Now showing items 36-55 of 305

    • Αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο της νοθείας προϊόντων στην ελληνική αγορά τροφίμων και ποτών 

      Μεϊντή, Γιάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Η νοθεία στα τρόφιμα και τα ποτά αποτελεί σύγχρονη μάστιγα του τομέα των τροφίμων, της οποίας ο αντίκτυπος εκτείνεται από τους παραγωγούς και τη βιομηχανία, έως τις κανονιστικές αρχές και τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι ...
    • Ανασκόπηση και διατροφική αξία οσπρίων 

      Τσαλαγανίδη, Εμμανουέλα; Σταματούκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-12-10)
      H παρούσα ανασκόπηση επιδιώκει να αναδείξει ότι τα όσπρια παρουσιάζουν μεγάλο διατροφικό, εμπορικό, και οικονομικό ενδιαφέρον. Είναι τροφή που χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες. Με δεδομένη τη ...
    • Ανασκόπηση της επίδρασης βιοδραστικών συστατικών υπερτροφών (superfoods) στο εντερικό μικροβίωμα 

      Κοντρατίεβα, Ιφιγένεια (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)
      Το εντερικό μικροβίωμα αποτελεί ένα σύνθετο και δυναμικό σύστημα μικροοργανισμών, με σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ερευνητικού ...
    • Ανασκόπηση της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση 

      Νικολαϊδου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στη βιβλιογραφική ανασκόπηση (α) της προβιοτικής και πρεβιοτικής δράσης προϊόντων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και (β) της επίδρασης των προβιοτικών και πρεβιοτικών ...
    • Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και τροφιμογενή παθογόνα: Η περίπτωση της Listeria monocytogenes 

      Κουλουρίδη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
      Οι Τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων καθως μπορουν να προκαλέσουν ασθένειες ακόμα και το θάνατο σε μεγάλα μέρη του πληθυσμου, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες. Η ...
    • Ανθρώπινο μικροβίωμα και διατροφή 

      Κάτσος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-07)
      Το ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα είναι μια ευρεία και πολυσύνθετη έννοια η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν όργανο. Εκτείνεται σε όλο το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς ...
    • Ανίχνευση Salmonella spp. και Escherichia coli με μοριακές τεχνικές σε οπωροκηπευτικά 

      Ανυφαντή, Αντιγόνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)
      Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων από τροφιμογενείς λοιμώξεις, λόγω κατανάλωσης τροφίμων που είχαν επιμολυνθεί από τα παθογόνα βακτήρια Salmonella spp. και Escherichia coli. Στόχος της παρούσας ...
    • Ανίχνευση αντιβιοτικών στο μέλι με την μέθοδο ELISA 

      Mαντζάνα, Χρυσούλα; Λαμπίρη, Άννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-23)
      Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από πολύ παλιά προκειμένου να καταπολεμήσουν λοιμώξεις και να θεραπεύσουν ασθένειες, επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση ...
    • Ανίχνευση αφλατοξινών σε γαλακτοκομικά - ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας 

      Κρητικάκου, Γεωργία Χριστίνα; Νατσίκου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
      Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση γάλακτος και των παραπροϊόντων του, είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις κύριες και καθημερινές τροφές για κάθε καταναλωτή. Το γάλα συμβάλλει στην πρόσληψη αναγκαίων θρεπτικών συστατικών ...
    • Ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε ζωοτροφές με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης 

      Ξύγκη, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Οι γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές αποτελούν ιδανική λύση για την κάλυψη των συνεχώς αυξανομένων αναγκών στο τομέα της γεωργικής παραγωγής. Όμως, η υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων στην Ευρώπη εγείρει ανησυχίες. Για αυτό ...
    • Ανίχνευση γονιδίων αντοχής και ιογένεσης του Klebsiella pneumoniae σε κρεατοσκευάσματα με μοριακές τεχνικές 

      Λαουτάρη, Νικολιάννα; Πάλλας, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-15)
      Σε αυτή τη μελέτη έγινε ανίχνευση των λοιμογόνων γονιδίων MrkA, EcpA και FimH αλλά και των γονιδίων αντίστασης στις καρβαπενέμες, BlaIMP-1 και BlaOXA-48 του μικροοργανισμού Klebsiella pneumoniae. Για τον σκοπό αυτό έγινε ...
    • Ανίχνευση δευτερογενών μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp 

      Σαγώνα, Δήμητρα; Λουκογιαννάκη, Άννα Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την Ανίχνευση Δευτερογενών Μεταβολιτών του γένους Lactobacillus spp. Αρχικά παρουσιάζεται ο μικροοργανισμός Lactobacillus spp. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται θεωρητικά στοιχεία και ...
    • Ανίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISA 

      Βρέλλου, Σουζάννα; Γκίνης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)
      Η απέκκριση πρωτεϊνών προερχόμενων από το αγελαδινό γάλα, στο μητρικό γάλα, ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη, αποτελεί μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά την πληθώρα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί ...
    • Ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων βακτηρίων σε δείγματα τροφίμων με τη χρήση καινοτόμων μοριακών τεχνικών 

      Μαγουλάς, Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-12)
      Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν, τη βιομηχανία των τροφίμων και την παγκόσμια υγεία. Ο υψηλός αριθμός ετήσιων λοιμώξεων καθιστά την έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των παθογόνων ...
    • Ανίχνευση νοθείας σε κρεατοσκευάσματα με μοριακές μεθόδους 

      Τσαντού, Πηνελόπη; Κούρος, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας κατέχουν μια αξιοσημείωτη θέση στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής , της διακίνησης και εμπορίας ποικίλων προϊόντων . Η αύξηση ...
    • Ανίχνευση νοθείας στα τρόφιμα με χρήση μοριακών μεθόδων 

      Τσόλης, Φίλιππος-Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-12)
      Η νοθεία των τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αρμόδιους φορείς. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές ...
    • Ανίχνευση-ταυτοποίηση γονιδίων αντοχής Klebsiella pneumoniae σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης με μεθόδους μοριακής βιολογίας 

      Θεοχαρίδη, Νικολέττα-Αργυρώ; Μπαλτά, Ηλιάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)
      Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά στελεχών, όπως το Klebsiella pneumoniae στην στον κλάδο των τροφίμων είναι ανησυχητική. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης του Klebsiella ...
    • Ανοσοποιητικό και διατροφή 

      Χονδρορίζος, Ρίζος Ταξιάρχης; Νιζάμη, Μαρίνα Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04-05)
      Το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρείται από τα σημαντικότερα συστήματα κάθε οργανισμού διότι αποτελεί την άμυνά του σε μικροοργανισμούς που είναι ικανοί να τον βλάψουν. Με την εισβολή ενός παράσιτου ενεργοποιείται μια σειρά ...
    • Αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης 

      Παπαδάκη, Λυδία Ζωή; Σαρικάγια, Ελισάβετ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία το θέμα είναι τα αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα αντιβιοτικά εισήχθησαν στην ιατρική στις αρχές του 20ου αιώνα και πολύ σύντομα βρήκαν εφαρμογή και στον χώρο της κτηνοτροφίας. ...
    • Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα 

      Νασόπουλος, Σπυρίδων; Σκουρλής, Ευθύμιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις ...