επικοινωνία του Βοτρύτη (Botrytis cinerea) με το περιβάλλον και βιολογική αντιμετώπιση του σε ελληνικούς αμπελώνες με έμφαση σε μικροβιακούς εχθρούς και φυτικά εκχυλίσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-21)Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την επικοινωνία σε κυτταρικό επίπεδο, του μύκητα του βοτρύτη (Botrytis cinerea) με το περιβάλλον κατά την εκβλάστηση και ανάπτυξη του στο αμπέλι και την βιολογική αντιμετώπιση ... -
Αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας Sauvignon blanc και περιγραφή του οργανοληπτικού προφίλ των παραγόμενων οίνων σε διαφορετικά αμπελοοινικά διαμερίσματα ανά τον κόσμο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε η υιοθέτηση των τάσεων της βιομηχανίας κρασιού Sauvignon blanc σε όλο τον κόσμο. Έγινε ανασκόπηση της ποικιλίας σε όλους τομείς της αναλύοντάς την σε επίπεδο αμπελογραφικό, αγρολογικό, ... -
Η χρήση ζυμών non Saccharomyces και ιδιαίτερα του γένους Pichia στην παραγωγή ζυμωμένων ποτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)Η πτυχιακή έχει στόχο την μελέτη των ζυμών non Saccharomyces και πιο συγκεκριμένα την Pichia kluyveri στην χρήση της σε διάφορα ποτά με έμφαση της χρήσης της στην μπύρα. Στην αρχή γίνεται μία αναφορά της διαδικασίας ... -
Αλληλεπίδραση γονιδίων και διατροφικών παραγόντων σε διάφορες παθήσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Η ανησυχία τoυ ανθρώπου για την διατροφή μπορεί να παρατηρηθεί από τα αρχαία κιόλας χρόνια, όταν ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π.Χ. είχε αναφέρει το γνωστό «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι ... -
Ολιστική ανάλυση μητρικού πρωτογάλακτος με φασματοσκοπία υπερύθρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-30)Το μητρικό γάλα είναι ο ιδανικός τρόπος θρέψης για τα νεογνά, όπως είναι εμφανές από τις διάφορες αναλυτικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη σύνθεσή του και την επίδρασή του στην ανάπτυξη, υγεία και φυσιολογική ...