Πλοήγηση Πτυχιακές εργασίες ανά Ακαδημαϊκό Τμήμα "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Αποτελέσματα 195-214 από 325
-
Μελέτη απώλειας και σπατάλης τροφίμων σε ελληνικές πανεπιστημιουπόλεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-05)Food waste is a pressing issue that brings economic, social and environmental impacts to both developing and developed countries. While most studies deal with the quantitative and qualitative analysis of food waste produced ... -
Μελέτη βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων εστιατορίου πανεπιστημίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-28)Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής καθώς και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και των αλλαγών στην καθημερινότητα και τις διατροφικές μας συνήθειες εν γένει, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μείωση της σπατάλης των ... -
Μελέτη γενετικών πολυμορφισμών στις κύριες πρωτεΐνες του ελληνικού γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-13)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη του πολυμορφισμού των πρωτεϊνών του γάλακτος. Οι κυριότερες αυτόχθονες φυλές βοοειδών που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι η Βραχυκερατική, η φυλή Κατερίνης, η Συκιάς και ... -
Μελέτη διατηρησιμότητας παστουρμά με χρήση αναλυτικών μεθόδων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-27)Ο παστουρμάς αποτελεί ένα ζυμούμενο προϊόν ωρίμανσης από αυτοτελή τεμάχια κρέατος, το οποίο διαθέτει ως εξωτερικό επικάλυμμα το τσιμένι (Trigonella Foenum-graecum) και είναι μακράς διαρκείας σε αποθήκευση υπό ψύξη. Στην ... -
Μελέτη διατροφικής σύστασης φράουλας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-08-07)Η παρούσα εργασία απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύεται η θεωρητική θεματολογία που προέκυψε από βιβλιογραφική ανασκόπηση. Συγκεκριμένα, η θεματολογία περιλαμβάνει τη γονοτυπική και βοτανική ταξινόμηση ... -
Μελέτη διπλής - αλκοολικής και οξικής - ζύμωσης με βάση το χαρουπόμελο και το πετιμέζι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Από τα αρχαία χρόνια, χρησιμοποιείται η διαδικασία της ζύμωσης για παραγωγή ποικίλων τροφίμων και ποτών, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή έως και σήμερα. Ο επιστημονικός κλάδος επικεντρώθηκε στην μελέτη και κατανόηση της ... -
Μελέτη εμπλουτισμού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με ματζουράνα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-28)Ο συνδυασμός ελαιολάδων και εμπλουτιστικών παραγόντων, όπως το αρωματικό φυτό ματζουράνα (Origanum majorana L.) που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae, οδήγησε στην ανάπτυξη των «εμπλουτισμένων ελαιολάδων», τα οποία ‘κερδίζουν’ ... -
Μελέτη επιβίωσης παθογόνων μικροοργανισμών σε τυριά τυρογάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-15)Ο ορός του γάλακτος ή τυρόγαλα είναι το υδάτινο μέρος, το οποίο απομένει έπειτα από την παρασκευή του τυριού και ενώ χαρακτηρίζεται ως υποπροϊόν της τυροκομίας μπορεί έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία να επαναχρησιμοποιηθεί ... -
Μελέτη και ανάλυση της αγοράς καινοτόμων προϊόντων για την διαχείριση του σωματικού βάρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο προώθησης των καινοτόμων προϊόντων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία ως ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε στη διάρκεια της ... -
Μελέτη νοθείας κατσικίσιου γάλακτος με αγελαδινό γάλα με μοριακές και φυσικοχημικές μεθόδους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-25)Στην παρούσα μελέτη, εξετάστηκε η ανίχνευση της νοθείας του κατσικίσιου γάλακτος σε δείγματα που παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο με ανάμειξη κατσικίσιου γάλακτος με αγελαδινό σε διαφορετικές συγκεντρώσεις που κυμαίνονταν ... -
Μελέτη οξειδωτικής πορείας/οξείδωσης εμπλουτισμένων ελαίων με πειράματα επιταχυνόμενης φθοράς
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09)Τα τελευταία χρόνια, τα αντιοξειδωτικά χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην συντήρηση και στην επεξεργασία των βρώσιμων ελαίων με σκοπό να παρεμποδίσουν την ανεπιθύμητη οξείδωση και να διατηρήσουν την σταθερότητα αυτών ... -
Μελέτη περίπτωσης επισήμανσης υποκατάστατων ζωικών προϊόντων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)Το μέλλον των φυτικών προϊόντων χαρακτηρίζεται από αναδυόμενες τάσεις, όπως η εξατομίκευση, η επιστημονική επικύρωση, η βιωσιμότητα και η ψηφιακή ενσωμάτωση. Οι καταναλωτές αναζητούν εξατομικευμένες φυτικές θεραπείες ... -
Μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης των συστατικών χαρουπιού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Ο σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση της αντιμικροβιακής δράσης που παρουσιάζουν τα συστατικά του ελληνικού χαρουπιού έναντι τεσσάρων παθογόνων βακτηριακών στελεχών, της Escherichia coli, του ... -
Μελέτη της αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης κόκκινων πιπεριών του γένους Capsicum annuum με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και χαρακτηρισμός με φασματοσκοπία MIR
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-12)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στη μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής δράσης των εκχυλισμάτων των σπόρων της κόκκινης πιπεριάς τσίλι (Capsicum annuum) με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού, ... -
Μελέτη της αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης των πράσινων πιπεριών (Jalapeños) του γένους Capsicum annuum με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και χαρακτηρισμός του φυτοχημικού προφίλ με υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας (LC-MS)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στην μελέτη της αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης των πράσινων πιπεριών (Jalapeños) του γένους Capsicum annuum με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και τον ... -
Μελέτη της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης σε εκχυλίσματα βρώσιμων ανθέων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Τα βρώσιμα άνθη χρησιμοποιούνταν από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Στη σημερινή εποχή η χρήση τους στη μαγειρική αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ... -
Μελέτη της επίδρασης της θερμοκρασίας στο χρόνο ζωής παστεριωμένου γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)Το γάλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου καθώς αποτελεί μία πλούσια θρεπτικά τροφή για εκείνον. Στην παρακάτω πτυχιακή εργασία αναλύονται όλα τα βασικά συστατικά του γάλακτος (νερό, πρωτεΐνες, ... -
Μελέτη της επίδρασης της συσκευασίας σε τροποποιημένες ατμόσφαιρες στην μικροβιολογική αλλοίωση με την μέθοδο NGS και στην ποιότητα των νωπών ιχθύων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)Ολόκληρη η τσιπούρα συσκευάστηκε (α) αερόβια (AIR) σε φελιζόλ από πολυστυρένιο με επαρκή ποσότητα πάγου, με βάση τις συμβατικές πρακτικές και (β) υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (συγκέντρωσης 60% CO2, 30% N2, 10% O2). Η ... -
Μελέτη της επίδρασης υπέρυθρης ακτινοβολίας στη σύσταση των ολικών φαινολικών και στην αντιοξειδωτική τους δράση σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια μελιτζάνας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-14)Στο άρθρο παρουσιάζεται η πτυχιακή εργασία μου που μελετά δύο ομάδες δειγμάτων μελιτζανών θερμοκηπίου με και χωρίς ακτινοβολία και να παρατηρηθούν οι διαφορές στην συγκέντρωση των φαινολικών ενώσεων και των αντιοξειδωτικών. -
Μελέτη της κινητικής του ξαρμυρίσματος αλίπαστου βακαλάου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-02)Με την ονομασία αλίπαστος βακαλάος φέρονται στην ελληνική αγορά τα χωρίς κεφάλι και εντόσθια, πεπλατυσμένα σώματα ψαριών της οικογένειας των γάδων που έχουν καταστεί συντηρήσιμα με υγρή ή ξηρή αλάτιση και ξήρανση. Το ...