Απομόνωση γαλακτωματοποιητών από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων με πιθανές χρήσεις στη μαγειρική τέχνη
Recovery of emulsifiers from food industry waste with potential uses in culinary art
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Τριανταφυλλοπούλου, Χαρίκλεια Μυρτώ
Ημερομηνία
2024-03-15Επιβλέπων
Τσιάκα, ΘάλειαΛέξεις-κλειδιά
Γαλακτωματοποιητές ; Μαγειρική τέχνη ; Παραπροϊόντα τροφίμων ; Απόβλητα τροφίμωνΠερίληψη
Η απομόνωση γαλακτωματοποιητών από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων με
πιθανές χρήσεις στη μαγειρική τέχνη" αποτελεί το θέμα της παρούσας πτυχιακής
εργασίας. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στις κατηγορίες των πρόσθετων τροφίμων και
των γαλακτωματοποιητών (φυσικοί και συνθετικοί), στις ιδιότητες τους όπως επίσης
και στις χρήσεις τους στη βιομηχανία τροφίμων. Στη συνέχεια, μελετήθηκαν
γενικότερα τα απόβλητα/παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, η αναγκαιότητα
της αξιοποίησής τους και οι εφαρμογές τους στη βιομηχανία των τροφίμων.
Ειδικότερα, εξετάστηκαν τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων από τα οποία
παραλαμβάνονται ενώσεις που δρουν ως γαλακτωματοποιητές και χρήσεις τους στην
βιομηχανία αλλά και οι πιθανές βιολογικές τους δράσεις κατά την κατανάλωση.
Συγχρόνως, διερευνήθηκαν οι παράγοντες που επιδρούν στις φυσικοχημικές ιδιότητες
των γαλακτωματοποιητών που προέρχονται από παραπροϊόντα της βιομηχανίας
τροφίμων (pH, θερμοκρασία), ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις επίδραση των
διάφορων μαγειρικών τεχνικών στους φυσικούς γαλακτωματοποιητές. Τέλος,
μελετήθηκε η επίδραση των γαλακτωματοποιητών από τα παραπροϊόντα της
βιομηχανίας τροφίμων στα τρόφιμα, όταν βρίσκονται υπό διαφορετικές τεχνικές
μαγειρέματος, καθώς και οι μελλοντικές εφαρμογές τους στο κλάδο των τροφίμων.
Περίληψη
The recovery of emulsifiers from the food industry with possible uses in the culinary
arts" is the subject of this thesis. In particular, the categories of food additives and
emulsifiers (natural and synthetic), their properties as well as their uses in the food
industry were discussed. Then, the food waste/by-products, the necessity of their
utilization and their applications were studied. Εspecially, food by-products from
compounds acting as emulsifiers were obtained and their uses in the industry and their
potential biological actions during consumption were examined. Subsequently, the
food by-products, their utilization, their bioactive content, and their applications in the
food industry will be studied in general. Finally, the factors that affect the
physicochemical properties of emulsifiers derived from food by-products were
investigated, with particular emphasis on the effect of various cooking processes, as
well as their future applications in the food industry.