Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων: Πρόσφατες υποβολές
Αποτελέσματα 41-60 από 482
-
Ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών με την χρήση νανοσωματιδίων χρυσού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η παρούσα μελέτη έγινε επάνω στην χρήση των νανοσωματιδίων χρυσού για τον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών. Τα εν λόγω νανοσωματίδια έχουν σημαντικές ιδιότητες που τα καθιστούν πολύτιμα σε πολλές επιστημονικές και άλλες ... -
Διατροφική έκθεση στο ακρυλαμίδιο μέσω κατανάλωσης θερμικώς επεξεργασμένων τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά την θερμική επεξεργασία, ορισμένων τροφίμων, σε θερμοκρασίες άνω των 120°C,και σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Σχηματίζεται κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε άμυλο, όπως ... -
Μεσογειακή διατροφή και κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-06)Πτυχιακή εργασία διερευνά τη μεσογειακή διατροφή και την κατανάλωση κρέατος και κρατικών προιόντων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του θέματος μέσα από 5 κεφάλαια. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο και τη ... -
Ανάπτυξη καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανίχνευση παθογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-06-13)Η παρούσα διδακτορική διατριβή στοχεύει στην αξιολόγηση και σύγκριση διαφορετικών μεθόδων ανίχνευσης για ή τρία κοινά τροφιμογενή παθογόνα, τη Listeria monocytogenes, την Escherichia coli και τη Salmonella Typhimurium, ... -
Επίδραση των πρώτων υλών, της σύνθεσης & της παραγωγικής διαδικασίας στην ποιότητα & στο κόστος προϊόντων σοκολατοποιίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-10-07)Η παρούσα διατριβή διερευνά τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και το κόστος των προϊόντων σοκολάτας, εστιάζοντας στο ρόλο που διαδραματίζουν οι πρώτες ύλες, η σύνθεση αυτών και οι μέθοδοι παραγωγής. Μια ... -
Εφαρμογή υπολογιστικών τεχνικών για την πρόβλεψη νέων ενισχυτικών γεύσης από εκχυλίσματα βασιλικού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-26)Η ανθρώπινη γεύση μπορεί να διακριθεί σε πέντε βασικές κατηγορίες: γλυκιά (sweet), πικρή (bitter),όξινη (sour), αλμυρή (salty), και umami. Αποτελεί ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων και ποτών, ... -
Η χρησιμότητα των μεταβολομικών μελετών στην τεχνολογία τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-20)Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να διερευνήσει τη χρησιμότητα των μεταβολομικών αναλύσεων στην επιστήμη των τροφίμων, εστιάζοντας στις μεθοδολογίες, τις εφαρμογές και τις μελλοντικές προοπτικές της. Η μεταβολομική ... -
Βιοδιαθεσιμότητα συμπληρωμάτων διατροφής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-13)Τα συμπληρώματα διατροφής, πλέον, έχουν εδραιωθεί στην καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων, με μια αγορά και ένα ενδιαφέρον που όλο φαίνεται να αυξάνεται. Αποτελούν πηγή θρεπτικών και άλλων συστατικών και χρησιμοποιούνται ... -
Διατροφική αξία κρέατος και κρεατοσκευασμάτων στον άνθρωπο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-20)Η κατανάλωση του κρέατος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ταυτόχρονα, η παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων κρέατος, παρατείνει την διάρκεια ζωής του κρέατος και προσφέρει ... -
Σχηματισμός και ανίχνευση μικροβιακών βιοφίλμ σε παραγωγικούς χώρους τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Τα βιοφίλμ είναι μικροοργανισμοί που προσκολλώνται σε μία επιφάνεια και σχηματίζουν ένα πλέγμα (ενσωματωμένο). Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος αναπτύσσονται σε διάφορα περιβάλλοντα επεξεργασίας τροφίμων, και προκαλούν ... -
Εντοπισμός νοθείας σε αρωματικά φυτά και μπαχαρικά με χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-27)Η νοθεία των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά τόσο την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, όσο και την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για την σκόπιμη υποβάθμιση της αξίας των τροφίμων, με κύριο στόχο ... -
Εφαρμογές machine learning στην παραγωγή γάλακτος και των προϊόντων του
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-24)Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύει ποικίλες εφαρμογές της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Με την έναρξη της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) , ήταν αναπόφευκτο πως τα ... -
Πολυμορφισμοί της δυσανεξίας στην λακτόζη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-25)Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης, ο οποίος αποτελείται από την γλυκόζη και την γαλακτόζη, βρίσκεται στο γάλα των θηλαστικών και χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντι- κός δισακχαρίτης για τον άνθρωπο. Η λακτόζη υδρολύεται από ... -
Τεχνικές μοριακής γαστρονομίας στην ανάπτυξη τροφίμων για άτομα με δυσφαγία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-16)Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά την ενσωμάτωση τεχνικών μοριακής γαστρονομίας στην ανάπτυξη προϊόντων διατροφής προσαρμοσμένων σε ασθενείς που πάσχουν από δυσφαγία. Η δυσφαγία αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που ... -
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εδώδιμων πρωτεϊνών: Η περίπτωση του καλλιεργήσιμου ζωικού κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-16)Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση νέων προϊόντων προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής τροφίμων. Για τον τομέα της ζωικής παραγωγής μια από τις ... -
Αξιολόγηση ωρίμανσης τομάτας με χρήση αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-19)Η τομάτα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο καλλιεργητικό προϊόν, αρκετά ευπαθές από τις περιβαλλοντικές μεταβολές. Στη μελέτη αυτή, αξιολογήθηκε η διατηρησιμότητα και η ποιότητα των καρπών της τομάτας σε θάλαμο ... -
Συγκριτική μελέτη εμπλουτισμένων και μη ελαίων με ενόργανες τεχνικές και χημειομετρία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-19)Στην σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, ο εμπλουτισμός των ελαίων με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλες βιοδραστικές ουσίες είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της διατροφικής αξίας, της οξειδωτικής σταθερότητας ... -
Στρατηγικές μείωσης απορριμμάτων τροφίμων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-20)Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη σημαντικότητα της ανασκόπησης των στρατηγικών μείωσης απορριμμάτων στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και την μελέτη και ανάπτυξη νέων στρατηγικών, που αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα: ... -
Μελέτη των γενετικών πολυμορφισμών των κύριων πρωτεϊνών στο ελληνικό γάλα με στόχο τη χρήση τους ως γενετικό αποτύπωμα στην παραγωγή και τη νοθεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η αξία του γάλακτος και παραγώγων του ως διατροφικά προϊόντα για τον άνθρωπο έχει από αρχαιοτάτων χρόνων αναγνωριστεί: από το θηλασμό των νεογνών ως και τη δημιουργία γαλακτοκομικών προϊόντων, το γάλα αποτελούσε ανέκαθεν ... -
Γονίδια αντοχής στην τροφική αλυσίδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-13)