• Οι επιδράσεις των Kλιματικών αλλαγών στην Aμπελοκαλλιέργεια και Oινοποίηση στην Σαντορίνη τα τελευταία 30 χρόνια 

      Γρυπάρη, Μαργαρίτα-Παναγιώτα; Δράκου- Ψαρέλλη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-24)
      Το κλίμα και η αμπελουργία συνδέονται αναμφισβήτητα και επομένως η γνώση του επικρατέστερου καιρού και των κλιματολογικών συνθηκών μιας δεδομένης περιοχής είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη επιλογή ποικιλίας, τη βιώσιμη ...
    • Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα 

      Αλέπη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τις επιπτώσεις που η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ή δύναται να προκαλέσει στον αμπελοοινικό τομέα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί το κύριο αίτιο της επιτάχυνσης της κλιματικής ...
    • Οι ζύμες στην οινολογία και στην ποτοποιία 

      Κουμπούρας, Αντώνης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)
      Η αλκοολική ζύμωση είναι ίσως ο αρχαιότερος βιοτεχνολογικός μετασχηματισμός στην ανθρώπινη ιστορία. Οι χημικές αναλύσεις αρχαιολογικών δειγμάτων στην Κίνα, το Ιράν, την Αίγυπτο ή τη Γεωργία εντοπίζουν την παραγωγή οίνου ...
    • Οι μετρήσεις του αζώτου στην μπύρα 

      Βογιατζής, Πολυχρόνης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-01)
      Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κεντρικό αντικείμενο πραγμάτευσης τις μεθόδους μέτρησης του αζώτου στην μπύρα. Για την μελέτη του ερευνητικού αντικειμένου επιλέχθηκε η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Μέσα από ...
    • Οι Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στη Ποιότητα των Σταφυλιών 

      Φλέσσουρα, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Το αμπέλι, μία ευρέως διαδεδομένη καλλιέργεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη, έχει επηρεαστεί από την αλλαγή του κλίματος. Για τη βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού και για την παραγωγή ποιοτικών σταφυλιών απαιτούνται καθορισμένες ...
    • Οι φωτοσυνθετικές αποκρίσεις των φύλλων του αμπελιού υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών 

      Μαυρόκωστα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06-30)
      Έχει εκτιμηθεί ότι η κλιματική αλλαγή, από την άποψη των αλλαγών στα πρότυπα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επόμενες δεκαετίες στην αμπελουργική ζώνη της Ευρώπης. Η θερμική αύξηση μπορεί ...
    • Οίνοι από γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, το παρόν και το μέλλον 

      Γαλανάκη, Χρυσούλα; Χαρίτου, Αθηνά Μάλαμα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-08)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει όλες τις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου και τη μελλοντική τους πορεία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Επιπροσθέτως, στο ερευνητικό κομμάτι παρουσιάζεται η γνώση ...
    • Οίνοι χωρίς αλκοόλ και οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα αιθανόλης: επισκόπηση και μέθοδοι παραγωγής 

      Κιούσης, Βασίλης; Στεφάνου, Άννα-Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)
      Ο σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να κάνουμε μια γενική επισκόπηση των παραπάνω κατηγοριών ποτών ξεκινώντας από την νομοθεσία που τα διέπει, τις καταναλωτικές τάσεις και τις προσεγγίσεις Μάρκετινγκ αυτών στις διάφορες ...
    • Οίνοι χωρίς αλκοόλ και οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα αιθανόλης: πώς αποτυπώνεται η εικόνα, οι απόψεις και η πρόθεση αγοράς των Ελλήνων καταναλωτών για τις παραπάνω δύο κατηγορίες ποτών 

      Νικολουδάκη, Άρτεμις Αρετή; Γκαλημάνη, Ειρήνη Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-09)
      Το αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ποτά με χαμηλή και μηδενική περιεκτικότητα σε αιθανόλη αποτελεί μια παγκόσμια τάση η οποία έχει επηρεάσει και την κατηγορία του οίνου. Στην παραπάνω βάση, σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας ήταν ...
    • Οίνος και υγεία 

      Πατηνιώτης, Ματθαίος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-21)
      Το κρασί είναι ένα υδροαλκοολικό διάλυμα (80-85% νερό) που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία χημικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των οργανικών οξέων, των φαινολικών ενώσεων, των αρωματικών ενώσεων, των ...
    • Οινολογικό δυναμικό στελεχών του είδους Metschnikowia pulcherrima απομονωμένων από ελληνικούς αμπελώνες 

      Μπίρνιο, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Οι γηγενείς ζύμες των σταφυλιών έχουν την ιδιότητα να προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον οίνο. Ωστόσο, η συνεχής χρήση εμπορικών στελεχών ζυμομυκήτων επισκιάζει την έκφραση των αυτόχθονων ζυμών στο τελικό προϊόν. Η ...
    • Οινοτουρισμός - Οινικές διαδρομές της Αττικής 

      Τζερμπατζίδου, Δέσποινα Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Ο οινοτουρισμός είναι ένας ανερχόμενος κλάδος του τουρισμού που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά κέρδη στην ανάπτυξη μιας περιοχής. Στην Αττική, με ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια της αμπέλου και διεθνή φήμη για τις ποικιλίες ...
    • Οξειδωσιμότητα των οίνων και παράγοντες που την επηρεάζουν 

      Σταματίου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)
      Ο οίνος, ένα σύνθετο και αγαπημένο ποτό, είναι ευαίσθητο στην οξείδωση, μια διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η εργασία αυτή εμβαθύνει στο πολύπλευρο ...
    • Οργανοληπτική αξιολόγηση αποσταγμάτων: επισκόπηση και τελευταίες εξελίξεις στις μεθόδους 

      Ρεσούλι, Ροζάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-06)
      Σκοπός της εργασίας αυτής, ήταν να γίνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σε σχέση με ότι αφορά την οργανοληπτική αξιολόγηση των αποσταγμάτων. Αρχικά έγινε μια σύντομη περιγραφή της κατηγορίας αυτών των αλκοολούχων ποτών όπως ...
    • Οργανοληπτικός έλεγχος οίνων της ποικιλίας Μαλαγουζιάς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας 

      Ανδριανάκου, Ανθούλα Ηλιάνα; Φραγκιά, Ιωάννα Παγώνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-11)
      Η ποικιλία της Μαλαγουζιάς χαρακτηρίζεται ως η ποικιλία-πεμπτουσία του σύγχρονου ελληνικού οινικού κόσμου και δείχνει στους οινοπαραγωγούς τον τρόπο να ανακαλύψουν ξανά το δυναμικό τους. Παρά την πεποίθηση ότι είχε εξαφανιστεί ...
    • Παράγοντες που επιδρούν στο αρωματικό προφίλ των ζύθων 

      Τσολακίδης, Κωνσταντίνος; Δελαπόρτας, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-19)
      Μία από τις σημαντικότερές έρευνες, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία της ζυθοποιίας, είναι η χρήση των non-Saccharomyces ζυμών. Οι ζύμες αυτές έχουν τη δυνατότητα να παράξουν μπίρες με ενισχυμένο ...
    • Παράγοντες που καθορίζουν το ''σώμα'' - ''δομή''- αίσθηση στο στόμα, σε λευκούς ξηρούς οίνους 

      Καπράνος, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)
      Ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αντιλαμβανόμενη ποιότητα των οίνων τόσο από τους επαγγελματίες του χώρου, όσο και από τους απλούς καταναλωτές είναι τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που επηρεάζουν ...
    • Παραγωγή Gin 

      Χρυσαδάκος, Ταντέους Αλέξανδρος; Κουτσονικόλης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-12)
      Η εργασία αφορά την εξέταση της διαδικασίας παραγωγής gin με επίκεντρο την επίδραση της διαχείρισης της αρκεύθου πριν την απόσταξη στο οργανοληπτικό προφίλ του αποστάγματος. Το gin περιλαμβάνει καρπούς αρκεύθου (Juniperus ...
    • Παραγωγή αλκοολούχου ποτού Βερμούτ 

      Ντογκοτάρι, Αλεξάντρου; Μπουλουμπάσης, Φοίβος Άγγελος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-11)
      Για τους σκοπούς της παρούσας διπλωματικής εργασίας , πραγματοποιήθηκε πειραματική παραγωγή βερμούτ extra-dry από οίνο βάσης ποικιλίας Σαββατιανό. Οι συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας ήταν στα πλαίσια εκμάθησης των ...
    • Παραγωγή αφρώδους οίνου απο την ποικιλία Ξυνιστέρι με την παραδοσιακή μέθοδο Καμπανίας 

      Κυριακίδου, Δήμητρα; Κυριακίδου, Ελπίδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-15)
      Η πτυχιακή εργασία έχει σκοπό την συλλογή στοιχείων για την παραγωγή αφρωδών οίνων με παραδοσιακή μέθοδο Καμπανίας και τις ποικιλίες αμπελιών που χρησιμοποιούνται. Επίσης γίνονται αναφορές για τις Κυπριακές ποικιλίες ...