ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Recent submissions
Now showing items 61-80 of 738
-
Πολυμορφισμοί της δυσανεξίας στην λακτόζη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-25)Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης, ο οποίος αποτελείται από την γλυκόζη και την γαλακτόζη, βρίσκεται στο γάλα των θηλαστικών και χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντι- κός δισακχαρίτης για τον άνθρωπο. Η λακτόζη υδρολύεται από ... -
Τεχνικές μοριακής γαστρονομίας στην ανάπτυξη τροφίμων για άτομα με δυσφαγία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-16)Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά την ενσωμάτωση τεχνικών μοριακής γαστρονομίας στην ανάπτυξη προϊόντων διατροφής προσαρμοσμένων σε ασθενείς που πάσχουν από δυσφαγία. Η δυσφαγία αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που ... -
Διαφορές ζυμώμενων υδρομελών και αποσταγμάτων αυτών με αέριο χρωματογράφο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει με τη βοήθεια της αέρια χρωματογραφίας τις διαφορές που παρουσιάζουν ζυμώμενα υδρόμελα που προέρχονται από μέλι διαφορετικών ποικιλιών και τα αποστάγματα αυτών. ... -
Μελέτη του προφίλ των φαινολικών συστατικών σταφυλιών ελληνικών ποικιλιών από διαφορετικούς κλώνους με χρήση HPLC
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-24)Το πολυφαινολικό προφίλ των σταφυλιών επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των οίνων, καθώς συμβάλει στο χρώμα, στη γεύση, στο άρωμα, στο δυναμικό παλαίωσης και στην διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον, τα πολυφαινολικά προφίλ είναι ... -
H επίδραση του roasted malt στο αρωματικό προφίλ του whiskey
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-08-27)Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Η Επίδραση του Roasted Malt στο Αρωματικό Προφίλ του Whiskey» έχει σκοπό να μελετήσει την ενδεχόμενη επίδραση της χρήσης καβουρδισμένης βύνης (roasted malt) στο αρωματικό προφίλ ... -
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εδώδιμων πρωτεϊνών: Η περίπτωση του καλλιεργήσιμου ζωικού κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-16)Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση νέων προϊόντων προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής τροφίμων. Για τον τομέα της ζωικής παραγωγής μια από τις ... -
Αξιολόγηση ωρίμανσης τομάτας με χρήση αναλυτικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-19)Η τομάτα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο καλλιεργητικό προϊόν, αρκετά ευπαθές από τις περιβαλλοντικές μεταβολές. Στη μελέτη αυτή, αξιολογήθηκε η διατηρησιμότητα και η ποιότητα των καρπών της τομάτας σε θάλαμο ... -
Συγκριτική μελέτη εμπλουτισμένων και μη ελαίων με ενόργανες τεχνικές και χημειομετρία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-19)Στην σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, ο εμπλουτισμός των ελαίων με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλες βιοδραστικές ουσίες είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της διατροφικής αξίας, της οξειδωτικής σταθερότητας ... -
Στρατηγικές μείωσης απορριμμάτων τροφίμων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-20)Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη σημαντικότητα της ανασκόπησης των στρατηγικών μείωσης απορριμμάτων στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και την μελέτη και ανάπτυξη νέων στρατηγικών, που αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα: ... -
Μελέτη των γενετικών πολυμορφισμών των κύριων πρωτεϊνών στο ελληνικό γάλα με στόχο τη χρήση τους ως γενετικό αποτύπωμα στην παραγωγή και τη νοθεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η αξία του γάλακτος και παραγώγων του ως διατροφικά προϊόντα για τον άνθρωπο έχει από αρχαιοτάτων χρόνων αναγνωριστεί: από το θηλασμό των νεογνών ως και τη δημιουργία γαλακτοκομικών προϊόντων, το γάλα αποτελούσε ανέκαθεν ... -
Πρακτικές διαχείρισης αμπελώνων που συμβάλουν στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Διερχόμαστε τον αιώνα, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής είναι ορατές, αλλά ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα, προειδοποιούν και προετοιμάζουν την ανθρωπότητα ώστε να ανταπεξέλθει ... -
Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής σε καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Ο βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι η αναγνώριση των συστατικών των γιγάρτων του σταφυλιού προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων όσον το δυνατόν περισσότερο. Περιγράφεται η πορεία του ... -
Μελέτη αρωματικού προφίλ ελληνικών Orange οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-21)Στόχος της εργασίας είναι η μελέτη του αρωματικού προφίλ Orange οίνων από την ελληνική αγορά και ο εντοπισμός στα δείγματα αυτά, των χαρακτηριστικών αρωματικών ενώσεων που προέρχονται από την συγκεκριμένη τεχνική οινοποίησης. -
Γονίδια αντοχής στην τροφική αλυσίδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-13) -
Διατροφή και διάθεση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια τεκμηρίωσης ή κατάρριψης θεωριών που συνδέουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων με τη διάθεση του ατόμου. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στους πέντε κύριους νευροδιαβιβαστές του ... -
Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρία μάζας με αναλυτή χρόνου πτήσης (LC-QTOF MS) για τον προσδιορισμό μεταβιοτικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-09-05)Σήμερα, μία νέα κατηγορία ενώσεων, που ονομάζονται μεταβιοτικά (metabiotics), έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής. Τα μεταβιοτικά αποτελούν βακτηριακούς μεταβολίτες που έχουν ... -
Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας σε αυθόρμητες ζυμώσεις της ποικιλίας Βιδιανό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07)Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση της Κρητικής ποικιλίας «Βιδιανό» με αυθόρμητες ζυμώσεις. Πρόκειται για μία αυτόχθονη ποικιλία λευκών σταφυλιών, με πολύ μεγάλο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς ... -
Μελέτη της επίδρασης θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση μελέτης της επίδρασης των κυριότερων θερμικών και μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας/συντήρησης τροφίμων στη βιοδιαθεσιμότητα βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης. ... -
Μέθοδοι ανάλυσης µυκοτοξινών στα σταφύλια και στα παραγόµενα προϊόντα τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)Οι µυκοτοξίνες είναι δευτερογενείς µεταβολίτες νηµατωδών µυκήτων που µπορούν να προκαλέσουν δυσµενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Οι µύκητες που παράγουν µυκοτοξίνες, µαζί µε τις µυκοτοξίνες, αποτελούν ... -
Κατανάλωση ζωϊκής πρωτεΐνης και επιπτώσεις στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)Η ζωική πρωτεΐνη, παρούσα σε πολλά τρόφιμα ζωϊκής πρόελευσης, παίζει καίριο ρόλο στη διατροφή. Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά αποτελούν κύριες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, παρέχοντας αναγκαία αμινοξέα και ...