Ανίχνευση νοθείας στα τρόφιμα με χρήση μοριακών μεθόδων
Detection of food adulteration with the use of molecular methods
Περίληψη
Η νοθεία των τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αρμόδιους φορείς. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές που τις περισσότερες φορές σχετίζονται είτε με την αντικατάσταση ενός συστατικού υψηλής αξίας με άλλο χαμηλότερης αξίας είτε με απουσία συστατικών από το προϊόν τα οποία σύμφωνα με τον τύπο του προϊόντος και την επισήμανσή του θα έπρεπε να είναι παρόντα. Η νοθεία έχει ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση του καταναλωτή και την οικονομική ζημία του, με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε ορισμένους παραγωγούς. Ακόμη, για ορισμένες ομάδες καταναλωτών, οι εν λόγω απάτες μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.
Στην παρούσα εργασία, αφού δίνεται ο ορισμός της νοθείας, γίνεται αναφορά στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά την απάτη των τροφίμων και την σωστή επισήμανση. Κατόπιν γίνεται μνεία σε μερικές περιπτώσεις νοθείας οι οποίες απασχόλησαν την κοινή γνώμη και που πολλές από αυτές συνέβαλαν στην αύξηση της επαγρύπνησης των ελεγκτικών αρχών. Τέλος, αναλύονται οι μοριακές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στον εντοπισμό της νοθείας στα τρόφιμα και αναφέρονται διάφορες έρευνες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες μέθοδοι σε ένα εύρος κατηγοριών τροφίμων και ζωοτροφών μαζί με τα αποτελέσματά τους.
Περίληψη
Food adulteration is a major problem, which has been of concern for years to both consumers and regulators. In order to increase their profits, businesses use fraudulent practices, most often involving either the substitution of a high value ingredient for a lower value ingredient or the absence of ingredients which, according to the type of the product and its labelling, should be present in the product. Adulteration results in consumer deception and financial loss, leading to a lack of consumer confidence in certain producers. Furthermore, for certain groups of consumers, such fraud may lead to health problems.
In this paper, after giving the definition of adulteration, reference is made to the Greek and European legislation regarding food fraud and proper labelling. It then refers to some cases of adulteration which have been of public concern and many of which have contributed to the increased vigilance of the control authorities. Finally, the molecular methods most commonly used in the detection of food adulteration are analyzed and several studies in which these methods have been used in a range of food and feed categories are reported together with their results.