• Η χρήση εδώδιμων συσκευασιών στην τεχνολογία τροφίμων 

      Καματερού, Μαρίνα; Αρφάνη, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
      Η συσκευασία των τροφίμων είναι απαραίτητη από αρχαιοτάτων χρόνων για την αποθήκευση των προϊόντων διατροφής, την προστασία τους από περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και τη διατήρηση της ποιότητας τους σε όλα τα στάδια από ...
    • Η χρήση της ανάλυσης εικόνας για την εκτίμηση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων 

      Σκάρα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-28)
      Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και οι αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, έχουν εντείνει την ανάγκη για καινοτόμες τεχνικές αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Η ...
    • Η χρήση των οξυγαλακτικών βακτηρίων στη βιομηχανία τροφίμων ως βιοσυντηρητικά 

      Δανικλόγλου, Μόνικα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-08)
    • Θρεπτική αξία και χρήση του φυτού της τσουκνίδας (Urtica dioica) ως πηγή βιοδραστικών ουσιών στα τρόφιμα 

      Παπαμανώλη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-03)
      Η παρούσα πτυχιακή έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυτού της τσουκνίδας (Urtica dioica) ως ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιοενεργές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πολλαπλά ...
    • Ιπποφαές. Βιοδραστικές ουσίες και η ευεργετική επίδρασή τους στον οργανισμό 

      Ιωάννου, Νικολέτα; Ιακωβίδου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι το ιπποφαές, οι βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και η ευεργετική επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ιπποφαές ή Hippophaë rhamnoides L. χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ...
    • Καινοτόμα βρώσιμα επικαλυπτικά στη μεταλλική και εναλλακτική συσκευασία 

      Κονιτοπούλου, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)
      Η μεταλλική συσκευασία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους συντήρησης και μεταφοράς των τροφίμων και ποτών. Τα διάφορα είδη μεταλλικής συσκευασίας διαχωρίζονται σε κουτί δύο ή τριών τεμαχίων και aerosol ...
    • Καινοτομία βιολογικών προϊόντων στη διατροφή 

      Πιτσάρι, Ευθυμία; Ρούσσου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τα βιολογικά προϊόντα, την συμβολή τους στις καταναλωτικές συνήθειες σε αγορές τοπικές και του εξωτερικού καθώς και την πορεία της εξέλιξής τους στον αγροτικό και εμπορικό τομέα από το ...
    • Καροτενοειδή σε ενισχυμένα τρόφιμα 

      Δαβούτη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-24)
      Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον εντός της επιστημονικής κοινότητας για τρόφιμα ενισχυμένα ή εμπλουτισμένα με βιοδραστικά φυσικά συστατικά (πχ. φαινολικές ενώσεις, καροτενοειδή, κά), καθώς ...
    • Καταγραφή διατροφικών συνηθειών με έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής 

      Πέππα, Σταματίνα; Φιλήμωνος, Κατερίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει θέμα την καταγραφή διατροφικών συνηθειών δίνοντας έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής. Στο πρώτο Κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στην διατροφή και την υγεία, τις διατροφικές συνήθειες γενικώς ...
    • Καταγραφή διατροφικών συνηθειών με έμφαση στα τυποποιημένα τρόφιμα 

      Τζελαλίδου, Αθανασία; Βασιλειάδου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Η παρούσα εργασία συνιστά μία προσπάθεια να αποκρυσταλλωθούν οι βασικές έννοιες που αφορούν την επεξεργασία των τροφίμων, με έμφαση στα τυποποιημένα προϊόντα και την παρουσία τους στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, θα ...
    • Καταγραφή διατροφικών συνηθειών με έμφαση στα τυποποιημενα τρόφιμα 

      Δημητριάδη, Χρυσάνθη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Η εργασία αυτή αναφέρεται σε βιβλιογραφική θεωρητική ανασκόπηση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ανθρώπων για τα τυποποιημένα τρόφιμα.
    • Κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων στην παιδική ηλικία 

      Μακροδημήτρη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Αυτή η εργασία ξεκινά με μια ιστορική επισκόπηση των επεξεργασμένων τροφίμων, παρακολουθώντας την εξέλιξη της επεξεργασίας τροφίμων από τις απαρχές της μέχρι τις σύγχρονες μεθόδους. Στην συνέχεια περιλαμβάνει τις παραδοσιακές ...
    • Κατανάλωση ζωϊκής πρωτεΐνης και επιπτώσεις στην υγεία 

      Τομαρά, Γεωργία; Κωνσταντινίδη, Θάλεια (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-11)
      Η ζωική πρωτεΐνη, παρούσα σε πολλά τρόφιμα ζωϊκής πρόελευσης, παίζει καίριο ρόλο στη διατροφή. Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά αποτελούν κύριες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, παρέχοντας αναγκαία αμινοξέα και ...
    • Κατανάλωση κρέατος και εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο 

      Μπιρμπίλη, Μαρία-Δήμητρα; Στεφανίδου, Μαρία-Βασιλική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)
      Το κρέας αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου, παρέχοντάς του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες ...
    • Καφές, οι ποικιλίες του, ντεκάφ, καφεΐνη και οι προτιμήσεις των καταναλωτών. 

      Κωστοπούλου, Ελένη-Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-11)
      Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, είναι η πληροφόρηση, η ανάλυση και η αποσαφήνιση, σε ότι αφορά τον καφέ σαν φυτό, ρόφημα, χημική ουσία και κυρίως η σχέση του με τις προτιμήσεις και την υγεία των καταναλωτών. ...
    • Καφές: παρασκευή, χημεία αρώματος και επίδραση της κατανάλωσης του στην υγεία του ανθρώπου 

      Εμίνι, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
      Στόχος της εργασίας είναι η παρουσίαση των χημικών ενώσεων, στις οποίες οφείλεται το άρωμα του καφέ, των παραγόντων που επηρεάζουν την αρωματικότητα, καθώς και των κριτηρίων για την αξιολόγηση της ποιότητας του.
    • Κινητικές αλλοιώσεις κρεατοσκευασμάτων και προσδιορισμός του χρόνου ζωής τους 

      Μπαρδάκου, Ευαγγελία; Χότζα, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Γενικά, η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η σύνθεση του τροφίμου και οι συνθήκες αποθήκευσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κινητική αλλοίωσης του. Η κινητική της μικροβιακής αλλοίωσης εστιάζεται στον ρυθμό με τον ...
    • Κρυοσκοπική ανίχνευση νοθείας του γάλακτος 

      Παυλάκη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-14)
      Το γάλα αποτελεί παγκοσμίως ένα από κυριότερα στοιχεία της διατροφής του ανθρώπου λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, της προσιτής τιμής του και κυρίως της πεποίθησης ότι το γάλα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των ...
    • Λειτουργικά συστατικά τροφίμων: Εφαρμογές σε προϊόντα ελληνικής διατροφής 

      Μπουροπούλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-27)
      Η παρούσα πτυχιακή διερευνά την ενσωμάτωση λειτουργικών συστατικών τροφίμων στα σύγχρονα ελληνικά προϊόντα διατροφής, εστιάζοντας στις εφαρμογές τους στους χυμούς και τα φυτικά ροφήματα, τα δημητριακά, το γάλα και τα ...
    • Λειτουργικά τρόφιμα και κυκλική οικονομία - βιωσιμότητα 

      Καψάλα, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-19)
      Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στo πλαίσιo του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κεντρικός στόχος ήταν η κατανόηση της έννοιας των ...