Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης σε εκχυλίσματα διαφόρων τύπων κανέλας
Study of antioxidant activity in extracts of different types of cinnamon
Πτυχιακή εργασία
Author
Βιτζηλαίου, Δέσποινα
Μπενετάτου, Ηλιάνα
Date
2022-09-30Advisor
Αντωνόπουλος, ΔιονύσιοςKeywords
Κανέλα ; Κανέλα Κεϋλάνης ; Κανέλα Ινδονησίας ; Αντιοξειδωτικά ; Αντιοξειδωτική δράση ; Ελεύθερες ρίζες ; Οξειδωτικό στρες ; Παθήσεις ; Ευεργετικές ιδιότητεςAbstract
Η κανέλα είναι ένα φυτό με πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές
ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια , έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική
κοινότητα εξαιτίας των ιδιοτήτων της και έχουν γίνει πολλές μελέτες για να
βρεθεί η αντιοξειδωτική της δράση. Τα κυριότερα είδη της κανέλας είναι η
Cinnamomum zeylanicum ή αλλιώς κανέλα Κεϋλάνης, η Saigon cinnamon είναι
γνωστή ως Vietnamese cassia ή Cinnamomum loureiroii , Cinnamomum cassia
γνωστή και ως Κινέζικη κανέλα και τέλος η Cinnamomum brumannii γνωστή ως
κανέλα Ινδονησίας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες υπάρχουν φυσικά
σε κάθε οργανισμό. Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες τους είναι η
εξουδετέρωση των δυσμενών αντιδράσεων των ελεύθερων ριζών. Διακρίνονται
σε δυο μεγάλες κατηγορίες τα φυσικά και τεχνητά αντιοξειδωτικά. Κάποιες από
τις σημαντικότερες ομάδες αντιοξειδωτικών είναι η Βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή,
η Βιταμίνη C και οι πολυφανόλες. Προκειμένου να μελετηθεί η αντιοξειδωτική
δράση της κανέλας Κεϋλάνης(C. Zeylanicum) και της κανέλας
Ινδονησίας(C.Brumannii) πραγματοποιήθηκε πείραμα με σκοπό να βρεθεί
ποιο είδος κανέλας είναι πιο αντιοξειδωτικό .Με βάση την βιβλιογραφία της
επιστημονικής κοινότητας η κανέλα Κεϋλάνης αποτελεί την κανέλα με τις
περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες και την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι η κανέλα
Ινδονησίας είχε μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με την κανέλα
Κεϋλάνης.
Abstract
Cinnamon is a plant with rich antioxidant and antimicrobial properties. In
recent years, it has particularly concerned the scientific community because of
its properties and many studies have been carried out to find its antioxidant
activity. The main types of cinnamon are Cinnamomum zeylanicum or Ceylon
cinnamon, Saigon cinnamon is known as Vietnamese cassia or Cinnamomum
loureiroii, Cinnamomum cassia also known as Chinese cinnamon and finally
Cinnamomum brumannii known as Indonesian cinnamon. Antioxidants are
substances that exist naturally in every body. One of their most important
functions is neutralizing the adverse reactions of free radicals. Natural and
artificial antioxidants are divided into two major categories. Some of the most
important groups of antioxidants are Vitamin E, carotenoids, Vitamin C and
polyphenols. In order to study the antioxidant activity of Ceylon cinnamon (C.
Zeylanicum) and Indonesian cinnamon (C. Brumannii), an experiment was
carried out in order to find which type of cinnamon is more antioxidant. Based
on the literature of the scientific community, Ceylon cinnamon is the cinnamon
with the most beneficial properties and greater antioxidant activity.
Nevertheless, the results of the experiment showed that Indonesian cinnamon
had a greater antioxidant activity than Ceylon cinnamon