Καταγραφή και ανάλυση κινδύνων σχετικών με το κρέας και τα αλιεύματα όπως αυτοί αναφέρονται στη βάση δεδομένων του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Recording and analysis of hazards related to meat and fishery products as reported in the database of the European Commission's Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)

Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Φωτόπουλος, Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2025-02-04Επιβλέπων
Κυρανά, ΒασιλικήΠερίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στη διερεύνηση της ασφάλειας τροφίμων και συγκεκριμένα στην καταγραφή, αξιολόγηση και ανάλυση δεδομένων του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του εργαλείου «RASFF window». Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 2020-2024 και αναφέρεται σε προϊόντα κρέατος και αλιευμάτων. Η καταγραφή των κινδύνων (hazards) έγινε σύμφωνα με την ταξινόμηση αυτών στο σύστημα και η ανάλυση επικεντρώνεται σε αυτούς με τις σημαντικότερες ποσοτικά ειδοποιήσεις. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια συνοπτική συγκριτική μελέτη μεταξύ των ευρημάτων των δύο κατηγοριών τροφίμων. Τα κυριότερα ευρήματα για το κρέας αφορούσαν την κατηγορία των παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ για τα αλιεύματα ενδιαφέρον παρουσίασε η εμφάνιση σημαντικού αριθμού ειδοποιήσεων σε πολλαπλές κατηγορίες κινδύνων. Συμπερασματικά η ανάλυση των δεδομένων υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για πιο αυστηρούς ελέγχους, ενισχυμένα πρωτόκολλα ασφαλείας και αποτελεσματικότερη ενημέρωση των εμπλεκομένων στις αλυσίδες παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης τροφίμων. Για την επίτευξη αυτών των στόχων το σύστημα «RASFF window» αποδείχθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο λειτουργώντας συμπληρωματικά, αλλά όχι αρκετό ως αποκλειστικό μέσο για την διεξαγωγή πιο λεπτομερών αναλύσεων.
Περίληψη
This thesis focuses on the investigation of food safety, specifically on the recording, evaluation, and analysis of data from the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) of the European Commission, using the "RASFF window" tool. The study covers the period from 2020 to 2024 and examines meat and fishery products. The identification of hazards was carried out according to their classification in the system, and the analysis focuses on those with the highest number of notifications. Additionally, a brief comparative study was conducted between the findings of the two food categories. The key findings for meat pertained to the category of pathogenic microorganisms, while fishery presented a significant number of notifications across multiple hazard categories. In conclusion, the analysis of the data highlights the necessity for stricter controls, enhanced safety protocols, and more effective communication among participants in the production, distribution, and consumption chains of food products. To achieve these goals, the "RASFF window" system proved to be a very valuable tool, used as a supplementary resource, though insufficient as a standalone tool for more detailed analyses.