ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Recent submissions
Now showing items 241-260 of 629
-
Χρήση ειδικών ενζύμων-πηκτινασών σε σταφυλομάζα για την αύξηση του εκχυλιζόμενου γλεύκους με παράλληλη μείωση εκχύλισης φαινολικών ουσιών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-04-11)Τις τελευταίες δεκαετίες πληθώρα ερευνών έχει διεξαχθεί στον τομέα των πηκτινολυτικών ενζύμων. Τα εν λόγω ένζυμα αποικοδομούν την πηκτίνη με σκοπό την διευκόλυνση της εκχύλισης, την αύξηση της απόδοσης μειώνοντας το ... -
Η τεχνολογία εμποδίων ως εναλλακτικό εργαλείο συντήρησης και βελτίωσης της ποιότητας των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-13)Η παρούσα εργασία αποτελεί μια ανασκόπηση των διαφορετικών επεξεργασιών που εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και της συνδυασμένης εφαρμογής τους, που αποτελεί τον πυρήνα της μεθόδου της τεχνολογίας εμποδίων. ... -
Μελέτη των χαρακτηριστικών των εδαφών της Σαντορίνης και η επίδραση αυτών στην αμπελοκαλλιέργεια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα ξεχωριστά της κρασιά. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής από την οποία προέρχονται. Το ιδιαίτερο ... -
Ποσοτικοποίηση των πτητικών ουσιών από αλκοολούχα ποτά με αέρια χρωματογραφία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-21)Ερευνητική πτυχιακή στην οποία γίνεται ποσοτικοποίηση κάποιων πτητικών αρωματικών συστατικών που καθορίζουν το άρωμα των αλκοολούχων ποτών με χρήση αέριας χρωματογραφίας. -
Πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης ιών μέσω της αλυσίδας τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Το θέμα της πτυχιακής αυτής εργασίας αφορά τους τρόπους μετάδοσης των ιών μέσω της αλυσίδας τροφίμων καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από τη μετάδοση. Αρχικά παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες για τους ιούς ... -
Μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε ζυθοποιεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-01)Η επεξεργασία των αποβλήτων ζυθοποιίας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής μπύρας. Αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας είναι ημελέτηεπεξεργασίας υγρών αποβλήτων που προέρχονται από ζυθοποιία. Το ... -
Πηκτικά ένζυμα στην τεχνολογία παρασκευής τυριών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Η μετατροπή του γάλατος σε τυρί, ένα από τα βασικότερα τρόφιμα για τον άνθρωπο, ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα με τις ρίζες της να βρίσκονται στις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες, ενώ η τέχνη της τυροκομίας εδραιώθηκε στη ... -
Αξιολόγηση μελέτης HACCP σε εργαστήριο τυποποίησης κρέατος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-23)Η παρούσα εργασία αποτελεί Μελέτη HACCP για ένα υπό ίδρυση Εργαστήριο Τυποποίησης Κρέατος στην Περιφέρεια Βορείου Τομέα Αττικής . Μετά την λήψη της Βεβαίωσης χρήσης Γης, απ’ όπου φαίνεται ότι η Δραστηριότητα χωροταξικά ... -
Εμπλουτισμός επεξεργασμένου φρούτου με βιταμίνη C
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-01)Στη σύγχρονη εποχή όπου ο τομέας των τροφίμων γίνεται όλο και πιο απαιτητικός, είναι λογικό πως υπάρχει αρκετή ζήτηση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προς παραγωγή τροφίμων, τα οποία θα έχουν εξίσου καλή ποιότητα και ... -
Μελέτη ωρίμανσης φράουλας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Η φράουλα αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαλλοίωτο φρούτο με μικρή διάρκεια ζωής μετά την συγκομιδή, ενώ χαρακτηρίζεται και από μεγάλη μεταβλητότητα ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Στη παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε ... -
Ψυxρότροφα αλλοιογόνα βακτήρια
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-22)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ψυχρότροφοι αλλοιογόνοι οργανισμοί και, συγκεκριμένα τα ψυχρότροφα βακτήρια, που προσβάλουν τα τρόφιμα και δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. ... -
Συμπληρώματα διατροφής και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-08)Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να προσδιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες των συμπληρωμάτων διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, βάσει επιστημονικών μελετών. Η εργασία αποτελείται από πέντε ενότητες. Στην πρώτη ... -
Συμπληρώματα διατροφής και η φαρμακολογική τους δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-28)Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και τη φαρμακολογική δράση που παρουσιάζουν. Τα συμπληρώματα διατροφής καταναλώνονται από τον άνθρωπο ώστε να καλύψουν ορισμένες διατροφικές ανάγκες και ... -
Υποβοηθούμενη με υπερήχους και μικροκύματα εκχύλιση στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων της οινοποίησης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Η παρούσα πτυχιακή εργασία, έχει ως στόχο να μελετήσει την υποβοηθούμενη με υπερήχους και μικροκύματα εκχύλιση στην αξιοποίηση των υποπροϊόντων της οινοποίησης. -
Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και συνέπειες στην υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-08)Εισαγωγή: Η ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της ... -
Χρήση κατεψυγμένων, αποξηραμένων και αλεσμένων εντόμων σε μορφή σνάκ και ως συστατικών σε προϊόντα διατροφής σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-14)Η κατανάλωση των εντόμων από τον άνθρωπο δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Η εντομοφαγία είναι μια μακροχρόνια πρακτική και τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλούς πολιτισμούς. Η κατανάλωση των εντόμων ... -
Ανασκόπηση των φαρμακευτικών φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας και εφαρμογές τους σε προϊόντα τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-13)Θεωρητικό πλαίσιο: Το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας αναπτύσσεται σε τρία επιμέρους κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, όπως έχει διαμορφωθεί ... -
Διερεύνηση μεταβολών στο φάσμα FTIR σε οίνους με διαφορετικές συγκεντρώσεις τανινών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Οι τανίνες είναι οι βασικότερες πολυφαινόλες που συναντώνται στους οίνους, κυρίως στους ερυθρούς αλλά είναι παρούσες και στους λευκούς. Η ανάλυση τους είναι σημαντική διότι συμβάλλουν στην διαμόρφωση διαφόρων οργανοληπτικών ... -
Escherichia coli που παράγει Shiga-τοξίνη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-21)Η E. coli αποτελεί τη κυρίαρχη μη παθογόνο χλωρίδα του ανθρώπινου και ζωικού εντέρου και βοηθά στην παραγωγή βιταμινών , ανταγωνίζεται και καταστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Η συγκεκριμένη μελέτη που θα ... -
Αξιολόγηση του βαθμού ωρίμανσης της μπανάνας με χρήση ανάλυσης εικόνας και υφής και ενόργανων μεθόδων χημικής ανάλυσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και με ευρεία κατανάλωση φρούτα ανά την υφήλιο που η μικρή διάρκεια ζωής της από την έναρξη της ωρίμανσης σε συνδυασμό με το ότι η μεταφορά της μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ...