Πλοήγηση ανά Ακαδημαϊκό Τμήμα "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Αποτελέσματα 164-183 από 415
-
Εύρεση φυσικών ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι τροφιμογενών νοσημάτων με υπολογιστικά εργαλεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-28)Στα συσκευασμένα τρόφιμα η ανάπτυξη καθώς και η επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών δύναται να προκαλέσει σοβαρές τροφικές ασθένειες διακυβεύοντας την ασφάλεια καθώς και την ποιότητα των τροφίμων. Βακτήρια όπως, Salmonella ... -
Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ... -
Ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό των φυτικών εκχυλισμάτων από βότανα της ελληνικής χλωρίδας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-03)Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών εκχυλισμάτων στον οργανισμό του ανθρώπου από βότανα της ελληνικής χλωρίδας. Εκχύλισμα ονομάζεται κάθε παράγωγο υγρού, προερχόμενο ... -
Εφαρμογές HACCP στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)To HACCP αποτελεί ένα σύστημα προληπτικού ελέγχου των βιομηχανιών τροφίμων για την ενίσχυση της ασφάλειας των αγαθών τους και την προστασία της υγείας του καταναλωτή. Τα ακρωνύμια της λέξης HACCP προέρχονται από τις αγγλικές ... -
Εφαρμογές λογισμικού κινητών τηλεφώνων (smartphone) στην υπηρεσία διαγνωστικών αναλύσεων σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί βασικό θέμα ερευνών παγκοσμιως. Η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας ... -
Εφαρμογές τεχνικών ανάλυσης εικόνας στον ποιοτικό έλεγχο ποικιλιών καφέ
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02)Ο καφές είναι το πιο συχνά συναλλασσόμενο προϊόν μετά το πετρέλαιο και είναι ένα προϊόν υψίστης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Ως ένα προϊόν που γνωρίζει ιδιαίτερης προτίμησης από το καταναλωτικό κοινό οι απαιτήσεις ... -
Εφαρμογές της μικροβιακής ζύμωσης σε φυτικούς σπόρους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Αντικείμενο αυτής της εργασίας αποτελεί η μελέτη των φυτικών σπόρων, των ευεργετικών ιδιοτήτων που προσφέρουν οι μικροβιακές ζυμώσεις και των πιθανών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων. Οι φυτικές πηγές τροφίμων αποτελούν ... -
Εφαρμογές του next generation sequencing στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04) -
Εφαρμογές του γένους Bifidobacterium σε προβιοτικά τρόφιμα: πρόσφατα δεδομένα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-27)Το γένος Bifidobacterium αποτελεί ένα γένος με μεγάλο ερευνητικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον αυτό βασίζεται στις προβιοτικές ιδιότητες κάποιων στελεχών του καθώς και στα πολλαπλά πιθανά οφέλη που παρουσιάζουν ... -
Εφαρμογή in silico τεχνικών για τον προσδιορισμό νέων ενώσεων ενεργοποιητών της πικρής γεύσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Οι διατροφικές επιλογές και οι διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη γεύση των τροφίμων. Από τις βασικές γεύσεις, η πικρή γεύση θεωρείται ως η πιο περίπλοκη και συνεπώς πολλοί ... -
Εφαρμογή Next Generation Sequencing σε γαλακτοκομικά προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-06)Η εφαρμογή των τεχνολογιών αλληλούχισης επόμενης γενιάς (NGS) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάλυση δειγμάτων τυριού, φέρνοντας επανάσταση στον τομέα της μικροβιολογίας και της γονιδιωματικής του τυριού. ... -
Εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών και εμπλουτισμού με φυσικά αντιοξειδωτικά για την παραγωγή τροφίμων με αυξημένη διατηρησιμότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-16)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αξιολογήσει αν οι εδώδιμες μεμβράνες που εμπλουτίζονται με φυσικά αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην αύξηση της διατηρησιμότητας των τροφίμων. Μία από τις κυριότερες πρώτες ύλες ... -
Εφαρμογή μοντέλων πρόρρησης για την εκτίμηση της ανάπτυξης Listeria monocytogenes σε σολομό και πέστροφα ψυχρής κάπνισης υπό διαφορετικά σενάρια συντήρησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-04-14)Ο κίνδυνος από την παρουσία και ανάπτυξη L. monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) προϊόντα που υποβάλλονται σε ήπιες μορφές επεξεργασίας, όπως ο σολομός και η πέστροφα ψυχρής κάπνισης, εξακολουθεί να αποτελεί ... -
Εφαρμογή συστήματος ISO 14001 σε μονάδα Catering
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-04-04)Στα πλαίσια της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και κατ’ επέκταση της μείωσης της ζωής του πλανήτη μας, κρίνεται απαραίτητη η επαγρύπνηση για εξασφάλιση και διατήρηση της επάρκειας των φυσικών πόρων ... -
Εφαρμογή συστήματος Kosher σε βιομηχανία κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-14)Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την βιβλιογραφική μελέτη της εφαρμογής του συστήματος Kosher σε βιομηχανία κρέατος. Η εβραϊκή κοινότητα ανά τον κόσμο αριθμεί περισσότερα από 15 εκατομμύρια άτομα, όπου το μεγαλύτερο μέρος ... -
Εφαρμογή τεχνολογίας εμποδίων για την παρασκευή προϊόντων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και αυξημένη διατηρησιμότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)Τα σύκα, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, αποτελούν φρούτα που καταναλώνονται ευρέως και χαίρουν μεγάλης αποδοχής από τους καταναλωτές λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων και των ιδιαίτερων οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών. ... -
Εφαρμογή τεχνολογιών Crispr Cas σε τροφιμογενή βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-06)Η τεχνολογία CRISPR/Cas9, αποτελεί πλέον μια από τις βασικές μεθόδους επεξεργασίας γονιδιώματος. Ο αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε φάγους, καθώς και το ένζυμο Cas9 το οποίο έχει την δυνατότητα να χωρίζει το DNA και να ... -
Εφαρμογή της έξυπνης συσκευασίας στα τρόφιμα: Σύγχρονες πρακτικές και προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-22)Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί από τους επιστήμονες διάφορες αξιόλογες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων. Οι τεχνολογίες αυτές χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες, με την πιο σημαντική από ... -
Εφαρμογή του HACCP σε αεροπορικό catering
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-13)Η παρούσα εργασία διερευνά τη σημασία της Ανάλυσης Κινδύνων και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (Hazard Analysis of Critical Control Points, HACCP) στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων στη βιομηχανία τροφίμων, με ... -
Εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων GFSI στην Ελλάδα: κίνητρα και δυσκολίες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-08-30)The present thesis focuses on the importance of GFSI standards and the benefits companies have when using them. Also, the analysis of 44 ISO 22000:2015 audit reports from various Greek food companies and distributors, ...