Show simple item record

Προσδιορισμός φλαβονοειδών σε φυτικά εκχυλίσματα

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΜέμης, Λιγκόρ
dc.date.accessioned2022-10-07T11:10:08Z
dc.date.available2022-10-07T11:10:08Z
dc.date.issued2022-07-12
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3011
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2851
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας έρευνας είναι ο προσδιορισμός φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων στα εκχυλίσματα των Mentha piperita L., Mentha spicata L. και Salvia officinalis. Με τη χρήση της HPLC-DAD και με τη μέθοδο του εσωτερικού προτύπου ταυτοποιήθηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν οι περιεχόμενες ενώσεις στα δείγματα. Ελέγχθηκε η αντιοξειδωτική τους δράσης με τη μέθοδο DPPH (2,2-διφαινυλ-1- πικρυλυδραζίλιο) και προσδιορίστηκαν τα ολικά φαινολικά στο κάθε δείγμα με τη χρήση της μεθόδου Folin-Ciocalteu. Από την έρευνα βρέθηκε ότι το εκχύλισμα της Mentha piperita έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊκό οξύ, εριοδικτυόλη και π-κουμαρικό οξύ, το εκχύλισμα της Mentha spicata είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεολίνη και ροσμαρινικό οξύ και το εκχύλισμα της Salvia officinalis σε υδροξυβενζοϊκό οξύ. Ως προς την αντιοξειδωτική δράση την υψηλότερη τιμή είχε το εκχύλισμα της Mentha piperita L. καθώς και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικά. Σημαντική αντιοξειδωτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις παρουσιάζονται και στα τρία δείγματα.el
dc.format.extent58el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΦλαβονοειδήel
dc.subjectHPLCel
dc.subjectDPPHel
dc.subjectΦυτικά εκχυλίσματαel
dc.subjectFolin-ciocalteuel
dc.titleΠροσδιορισμός φλαβονοειδών σε φυτικά εκχυλίσματαel
dc.title.alternativeIdentification of flavonoids in plant extractsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeGiannakourou, Maria
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe purpose of this research is the determination of flavonoids and phenolic acids in Mentha piperita L., Mentha spicata L. and Salvia officinalis. With the use of HPLC-DAD and internal standards it was feasible to identify and quantify the contained compounds in the plant extracts. The antioxidant activity was measured with the DPPH method and the total phenolic content was measured with the Folin-Ciocaltu method. The findings showed high concentration in caffeic acid, eriodyctiol, p-coumaric acid in the extract of Mentha piperita, in the extract of Mentha spicata L. luteolin and rosmarinic acid were identified in high concentrations and in Salvia officinalis’s extract hydrobenzoic acid was the abundant. Concerning the antioxidant activity, the extract of Mentha piperita L. had the highest measured value and the higher concentration in total phenolics. All three samples showed significant antioxidant activity and concentration in total phenolics.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές