• Μικροβιακές αλλοιώσεις σε κρεατοσκευάσματα συσκευασμένα υπό κενό και οξείδωση λίπους 

      Φασιά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τη διερεύνηση των μικροβιακών μεταβολών της αερόβιας ψυχρότροφης χλωρίδας καθώς και της οξυγαλακτικής σε δυο κρεατοσκευάσματα, τεμαχισμένα σε φέτες και συσκευασμένα υπό κενό συντηρούμενα σε ...
    • Μικροβιολογία και βιοχημεία της ζύμωσης του καφέ 

      Δεληγιαννίδη, Ελένη; Κόλα, Μαλβίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)
      Η παραγωγή του καφέ, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο αγαθό μετά το πετρέλαιο, έχει μελετηθεί λεπτομερώς και χρήζει ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Ο καρπός του καφέ ανήκει στο γένος Coffea και προέρχεται από 3 είδη: ...
    • Μικροενθυλάκωση βιοδραστικών και συστατικών τροφίμων σε κύτταρα ζύμης 

      Καβαλάρη, Αναστασία Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021)
      Οι σύγχρονες ανάγκες στο κλάδο των τροφίμων απαιτούν καινοτόμες και εφαρμόσιμες τεχνολογίες για την κάλυψη των καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών. Οι τεχνολογίες μικροενθυλάκωσης βιοδραστικών συστατικών έχουν κεντρίσει ...
    • Μικροφύκη: διατροφή και βιομηχανικές εφαρμογές 

      Τάγκα, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-04)
    • Μυκοτοξίνες στους ξηρούς καρπούς 

      Σαλίασι, Άννα; Μπουλάρι, Μπαρέσα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
      Οι μυκοτοξίνες αποτελούν δευτερεύοντα προϊόντα ορισμένων μυκήτων και συνήθως οι άνθρωποι και τα ζώα τις προσλαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Οι αφλατοξίνες, η φουμονισίνη, η ωχρατοξίνη Α είναι μερικές από την μεγάλη ποικιλία ...
    • Νάνο και μικρομηχανικές δομές για ενίσχυση της σταθερότητας και ελεγχόμενη μεταφορά βιοδραστικών συστατικών 

      Κρεμεζή, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-10)
      Οι σύγχρονες ανάγκες στον κλάδο των τροφίμων απαιτούν καινοτόμες και εφαρμόσιμες τεχνολογίες για την κάλυψη των καταναλωτικών και βιομηχανικών αναγκών. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετηθούν οι Νάνο ...
    • Νιτρικά και νιτρώδη άλατα στην επεξεργασία κρέατος. Τρόπος δράσης και δυνατότητα αντικατάστασής τους 

      Πουλόπουλος, Λάμπρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται η προσθήκη των νιτρικών/νιτρωδών αλάτων σε προϊόντα κρεατοσκευασμάτων και οι πιθανοί τρόποι αντικατάστασής τους. Τα συγκεκριμένα πρόσθετα χρησιμοποιούνται εκτενώς στις βιομηχανίες ...
    • Νομοθεσία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων 

      Αργυροπούλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07)
      Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η σύνδεση της ποιότητας με την ασφάλεια, στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
    • Ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων και οι επιπτώσεις στην υγεία 

      Σταθοπούλου, Έλλη - Διονυσία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-01-29)
      Σε μια εποχή όπου η επαφή του ανθρώπου με τα επεξεργασμένα τρόφιμα βρίσκεται στο απόγειο της, η διερεύνηση των συνέπειων που φέρουν στην υγειά κρίνεται απαραίτητη. Το διατροφικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την αύξηση της ...
    • Ο διατροφικός χάρτης της Μπουρκίνα Φάσο 

      Μαχαμάντι, Σανφώ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)
      Η γνώση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες έχει πολλές διαστάσεις. Για παράδειγμα μπορεί να αφορά συγκεκριμένες ηλικίες, μπορεί να σχετίζεται με την τρόπο που αυτές αναπτύσσονται και καθιερώνονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ...
    • Ο κίστος (Cistus incanus L.) στην ανθρώπινη διατροφή 

      Λαγκάνη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)
      O κίστος (Cistus incanus L.) γνωστός στην Ελλάδα και ως λάβδανο ή κουνούκλα με συνώνυμα όπως Cistus creticus ή cistus villosus ή hairy rockrose, είναι γηγενής μεσογειακός θάμνος της οικογένειας Cistaceae και ανήκει στα ...
    • Ο πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμα και τη διατροφή του ανθρώπου 

      Ξανθάκη, Αθηνά; Μαγγίνα, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-10)
      Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια κύτταρα. Αντιμετωπίζει όμως πολλές απειλές είτε από έλλειψη τροφής είτε από επιμολύνσεις. Η σημαντικότερη όμως απειλή που εξετάζουμε στην παρούσα εργασία είναι ...
    • Ο ρόλος του κρασιού στην μεσογειακή διατροφή 

      Αραπίδη, Μαρία Ελένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-28)
      Στην σημερινή εποχή εμφανίζονται πληθώρα από προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις κακές διατροφικές του συνήθειες. Ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής απαιτεί την μέγιστη διάθεση ...
    • Ο ρόλος των HMOs στην βρεφική διατροφή. 

      Μάρκο, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-30)
      Η συγκεκριμένη πτυχιακή έχει ως θέμα τους ολιγοσακχαρίτες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και έχει σκοπό να κατανοήσουμε πως ο θηλασμός αποτελεί τον φυσικότερο και καλύτερο τρόπο διατροφής ενός βρέφους, καθώς επίσης να μας ...
    • Ο ρόλος των οξυγαλακτικών βακτηρίων στα τυριά τυρογάλακτος 

      Ισανκουλίδου, Ελένη; Παπαδάκη, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)
      Στην Ελλάδα ο τυροκομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ήδη από τα αρχαία χρόνια. Το τυρόγαλα ή αλλιώς ορός γάλακτος είναι το μεγαλύτερο απόβλητο της τυροκομίας αφού κάθε κιλό τυριού που παράγεται δίνει 9 λίτρα ...
    • Οι γονιδιακοί πολυμορφισμοί της SIRT1 ως δείκτες στην εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 

      Προύντζου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-05)
      Εισαγωγή: Το γενετικό υπόβαθρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην παθογένεση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η σιρτουΐνη 1 (SIRT1) είναι μία NAD+ - εξαρτώμενη αποακετυλάση η οποία ανήκει στην οικογένεια των ρυθμιστών ...
    • Οι διαιτητικές ίνες και τα οφέλη τους στην υγεία των ανθρώπων 

      Κώτσης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)
    • Οι Μύκητες Aspergillus και Penicillium στις Αλλοιώσεις Τροφίμων 

      Παυλοπούλου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)
      Στην παρούσα πτυχιακή περιγράφεται η συμβολή των μυκήτων στις αλλοιώσεις των τροφίμων. Το φάσμα των μυκήτων είναι πάρα πολύ μεγάλο κι έτσι περιγράφεται η δράση δύο από τους πιο διαδεδομένους μύκητες Aspergillus και ...
    • Οι μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και η επικινδυνότητα στα τρόφιμα 

      Μπινιάκου, Ελένη; Στεφανή, Ίρις-Σπυριδούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Το γένος των μυκήτων Fusarium είναι χαρακτηριστικό παθογόνο κυρίως για φυτικές καλλιέργειες και κατά συνέπεια και για ζωικούς και ανθρώπινους οργανισμούς. Οι μύκητες υπάρχουν στο έδαφος, σε υπόγειες εγκαταστάσεις και ...
    • Ολιστική ανάλυση μητρικού πρωτογάλακτος με φασματοσκοπία υπερύθρου 

      Ανδριάς-Σταματόπουλος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-30)
      Το μητρικό γάλα είναι ο ιδανικός τρόπος θρέψης για τα νεογνά, όπως είναι εμφανές από τις διάφορες αναλυτικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη σύνθεσή του και την επίδρασή του στην ανάπτυξη, υγεία και φυσιολογική ...