Browsing Πτυχιακές εργασίες by Academic Department "Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών"
Now showing items 53-72 of 182
-
Η διείσδυση του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές τον 21ο αιώνα ειδική περίπτωση της αμερικάνικης αγοράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη της εθνική και αγροτικής μας οικονομίας της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική διείσδυση του ελληνικού οίνου στις διεθνείς αγορές. ... -
Η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών οινοποιείων την τελευταία δεκαετία (2012-2022)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-29)Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ποια ήταν η φύση των εξαγωγών (κύριες χώρες εξαγωγής, κύριες ποικιλίες εξαγωγής, εμπόδια που αντιμετώπισαν κ.α.) και πόσο σημαντικές ήταν οι εξαγωγές για τους οινοπαραγωγούς την ... -
Η επίδραση της θερμοκρασίας στην ανάπτυξη και στην γονιμότητα του λανθάνοντος οφθαλμού της αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-08)Βασικός σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση με θέμα : Η επίδραση της θερμοκρασίας στην ανάπτυξη και στην γονιμότητα του λανθάνοντος οφθαλμού της αμπέλου. -
Η επίδραση της χρήσης ιβίσκου στη ζυθοποίηση & η επίδραση στη σύσταση και στα χαρακτηριστικά του ζύθου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-22)Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε ώστε να διαπιστωθεί πειραματικά η επίδραση του ιβίσκου (Hibiscus sabdariffa) στη ζυθοποίηση, στη σύσταση της μπίρας, καθώς και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Έξι εμπορικά δείγματα ... -
Η επίδραση του αρχικού pH στην ζύμωση και τα χαρακτηριστικά του υδρόμελου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-11)Το υδρόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό με βασική πρώτη ύλη το μέλι, αυτός είναι και ο λόγος που διαφέρει από τον οίνο, αν και αρκετοί θα έλεγαν ότι γευστικά είναι παρόμοια. Τα συστατικά του είναι μέλι, νερό και μαγιά ... -
Η επίδραση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στη βελτίωση της παραγωγικότητας των οινοποιείων συνδυαστικά με τη βιωσιμότητα αυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)Πολλά έχουν λάβει χώρα στον τομέα της παραγωγής κρασιού για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Δεδομένης της συνάφειάς του στην οικονομία και στην κοινωνία, είναι θεμελιώδους σημασίας να διερευνηθούν οι δραστηριότητές ... -
Η επίδραση των διαφορετικών ειδών ξύλου στη διαδικασία της παλαίωσης και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)Η παλαίωση του κρασιού είναι ένα κρίσιμο στάδιο στην εξέλιξη ενός οίνου και δύναται να περιλαμβάνει τόσο την οξειδωτική όσο και την αναγωγική παλαίωση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους και ... -
Η επίδραση των διαφορετικών συγκεντρώσεων αιθανόλης στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ερυθρών οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Οι οίνοι χαμηλής περιεκτικότητας σε αιθανόλη, καθώς και οίνοι χωρίς αλκοόλ γνωρίζουν σημαντική και σταδιακή ανέλιξη στη σύγχρονη εποχή, αποκτώντας ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό με διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Η ... -
Η επιλογή του υποκειμένου και των αποστάσεων φύτευσης ως στρατηγικό μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του αμπελιού στην ξηρασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-12-18)Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την επιλογή υποκειμένου και των αποστάσεων φύτευσης στην καλλιέργεια της αμπέλου ως μέτρα ενάντια στην αυξανόμενη ξηρασία που προκαλείται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική αλλαγή ... -
Η εφαρμογή ανάλυσης Fourier και Procrustes για τον χαρακτηρισμό της μορφολογίας ελάσματος γηγενών ποικιλιών της αμπέλου δ,ε,ζ σε αντιδιαστολή με την κλασική αμπελογραφική περιγραφή και την αμπελομετρία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Η γνώση του αντικειμένου ασχολίας των αμπελουργών και εν συνέχεια παραγώγων προϊόντων από το σταφύλι, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή παραγωγή ποσοτικά και ποιοτικά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καλλιέργεια ... -
Η κοινωνική και η οικονομική διάσταση του οίνου στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-29)Ο κύριος στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η καταγραφή του οίνου ως ιδιαίτερης οντότητας η οποία εμφανίζει διαχρονικότητα αλλά και ισχυρή οικονομική και κοινωνική παρουσία στο γενικότερο καταναλωτικό ... -
Η μεταβλητότητα του μακροκλίματος στην Κύπρο κατά τα τελευταία 50 χρόνια και οι εκτιμώμενες επιπτώσεις για την αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-26)There is growing evidence around the world that global climate change is taking place. Over the next century, climate change is expected to continue and have a significant impact on viticulture. Climate change is one ... -
Η χρήση ζυμών non Saccharomyces και ιδιαίτερα του γένους Pichia στην παραγωγή ζυμωμένων ποτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)Η πτυχιακή έχει στόχο την μελέτη των ζυμών non Saccharomyces και πιο συγκεκριμένα την Pichia kluyveri στην χρήση της σε διάφορα ποτά με έμφαση της χρήσης της στην μπύρα. Στην αρχή γίνεται μία αναφορά της διαδικασίας ... -
Η χρήση του Digital Marketing και των Social Media ως εργαλεία για την ανάπτυξη των πωλήσεων οινικών προϊόντων. Μελέτη περίπτωσης ελληνικών επιχειρήσεων.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Η βιομηχανία κρασιού αξιοποιεί το ψηφιακό μάρκετινγκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, να αλληλεπιδράσει με τους πελάτες και να αυξήσει τις πωλήσεις. Οι στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ, ... -
Ιοί και ιοειδή της αμπέλου - επιδημιολογία, διάγνωση και διαχείριση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Το αμπέλι θεωρείται μία καλλιέργεια με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, ενώ επιπλέον αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες, σε παγκόσμιο επίπεδο ήδη από την αρχαιότητα. Με την εξάπλωση του αμπελιού, αρχικά με ... -
Κατάσταση και σημασία των φυτικών ιώσεων σε γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Οι ζημίες που προκύπτουν από τη χρησιμοποίηση ιωμένων κλώνων αμπέλου είναι τεράστιες στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Τα ιωμένα φυτά συχνά παρουσιάζουν καχεξία, μορφολογικές και φυσιολογικές ανωμαλίες, μειωμένη ... -
Καταγραφή φασμάτων του FTIR σε οίνους από τη Σαντορίνη, διερεύνηση δυνατότητας διαχωρισμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Το Ασύρτικο αποτελεί μία από τις αυτόχθονες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας. Πρόκειται για μία πολυδύναμη ποικιλία της οποίας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες ... -
Κατανάλωση οίνου κατά την πανδημία Covid-19. Έρευνα σε ελληνικά οινοποιεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Η έναρξη του Covid-19 αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες κρίσεις. Η παρούσα μελέτη διερευνά τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα ελληνικά οινοποιεία οι οποίες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις των ... -
Καταναλωτικές στάσεις και αντιλήψεις απέναντι στα κρασιά ιδιωτικής ετικέτας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Στόχος της πτυχιακής μου εργασίας είναι η παρουσίαση της τάσης που αναπτύσσει το καταναλωτικό κοινό απέναντι στα κρασιά ιδιωτικής ετικέτας. Τα κρασιά ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν εμπορεύματα που φέρουν την επωνυμία του ... -
Κινητικές κατανάλωσης οξυγόνου παρουσία αντιοξειδωτικών σε οίνο της ποικιλίας Ρωμέικο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10)Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν κινητικές κατανάλωσης οξυγόνου σε οίνο της ποικιλίας Ρωμέικο χρησιμοποιώντας διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της μελέτης ήταν να βρεθεί ποιο αντιοξειδωτικό ...