Μεσογειακή διατροφή και κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του
Mediterranean diet and consumption of meat and meat products
Keywords
Υγεία ; Κρεατικά προΪοντα ; Μεσογειακή διατροφήAbstract
Πτυχιακή εργασία διερευνά τη μεσογειακή διατροφή και την κατανάλωση κρέατος και
κρατικών προιόντων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του θέματος μέσα
από 5 κεφάλαια. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο και τη σημασία της
μεσογειακής διατροφής στη σύγχρονη διατροφική επιστήμη, Εξετάζοντας τις ιστορικές
επιρροές και την τελική διαμόρφωσή της. Αναλύονται μερικές διαχρονικές μελέτες οι
οποίες υποστηρίζουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και αναδεικνύουν την
ανωτερότητα της σε σχέση με άλλα διατροφικά πρότυπα. Παρουσιάζεται η πυραμίδα
της μεσογειακής διατροφής και γίνεται ανάλυση στα κύρια συστατικά της όπως είναι
τα δημητριακά, τα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα,
τα ψάρια, τα όσπρια, το κρασί και τελειώνει με το κρέας και τα προϊόντα του. Έχει
διερευνηθεί η δυνατότητα αντικατάστασης του κρέατος με βίγκαν προϊόντα, χωρίς την
παραποίηση του παραδοσιακού προτύπου της μεσογειακής διατροφής αλλά και χωρίς
την Υπονόμευση των επιδράσεων στην υγεία. Τέλος, εξετάζονται οι ευεργετικές
επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής σε διάφορες ασθένειες όπως είναι οι
καρδιαγγειακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές
ασθένειες και η ψυχική υγεία.
Abstract
This thesis explores the Mediterranean diet and the consumption of meat and meat
products, offering a comprehensive overview of the subject through five chapters. It
addresses the historical background and significance of the Mediterranean diet in
contemporary nutritional science, examining its historical influences and final
formation. Several longitudinal studies are analyzed, which support the benefits of the
Mediterranean diet and highlight its superiority over other dietary patterns. The
Mediterranean diet pyramid is presented, and its main components are analyzed,
including grains, fruits and vegetables, olive oil, dairy products, fish, legumes, wine,
and concluding with meat and its products. The potential for substituting meat with
vegan products has been investigated, without altering the traditional model of the
Mediterranean diet or undermining its health effects. Finally, the beneficial effects of
the Mediterranean diet on various diseases are examined, such as cardiovascular
diseases, metabolic syndrome, cancer, neurodegenerative diseases, and mental health.