• Τεχνικές ταυτοποίησης και ταξινόμησης μικροοργανισμών με έμφαση στην ταυτοποίηση οξυγαλακτικών βακτηρίων σε ελληνικά τυριά τυρογάλακτος 

      Μπακίρη, Κυριακούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-04)
      Οι ανακαλύψεις που έγιναν από τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία έχουν αποκαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες των πρωτεϊνών ορού γάλακτος και άλλων συστατικών. Με τη βιομηχανία τροφίμων να επεκτείνεται παγκοσμίως, υπάρχει ...
    • Τεχνολογία παραγωγής σοκολάτας 

      Μαδενλόγλου, Ναυσικά; Μαλαπέτσα, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
      Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη των σταδίων μεταποίησης και επεξεργασίας του κακάο, από μικροβιολογική, βιοχημική, μηχανική, φυσικοχημική και τεχνολογική άποψη, σε όλη την διάρκεια της πορείας ...
    • Το αρωματικό προφίλ των τυριών 

      Μυλωνά, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-17)
      Θέμα αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι το αρωματικό προφίλ των τυριών. Κατά την κατανάλωση του τυριού, η ανθρώπινη όσφρηση διεγείρεται είτε μέσω της εισπνοής, όπου αερομεταφερόμενες οσμηγόνες ενώσεις από το συγκεκριμένο ...
    • Το γαστρεντερικό μικροβίωμα και η διασύνδεσή του με τη διατροφή 

      Ελμαλικλής, Ιωάννης-Νεκτάριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)
      Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική πρόοδος αποτελεί πολύτιμο εργαλείο με σκοπό η εικόνα των μικροβίων που διαβιούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα να γίνεται όλο και πιο σαφής. Χρησιμοποιώντας πλέον μια σειρά τεχνικών της ...
    • Το ένζυμο λακτάση και προβιοτικοί μικροοργανισμοί 

      Μουρελάτου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-01)
      Το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα φιλοξενεί έναν δυναμικό και πολυσύνθετο πληθυσμό μικροοργανισμών, τη μικροχλωρίδα του εντέρου, που ασκεί σημαντική επίδραση στον ξενιστή τόσο κατά την ομοιόσταση όσο και σε περιόδους ...
    • Τοξικές ουσίες στην αγροδιατροφική αλυσίδα και μέθοδοι ανίχνευσης 

      Καντάρη, Βασιλική-Γεωργία; Χάλαρη, Βικτωρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-18)
      Στη σημερινή εποχή, η γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν εντατικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, αλλά και για να αυξηθεί η ποιότητα και να μειωθούν οι πιθανές απώλειες από ασθένειες των ...
    • Τοξικότητα προσθέτων τροφίμων 

      Πτήνης, Δημήτρης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10)
      Διαφορετικοί τύποι πρόσθετων προστίθενται στα τρόφιμα για να επιτευχθούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά όπως η γεύση, η συντήρηση και η γλυκύτητα. Οι Διεθνείς Διασκέψεις για την Εναρμόνιση, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας ...
    • Τοξικότητα φυτικών ουσιών 

      Ζέρβα, Μαρία; Αρβανιτίδη, Φωτεινή - Πηνελόπη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-01)
      Βασικό αντικείμενο μελέτης της παρακάτω εργασίας με τίτλο «Τοξικότητα Φυτικών Ουσιών» αποτελεί η τοξικότητα που εμφανίζουν διάφορα φυτά από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Ο σκοπός της εργασίας είναι να αναζητηθούν από την ...
    • Τοξικολογικά δεδομένα στην τροφική αλυσίδα από τρόφιμα που έχουν υποστεί μη ενζυμική αμαύρωση / αντίδραση Maillard 

      Παππά, Ναταλία; Παπαευθυμίου Γώγου, Άρτεμις Ανδριάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-11)
      Στη παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύονται τα τοξικολογικά δεδομένα σε τρόφιμα που έχουν υποστεί μη ενζυμική αμαύρωση και πιο συγκεκριμένα αντίδραση Maillard. Διαφορετικές επικίνδυνες ενώσεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ...
    • Τρόφιμα ειδικού ιατρικού σκοπού 

      Σαρδέλη, Αδαμαντία Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Βασικό αντικείμενο μελέτης της παρακάτω εργασίας είναι τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMPs). Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση των FSMPs στην Ευρώπη και στη Αμερική. Αρχικά, ...
    • Τροφιμογενείς ιοί 

      Πασχαλίδη, Βαλανσία; Μπελεσιώτη, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06)
      Οι τροφιμογενείς ιοί έχουν αναγνωριστεί ως μία συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων, όσο και για τη δημόσια υγεία. Ο νοροϊός (NoV) και ο ιός της ηπατίτιδας Α (HAV) είναι υπεύθυνοι για την πλειονότητα ...
    • Τροφιμογενή παθογόνα: διερεύνηση της χρήσης φυσικών αντιμικροβιακών στην παραγωγή τροφίμων 

      Κατσαμπίρη, Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-08)
      Η ενσωμάτωση φυσικών αντιμικροβιακών ουσιών στην παραγωγή τροφίμων έχεαναδειχθεί ως μια καίρια στρατηγική για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας τωντροφίμων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες που σχετίζονται ...
    • Υγιεινή και ασφάλεια κατά την παραγωγή και διάθεση παγωτού 

      Ευθυμίου, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)
      Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η πλήρης και διεξοδική ανάλυση της έννοιας του παγωτού, της διαδικασίας παραγωγής του, της ποιότητάς του, καθώς επίσης κι των πτυχών υγιεινής και ασφάλειας που σχετίζονται με αυτή. Στο ...
    • Υδρογέλες: τεχνολογία και εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων 

      Μπράχος, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)
      Η υδρογέλη είναι ένα διογκούμενο από νερό και διασυνδεδεμένο πολυμερές δίκτυο που παράγεται από την απλή αντίδραση ενός ή περισσοτέρων μονομερών. Αναφέρεται επίσης ότι είναι ένα πολυμερές υλικό που έχει την ικανότητα να ...
    • Υπερυδρόφοβες επικαλύψεις συσκευασιών τροφίμων 

      Τέττη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-11)
      Η απώλεια και η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας που έχει σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος καθώς επιδεινώνει ζητήματα όπως την επισιτιστική ανασφάλεια, ...
    • Υπολογιστικές τεχνικές για την αναζήτηση νέων ενώσεων αναστολέων της ενζυμικής αμαύρωσης 

      Γκορτσά, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)
      Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ραγδαία η αγορά φρούτων και λαχανικών λόγω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των καταναλωτών, οι οποίοι υιοθετούν πιο υγιή πρότυπα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά ...
    • Φαρμακευτικές ιδιότητες μανιταριών και οι βιοδραστικές τους ουσίες 

      Μιχοπούλου, Αγγελική; Ψυχογιού, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04)
      Πολλά είδη μανιταριών είναι γνωστά για τις θρεπτικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από την αρχαιότητα ως τονωτικά και ως φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Θεωρούνται ...
    • Φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (Σαφράν) 

      Λιάτσος, Σεραφείμ; Βίλα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-26)
      Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου (saffron), ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές χώρες με διάφορους τρόπους τόσο στο νοικοκυριό όσο και για ιατρικούς σκοπούς. ...
    • Φαρμακευτικές ιδιότητες φύλλων ελιάς και μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης 

      Νίνου, Στέλλα; Προκόπης, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-16)
      Χημική σύσταση φύλλων ελιάς. Αντιοξειδωτικά. Φαρμακευτικές ιδιότητες φύλλων και προσδιορισμός αντιοξειδωτικών.
    • Φαρμακευτικό ελαιόλαδο: χρήσεις και μελλοντικές προοπτικές 

      Σταματοπούλου, Αικατερίνη; Ελένης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-30)