• Μελέτη υποβάθμισης εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων με χρήση φασματομετρικών, φασματοσκοπικών και χρωματομετρικών μεθόδων 

      Μαστροδήμου, Δάφνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-17)
      Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη μετά την Ισπανία και την Ιταλία στην παραγωγή παρθένου ελαιολάδου στην Ευρώπη και τo ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα και γεύση. Χάρη στην αφθονία, τη γεύση ...
    • Μελέτη ωρίμανσης φράουλας 

      Λαδίκα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)
      Η φράουλα αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαλλοίωτο φρούτο με μικρή διάρκεια ζωής μετά την συγκομιδή, ενώ χαρακτηρίζεται και από μεγάλη μεταβλητότητα ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Στη παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε ...
    • Μεταβιοτικά και εφαρμογές τους στα τρόφιμα και την υγεία 

      Δεληγιώργης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-04)
      Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κομμάτι της επιστημονικής έρευνας το αντικείμενο των μεταβιοτικών. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στο να εξετάσει το θέμα των μεταβιοτικών και να αποτυπώσει πιθανές ...
    • Μεταβολικά σύνδρομα και λειτουργικά τρόφιμα: προσδιορισμός δεικτών φλεγμονής (ισοπροστανίων) με χρήση χρωματογραφικών τεχνικών σε δείγματα κλινικών μελετών 

      Σαντορινάκη, Ηλιάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-17)
      Τα τελευταία χρόνια, τα λειτουργικά τρόφιμα βρίσκονται στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος λόγω των βιοδραστικών συστατικών τους και των ευεργετικών, για την ανθρώπινη υγεία, δράσεων που παρουσιάζουν. Τα μανιτάρια ...
    • Μη αξιοποιούμενα τρόφιμα: ο ρόλος των ΣΔΑΤ 

      Ιωαννίδου, Νίκη-Μαγδαληνή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-19)
      Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς το 35% περίπου του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ετησίως σπαταλιέται με τεράστιο οικονομικό κόστος. ...
    • Μηχανισμοί ανθεκτικότητας μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά 

      Σωτήρχου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν οι μικροοργανισμοί στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εδώ και ...
    • Μικροβιακές αλλοιώσεις σε κρεατοσκευάσματα συσκευασμένα υπό κενό και οξείδωση λίπους 

      Φασιά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τη διερεύνηση των μικροβιακών μεταβολών της αερόβιας ψυχρότροφης χλωρίδας καθώς και της οξυγαλακτικής σε δυο κρεατοσκευάσματα, τεμαχισμένα σε φέτες και συσκευασμένα υπό κενό συντηρούμενα σε ...
    • Μικροβιολογία και βιοχημεία της ζύμωσης του καφέ 

      Δεληγιαννίδη, Ελένη; Κόλα, Μαλβίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)
      Η παραγωγή του καφέ, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο αγαθό μετά το πετρέλαιο, έχει μελετηθεί λεπτομερώς και χρήζει ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Ο καρπός του καφέ ανήκει στο γένος Coffea και προέρχεται από 3 είδη: ...
    • Μικροενθυλάκωση βιοδραστικών και συστατικών τροφίμων σε κύτταρα ζύμης 

      Καβαλάρη, Αναστασία Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021)
      Οι σύγχρονες ανάγκες στο κλάδο των τροφίμων απαιτούν καινοτόμες και εφαρμόσιμες τεχνολογίες για την κάλυψη των καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών. Οι τεχνολογίες μικροενθυλάκωσης βιοδραστικών συστατικών έχουν κεντρίσει ...
    • Μικροφύκη: διατροφή και βιομηχανικές εφαρμογές 

      Τάγκα, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)
    • Μυκοτοξίνες στους ξηρούς καρπούς 

      Σαλίασι, Άννα; Μπουλάρι, Μπαρέσα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
      Οι μυκοτοξίνες αποτελούν δευτερεύοντα προϊόντα ορισμένων μυκήτων και συνήθως οι άνθρωποι και τα ζώα τις προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Οι αφλατοξίνες, η φουμονισίνη, η ωχρατοξίνη Α είναι μερικές από την μεγάλη ποικιλία ...
    • Νάνο και μικρομηχανικές δομές για ενίσχυση της σταθερότητας και ελεγχόμενη μεταφορά βιοδραστικών συστατικών 

      Κρεμεζή, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-10)
      Οι σύγχρονες ανάγκες στον κλάδο των τροφίμων απαιτούν καινοτόμες και εφαρμόσιμες τεχνολογίες για την κάλυψη των καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετηθούν οι Νάνο ...
    • Νιτρικά και νιτρώδη άλατα στην επεξεργασία κρέατος. Τρόπος δράσης και δυνατότητα αντικατάστασής τους 

      Πουλόπουλος, Λάμπρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται η προσθήκη των νιτρικών/νιτρωδών αλάτων σε προϊόντα κρεατοσκευασμάτων και οι πιθανοί τρόποι αντικατάστασής τους. Τα συγκεκριμένα πρόσθετα χρησιμοποιούνται εκτενώς στις βιομηχανίες ...
    • Νομοθεσία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων 

      Αργυροπούλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η σύνδεση της ποιότητας με την ασφάλεια, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
    • Ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων και οι επιπτώσεις στην υγεία 

      Σταθοπούλου, Έλλη - Διονυσία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-01-29)
      Σε μια εποχή όπου η επαφή του ανθρώπου με τα επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκεται στο απόγειο της, η διερεύνηση των συνέπειων που φέρουν στην υγειά κρίνεται απαραίτητη. Το διατροφικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την αύξηση της ...
    • Ο διατροφικός χάρτης της Μπουρκίνα Φάσο 

      Μαχαμάντι, Σανφώ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)
      Η γνώση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες έχει πολλές διαστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί να αφορά συγκεκριμένες ηλικίες, μπορεί να σχετίζεται με την τρόπο που αυτές αναπτύσσονται και καθιερώνονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ...
    • Ο κίστος (Cistus incanus L.) στην ανθρώπινη διατροφή 

      Λαγκάνη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
      O κίστος (Cistus incanus L.) γνωστός στην Ελλάδα και ως λάβδανο ή κουνούκλα με συνώνυμα όπως Cistus creticus ή cistus villosus ή hairy rockrose, είναι γηγενής μεσογειακός θάμνος της οικογένειας Cistaceae και ανήκει στα ...
    • Ο πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμα και τη διατροφή του ανθρώπου 

      Ξανθάκη, Αθηνά; Μαγγίνα, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-10)
      Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια κύτταρα. Αντιμετωπίζει όμως πολλές απειλές είτε από έλλειψη τροφής είτε από επιμολύνσεις. Η σημαντικότερη όμως απειλή που εξετάζουμε στην παρούσα εργασία είναι ...
    • Ο ρόλος του κρασιού στην μεσογειακή διατροφή 

      Αραπίδη, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-28)
      Στην σημερινή εποχή εμφανίζονται πληθώρα από προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις κακές διατροφικές του συνήθειες. Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής απαιτεί την μέγιστη διάθεση ...
    • Ο ρόλος των HMOs στην βρεφική διατροφή. 

      Μάρκο, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Η συγκεκριμένη πτυχιακή έχει ως θέμα τους ολιγοσακχαρίτες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και έχει σκοπό να κατανοήσουμε πως ο θηλασμός αποτελεί τον φυσικότερο και καλύτερο τρόπο διατροφής ενός βρέφους, καθώς επίσης να μας ...