• Υγιεινή και ασφάλεια κατά την παραγωγή και διάθεση παγωτού 

      Ευθυμίου, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)
      Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η πλήρης και διεξοδική ανάλυση της έννοιας του παγωτού, της διαδικασίας παραγωγής του, της ποιότητάς του, καθώς επίσης κι των πτυχών υγιεινής και ασφάλειας που σχετίζονται με αυτή. Στο ...
    • Υδρογέλες: τεχνολογία και εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων 

      Μπράχος, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)
      Η υδρογέλη είναι ένα διογκούμενο από νερό και διασυνδεδεμένο πολυμερές δίκτυο που παράγεται από την απλή αντίδραση ενός ή περισσοτέρων μονομερών. Αναφέρεται επίσης ότι είναι ένα πολυμερές υλικό που έχει την ικανότητα να ...
    • Υπερυδρόφοβες επικαλύψεις συσκευασιών τροφίμων 

      Τέττη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-11)
      Η απώλεια και η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας που έχει σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος καθώς επιδεινώνει ζητήματα όπως την επισιτιστική ανασφάλεια, ...
    • Υπολογιστικές τεχνικές για την αναζήτηση νέων ενώσεων αναστολέων της ενζυμικής αμαύρωσης 

      Γκορτσά, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)
      Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ραγδαία η αγορά φρούτων και λαχανικών λόγω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών, οι οποίοι υιοθετούν πιο υγιή πρότυπα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά ...
    • Φαρμακευτικές ιδιότητες μανιταριών και οι βιοδραστικές τους ουσίες 

      Μιχοπούλου, Αγγελική; Ψυχογιού, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04)
      Πολλά είδη μανιταριών είναι γνωστά για τις θρεπτικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από την αρχαιότητα ως τονωτικά και ως φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Θεωρούνται ...
    • Φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (Σαφράν) 

      Λιάτσος, Σεραφείμ; Βίλα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (saffron), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές χώρες με διάφορους τρόπους τόσο στο νοικοκυριό όσο και για ιατρικούς σκοπούς. ...
    • Φαρμακευτικές ιδιότητες φύλλων ελιάς και μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης 

      Νίνου, Στέλλα; Προκόπης, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-16)
      Χημική σύσταση φύλλων ελιάς. Αντιοξειδωτικά. Φαρμακευτικές ιδιότητες φύλλων και προσδιορισμός αντιοξειδωτικών.
    • Φαρμακευτικό ελαιόλαδο: χρήσεις και μελλοντικές προοπτικές 

      Σταματοπούλου, Αικατερίνη; Ελένης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-30)
    • Φασκόμηλο και Τριαντάφυλλο. Φαρμακευτικές και Καλλυντικές Ιδιότητες 

      Αζάρ Νάκα, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες του φασκόμηλου και του τριαντάφυλλου. Τα δραστικά συστατικά των φυτών είναι ουσίες που επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμός, όπως τα αλκαλοειδή, ...
    • Φυσικά αντιοξειδωτικά ως συντηρητικά γαλακτωμάτων. Μελέτη αλληλεπίδρασης με τις βασικές πρώτες ύλες 

      Μιχαήλ, Αιμιλία Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-05)
      Στην παρούσα διπλωματική μελέτη πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση τεσσάρων διαφορετικών ειδών εμπορικών σκευασμάτων πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης (σόγια, μπιζέλι, φάβα, ρύζι) για την χρήση τους ως γαλακτωματοποιητές με στόχο ...
    • Φυσικά ροφήματα χαμηλής ενέργειας : οφέλη και μελλοντικές βλέψεις 

      Μαργέλης, Σταμάτιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-15)
      Τα φυσικά ροφήματα, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσιο διατροφικό προφίλ, έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή μέσω της αυξημένης ζήτησης των καταναλωτών για προϊόντα με άξονα την υγεία. ...
    • Φυσικά συστατικά με ανασταλτική δράση έναντι της ενζυμικής αμαύρωσης τροφίμων 

      Μιχαήλ, Ευέλθων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Βασικό αντικείμενο της μελέτης της παρακάτω εργασίας είναι η χρήση φυσικών συστατικών για τον έλεγχο και περιορισμό της ενζυμικής αμαύρωσης σε τρόφιμα. Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναζητηθούν από την βιβλιογραφία ...
    • Φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες έναντι τροφιμογενών παθογόνων 

      Φιλντίσης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-15)
      Εμπορικά διαθέσιμες σκόνες Μαύρου πιπεριού, Πράσινου πιπεριού καθώς και κόκκινης πιπεριάς Καγιέν προστέθηκαν σε ποσοστό 5% κ.β. σε νερό. Κατόπιν ρυθμίστηκε το pH με 1 N HCl/ 1 N NaOH σε τιμές 4.5, 5.5 και 6.5 και κατόπιν ...
    • Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα στην παραγωγή προϊόντων 

      Παπαπαναγιώτου, Ευαγγελία; Σουλάνι, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09)
      Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη τάση προς την κατανάλωση εναλλακτικών προϊόντων. Μία πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, επιλέγει πιο υγιεινή διατροφή στηριζόμενη κυρίως σε φυτικές ίνες (λ.χ όσπρια), με σκοπό να βελτιώσει ...
    • Χαρακτηρισμός μικροβιώματος στο μητρικό γάλα 

      Βιδάλη, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-26)
      Ο θηλασμός συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία των βρεφών. Εκτός από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα βιοε-νεργά συστατικά, το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μια ποικιλία μικροβίων, ...
    • Χαρακτηριστικά, ιδιότητες και μέθοδοι εκχύλισης του αβοκαντελαίου 

      Κατσίκης, Δημήτριος; Σώτος, Νικόλαος Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)
      Το αβοκάντο θεωρείται ένα τροπικό φρούτο ύψιστης βιολογικής και θρεπτικής αξίας. Το αβοκαντέλαιο παράγεται από το αβοκάντο μέσω μιας σειράς από βιολογικές, φυσικές και χημικές μεθόδους και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ...
    • Χημική σύσταση και βασικές ευεργετικές ιδιότητες χαρακτηριστικών φρούτων και οπωροκηπευτικών ελληνικής προελευσης 

      Δημακοπούλου, Ελένη; Λάππα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-07)
      Τα φρούτα και τα λαχανικά από παλιά έχουν εκτιμηθεί ως μέρος του βασικού διαιτολογίου του ανθρώπου. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα οπωροκηπευτικά αποτελούν αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης τους και ...
    • Χημική σύσταση και βιολογική δράση δυόσμου και βασιλικού 

      Ζάχαρης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
      Ο δυόσμος και ο βασιλικός περιέχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τα βότανα αυτά να εκδηλώνουν αρκετές φαρμακευτικές δράσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως χάρη ...
    • Χημική σύσταση και βιολογική δράση του Υπερικού 

      Κρεμπενιού, Άννα; Μανιφάβα, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)
      Το βαλσαμόχορτο ή St. John's Wort ή υπερικό (Hypericum), είναι γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες για τη βιολογική του δράση. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνητικών μελετών, λόγω της φύσης του και ...
    • Χημική σύσταση και διατροφική αξία των ξηρών καρπών 

      Μηλιτσοπούλου, Κρυσταλλίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Οι ξηροί καρποί είναι πυκνά θρεπτικά τρόφιμα και αποτελούν τακτικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου από τους προ-γεωργικούς χρόνους. Παρόλο που οι ξηροί καρποί περιέχουν μεγάλο ποσοστό θερμίδων, αρκετές έρευνες έχουν ...