Ανάλυση και σύγκριση των δημοφιλέστερων διατροφών που επικρατούν στη σημερινή εποχή, καθώς και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία.
Analysis and comparison of the most popular diets prevailing today, as well as their effect on human health.
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Κήρυκα, Μαριέττα
Κονδύλη, Βασιλική
Ημερομηνία
2021-03-03Επιβλέπων
Kanellou, AnastasiaΛέξεις-κλειδιά
Διατροφή ; Δίαιτα ; Ασθένειες ; Πρόληψη ; Θρεπτικά συστατικάΠερίληψη
Μια διατροφή θεωρείται ισορροπημένη όταν παρέχει στον άνθρωπο όλα τα απαραίτητα
θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και έχει ως στόχο την
διατήρηση της υγείας. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο
οργανισμός είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα, τα λιπίδια,
τα οργανικά οξέα, οι υδατάνθρακες και τα ένζυμα. Η τήρηση μιας διατροφής που
εκλείπει σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία, μπορεί να οδηγήσει σε
διάφορα προβλήματα. Από την άλλη μεριά, μια δίαιτα στοχεύει στην απώλεια βάρους
είτε με τον περιορισμό των θερμίδων, είτε με τον αποκλεισμό ορισμένων ομάδων
τροφίμων. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η σύγκριση και η ανάλυση
των δημοφιλέστερων διατροφών και διαιτών που επικρατούν στην σημερινή εποχή.
Μελετήθηκαν εννέα (9) από τις πιο δημοφιλείς διατροφές: Η Μεσογειακή, η Okinawa,
η Γαλλική, η Σκανδιναβική, η Eskimo, η Αμερικάνικη, η Vegan, η Vegetarian και η
Pescatarian. Από τις δίαιτες απώλειας βάρους μελετήθηκαν οι εξής τέσσερις (4): Η
Άτκινς, η Dukan, η Κετογονική και η DASH, για τον έλεγχο της υπέρτασης.
Αναλύθηκαν τα οφέλη που προσφέρουν στον άνθρωπο, καθώς και οι πιθανές
επιπτώσεις τους στην υγεία των ατόμων. Συμπερασματικά, προκύπτει ότι ορισμένες
διατροφές και δίαιτες είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό ενώ ορισμένες άλλες δεν
πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να θεωρούνται σωστές και υγιεινές
επιλογές. Τα άτομα, με βάση τις διατροφικές προτιμήσεις τους, είναι αυτά που εν τέλη
θα επιλέξουν τον τρόπο διατροφής που τους ταιριάζει.