Μέθοδοι ανίχνευσης τοξικών ουσιών στα τρόφιμα
Methods of detecting toxic substances in food
Keywords
ΤοξίνεςAbstract
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, όσον αφορά την
σωστή σίτιση και επακόλουθη ευζωία του ανθρωπίνου πληθυσμού. Ωστόσο, εξαιτίας
ορισμένων συνθηκών τα διάφορα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν από ουσίες, οι
οποίες εμφανίζουν αυξημένη τοξικότητα, η ύπαρξη των οποίων μπορεί να οδηγήσει
σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, ή ακόμα και στον θάνατο. Για τον λόγο αυτό
είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη μεθόδων, οι οποίες θα τις ανιχνεύουν με μεγάλη
ακρίβεια και ευαισθησία. Οι διαφορετικές αυτές μέθοδοι μπορεί να είναι πολλών
διαφορετικών τύπων, όπως χρωματογραφικές, φασματοσκοπικές, ανοσολογικές κλπ.
Abstract
Food safety is a major issue in terms of proper nutrition and consequent well-being of
the human population. However, due to certain conditions various foods can be
contaminated with substances, which show increased toxicity, the presence of which
can lead to serious pathological conditions, or even death. For this reason, it is very
important to develop methods that will detect them with great accuracy and
sensitivity. These different methods can be of many different types, such as
chromatographic, spectroscopic, immunological, etc.