Εμφάνιση απλής εγγραφής

Βιοδραστικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης

dc.contributor.advisorΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.authorΚαλατζίδης, Χαράλαμπος
dc.date.accessioned2024-03-26T08:07:18Z
dc.date.available2024-03-26T08:07:18Z
dc.date.issued2024-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6158
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5994
dc.description.abstractΗ ρίγανη (Origanum vulgare L.) είναι ένα δημοφιλές γαστρονομικό και θεραπευτικό βότανο σε όλο τον κόσμο. Τα αιωρήματα και τα φύλλα της ρίγανης έχουν χρησιμοποιηθεί ως δημοφιλής συστατικό τροφίμων και ως αντιοξειδωτικός παράγοντας στα καλλυντικά. Τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα και οι γλυκοζίτες, οι φαινόλες και τα τριτερπένια είναι μεταξύ των πολλών ενεργών συστατικών που βρίσκονται στη ρίγανη. Τα αιθέρια έλαια και τα εκχυλίσματα με βάση τη ρίγανη έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιικές, αντιδιαβητικές, αντισπασμωδικές, αντιμελανογενετικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες. Οι φαινόλες καρβακρόλη και θυμόλη, καθώς και το φαινολικό ροσμαρινικό οξύ και οριγανοσίδη, βρέθηκαν να είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, και καρδιοπροστατευτικούς παράγοντες. Αυτή πτυχιακή εργασία επιχειρεί να συγκεντρώσει την έρευνα της τελευταίας εικοσαετίας σχετικά με τις φαινολικές ουσίες από είδη φυτών ρίγανης που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην δημόσια υγεία. Τα άρθρα ελήφθησαν από διαδικτυακές βάσεις δεδομένων όπως το PubMed, το Web of Science, και το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας (NCBI). Επιπροσθέτως, επιλέχθηκαν άρθρα από το 2000 έως το 2022 που αφορούσαν τα προαναφερθέντα θέματα. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι αντιδιαβητικές φαρμακολογικές επιδράσεις των φαινολικών ενώσεων της ρίγανης έχουν κυρίως μελετηθεί in vitro. Συνιστάται λοιπόν ανεπιφύλακτα η προκλινική και κλινική έρευνα λόγω της μεγάλης ποικιλίας φαινολικών συστατικών που παράγονται από την ποικιλία των ειδών της ρίγανης.el
dc.format.extent67el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΡίγανηel
dc.subjectΒιοδραστικά συστατικάel
dc.subjectΦαρμακευτικές δράσειςel
dc.subjectΑντιμικροβιακές δράσειςel
dc.subjectΑντιφλεγμονώδεις δράσειςel
dc.subjectΑντιοξειδωτικές δράσειςel
dc.subjectΑντικαρκινικές δράσειςel
dc.subjectΚαρβακρόληel
dc.subjectΘυμόληel
dc.subjectΤοξική δράσηel
dc.titleΒιοδραστικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανηςel
dc.title.alternativeBioactive compounds and beneficial properties of oreganoel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeLetsiou, Sophia
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedOregano (Origanum vulgare L.) is a popular culinary and medicinal herb around the world. Oregano suspensions and leaves have been used as a popular food ingredient and as an antioxidant agent in cosmetics. Flavonoids, phenolic acids and glycosides, phenols and triterpenes are among the many active ingredients found in oregano. Oregano-based essential oils and extracts have been shown to have antibacterial, antifungal, antiviral, antidiabetic, anticonvulsant, antimelanogenic, and antiproliferative properties. The phenols carvacrol and thymol, as well as the phenolic rosmarinic acid and oreganoside, were found to be potent antioxidants, anti-inflammatory agents, and cardioprotective agents. This thesis attempts to bring together the last twenty years of research on phenolics from oregano plant species that may have an impact on public health. Articles were obtained from online databases such as PubMed, Web of Science, and the National Center for Biotechnology Information (NCBI). Additionally, articles from 2000 to 2022 dealing with the aforementioned topics were selected. The findings of this study indicate that the antidiabetic pharmacological effects of oregano phenolic compounds have mainly been studied in vitro. Preclinical and clinical research is therefore strongly recommended due to the wide variety of phenolic compounds produced by the variety of oregano speciesel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές