dc.contributor.advisor | Αντωνόπουλος, Διονύσιος | |
dc.contributor.author | Καλατζίδης, Χαράλαμπος | |
dc.date.accessioned | 2024-03-26T08:07:18Z | |
dc.date.available | 2024-03-26T08:07:18Z | |
dc.date.issued | 2024-03 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6158 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5994 | |
dc.description.abstract | Η ρίγανη (Origanum vulgare L.) είναι ένα δημοφιλές γαστρονομικό και θεραπευτικό βότανο
σε όλο τον κόσμο. Τα αιωρήματα και τα φύλλα της ρίγανης έχουν χρησιμοποιηθεί ως
δημοφιλής συστατικό τροφίμων και ως αντιοξειδωτικός παράγοντας στα καλλυντικά. Τα
φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα και οι γλυκοζίτες, οι φαινόλες και τα τριτερπένια είναι
μεταξύ των πολλών ενεργών συστατικών που βρίσκονται στη ρίγανη. Τα αιθέρια έλαια και
τα εκχυλίσματα με βάση τη ρίγανη έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιβακτηριακές,
αντιμυκητιακές, αντιικές, αντιδιαβητικές, αντισπασμωδικές, αντιμελανογενετικές και
αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες. Οι φαινόλες καρβακρόλη και θυμόλη, καθώς και το
φαινολικό ροσμαρινικό οξύ και οριγανοσίδη, βρέθηκαν να είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά,
αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, και καρδιοπροστατευτικούς παράγοντες. Αυτή πτυχιακή
εργασία επιχειρεί να συγκεντρώσει την έρευνα της τελευταίας εικοσαετίας σχετικά με τις
φαινολικές ουσίες από είδη φυτών ρίγανης που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην δημόσια
υγεία. Τα άρθρα ελήφθησαν από διαδικτυακές βάσεις δεδομένων όπως το PubMed, το Web
of Science, και το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (NCBI). Επιπροσθέτως,
επιλέχθηκαν άρθρα από το 2000 έως το 2022 που αφορούσαν τα προαναφερθέντα θέματα.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι αντιδιαβητικές φαρμακολογικές επιδράσεις
των φαινολικών ενώσεων της ρίγανης έχουν κυρίως μελετηθεί in vitro. Συνιστάται λοιπόν
ανεπιφύλακτα η προκλινική και κλινική έρευνα λόγω της μεγάλης ποικιλίας φαινολικών
συστατικών που παράγονται από την ποικιλία των ειδών της ρίγανης. | el |
dc.format.extent | 67 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Ρίγανη | el |
dc.subject | Βιοδραστικά συστατικά | el |
dc.subject | Φαρμακευτικές δράσεις | el |
dc.subject | Αντιμικροβιακές δράσεις | el |
dc.subject | Αντιφλεγμονώδεις δράσεις | el |
dc.subject | Αντιοξειδωτικές δράσεις | el |
dc.subject | Αντικαρκινικές δράσεις | el |
dc.subject | Καρβακρόλη | el |
dc.subject | Θυμόλη | el |
dc.subject | Τοξική δράση | el |
dc.title | Βιοδραστικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης | el |
dc.title.alternative | Bioactive compounds and beneficial properties of oregano | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Letsiou, Sophia | |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Oregano (Origanum vulgare L.) is a popular culinary and medicinal herb around the world.
Oregano suspensions and leaves have been used as a popular food ingredient and as an
antioxidant agent in cosmetics. Flavonoids, phenolic acids and glycosides, phenols and
triterpenes are among the many active ingredients found in oregano. Oregano-based
essential oils and extracts have been shown to have antibacterial, antifungal, antiviral,
antidiabetic, anticonvulsant, antimelanogenic, and antiproliferative properties. The phenols
carvacrol and thymol, as well as the phenolic rosmarinic acid and oreganoside, were found to
be potent antioxidants, anti-inflammatory agents, and cardioprotective agents. This thesis
attempts to bring together the last twenty years of research on phenolics from oregano plant
species that may have an impact on public health. Articles were obtained from online
databases such as PubMed, Web of Science, and the National Center for Biotechnology
Information (NCBI). Additionally, articles from 2000 to 2022 dealing with the aforementioned
topics were selected. The findings of this study indicate that the antidiabetic pharmacological
effects of oregano phenolic compounds have mainly been studied in vitro. Preclinical and
clinical research is therefore strongly recommended due to the wide variety of phenolic
compounds produced by the variety of oregano species | el |