Πλοήγηση Πτυχιακές εργασίες ανά Τίτλο
Αποτελέσματα 48-67 από 319
-
Ανίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISA
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)Η απέκκριση πρωτεϊνών προερχόμενων από το αγελαδινό γάλα, στο μητρικό γάλα, ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη, αποτελεί μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά την πληθώρα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί ... -
Ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων βακτηρίων σε δείγματα τροφίμων με τη χρήση καινοτόμων μοριακών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-12)Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν, τη βιομηχανία των τροφίμων και την παγκόσμια υγεία. Ο υψηλός αριθμός ετήσιων λοιμώξεων καθιστά την έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των παθογόνων ... -
Ανίχνευση νοθείας σε κρεατοσκευάσματα με μοριακές μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)Το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας κατέχουν μια αξιοσημείωτη θέση στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής , της διακίνησης και εμπορίας ποικίλων προϊόντων . Η αύξηση ... -
Ανίχνευση νοθείας στα τρόφιμα με χρήση μοριακών μεθόδων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-12)Η νοθεία των τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αρμόδιους φορείς. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές ... -
Ανίχνευση-ταυτοποίηση γονιδίων αντοχής Klebsiella pneumoniae σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης με μεθόδους μοριακής βιολογίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά στελεχών, όπως το Klebsiella pneumoniae στην στον κλάδο των τροφίμων είναι ανησυχητική. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης του Klebsiella ... -
Ανοσοποιητικό και διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04-05)Το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρείται από τα σημαντικότερα συστήματα κάθε οργανισμού διότι αποτελεί την άμυνά του σε μικροοργανισμούς που είναι ικανοί να τον βλάψουν. Με την εισβολή ενός παράσιτου ενεργοποιείται μια σειρά ... -
Αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία το θέμα είναι τα αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα αντιβιοτικά εισήχθησαν στην ιατρική στις αρχές του 20ου αιώνα και πολύ σύντομα βρήκαν εφαρμογή και στον χώρο της κτηνοτροφίας. ... -
Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις ... -
Αντιμικροβιακές ουσίες στο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα-Ένα πρόβλημα Δημόσιας Υγείας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Το γάλα αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην διατροφή του ανθρώπου από πολύ παλιά και συνέβαλε σημαντικά στην επιβίωση και στην υγεία του. Οι συνθήκες διαβίωσης ,η διατροφή, και η υγεία των γαλακτοφόρων ζώων επηρεάζουν την ... -
Αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα και τρόπος επίδρασης τους στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04) -
Αντιοξειδωτικές δράσεις από διάφορα φυσικά εκχυλίσματα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04) -
Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα υγρά με πολύπλοκη σύνθεση, πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως τερπένια, αλδεΰδες, εστέρες, φαινόλες και αλκοόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις μοναδικές ιδιότητες τους. Αυτές οι ενώσεις ... -
Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης εκχυλισμάτων φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-22)Τα φυτικά εκχυλίσματα από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους κλάδους, όπως στη φαρμακευτική, αισθητική και ιατρική. Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματεύεται την εκχύλιση δύο φυτών, της ... -
Αξιολόγηση εγκυρότητας σε διατροφικές εφαρμογές κινητών συσκευών (mobile apps)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-11)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση της εγκυρότητας των διατροφικών εφαρμογών κινητών συσκευών. Η τροφή αποτελεί για τον άνθρωπο πηγή μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών στοιχείων, βιοδραστικών ... -
Αξιολόγηση οξυγαλακτικών καλλιεργειών με ή χωρίς εγκλεισμό για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-22)Στη παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν τα οξυγαλακτικά βακτήρια, οι εφαρμογές τους στην βιομηχανία τροφίμων και οι προβιοτικές τους ιδιότητες. Αξιολογήθηκαν εμπορικές καλλιέργειες, λυοφιλιωμένων και εγκλεισμένων ... -
Αξιολόγηση του βαθμού ωρίμανσης της μπανάνας με χρήση ανάλυσης εικόνας και υφής και ενόργανων μεθόδων χημικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και με ευρεία κατανάλωση φρούτα ανά την υφήλιο που η μικρή διάρκεια ζωής της από την έναρξη της ωρίμανσης σε συνδυασμό με το ότι η μεταφορά της μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ... -
Αξιοποίηση υπολειμμάτων απολίπανσης σπόρων κάνναβης για την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων πλουσίου ζυμαριού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ολοένα και αυξανόμενη τάση ως προς την προσοχή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη διατροφή τους, οι οποίοι στρέφονται σε πιο υγιεινές επιλογές με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Παράλληλα ... -
Αξιοποίηση υπολειμμάτων παραγωγής μανιταριών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-19)Τα παραπροϊόντα μανιταριών γίνονται όλο και περισσότερο γνωστά στην βιομηχανία των τροφίμων. Εκτός από το υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών και βιταμινών που διαθέτουν, περιέχονται σε αυτά ιχνοστοιχεία, σημαντικές βιοδραστικές ... -
Αποκρυπτογραφώντας την αλλοίωση των πουλερικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024)Poultry spoilage presents a significant challenge in the food industry due to its susceptibility to microbial contamination and enzymatic degradation, leading to decreased product quality, safety concerns, and economic ... -
Αποκρυστάλλωση του μελιού με τη χρήση μικροκυμάτων και έλεγχος της επίδρασης αυτών στα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-05)Η παρούσα εργασία εξετάζει την επίδραση του φούρνου μικροκυμάτων στην αποκρυστάλλωση του μελιού καθώς και στα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, η εργασία εξέτασε ένα σύντομο τρόπο επίτευξης της αποκρυστάλλωσης ...