Πλοήγηση Πτυχιακές εργασίες ανά Ακαδημαϊκό Τμήμα "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Αποτελέσματα 178-197 από 325
-
Μέθοδοι ανάλυσης µυκοτοξινών στα σταφύλια και στα παραγόµενα προϊόντα τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-26)Οι µυκοτοξίνες είναι δευτερογενείς µεταβολίτες νηµατωδών µυκήτων που µπορούν να προκαλέσουν δυσµενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Οι µύκητες που παράγουν µυκοτοξίνες, µαζί µε τις µυκοτοξίνες, αποτελούν ... -
Μέθοδοι ανίχνευσης τοξικών ουσιών στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, όσον αφορά την σωστή σίτιση και επακόλουθη ευζωία του ανθρωπίνου πληθυσμού. Ωστόσο, εξαιτίας ορισμένων συνθηκών τα διάφορα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν από ... -
Μέθοδοι εκχύλισης και βιολογικές ιδιότητες αιθέριων ελαίων και βιοδραστικών ουσιών από παραπροϊόντα αρωματικών φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-23)Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τις μέθοδους εκχύλισης και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των βιοδραστικών ουσιών που παραλαμβάνονται από τα παραπροϊόντα των αρωματικών φυτών. Τα παραπροϊόντα των αρωματικών ... -
Μέθοδοι επεξεργασίας των επιτραπέζιων ελιών. Η διαδικασία ζύμωσης και η προσθήκη εναρκτήριων καλλιεργειών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Η παρούσα εργασία περιγράφει μεθόδους επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς με έμφαση στην διαδικασία της ζύμωσης που αποτελεί το καθοριστικότερο στάδιο της συνολικής επεξεργασίας και την εφαρμογή των εναρκτήριων καλλιεργειών ... -
Μέθοδοι επεξεργασίας υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την έρευνα των υποκατάστατων κρέατος βασισμένων σε φυτικές πηγές, με βασικό σκοπό την ανάλυση των μεθόδων επεξεργασίας τους. Η εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση, καθώς πραγματοποιήθηκε ... -
Μέθοδοι και διεργασίες για την αύξηση της διατηρησιμότητας κρεατοσκευασμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-07-19)Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά διάφορες μεθόδους και διαδικασίες που αποσκοπούν στην παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων κρέατος, περιλαμβάνοντας τόσο παραδοσιακές όσο και καινοτόμες προσεγγίσεις. -
Μέθοδοι προσδιορισμού αντιοξειδωτικής δράσης βρώσιμων φυτών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)Τα φυτά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης ζωής από την αρχή του πολιτισμού. Έχουν προσφέρει στους ανθρώπους τροφή, φάρμακα, ρούχα, στέγη και πολλούς άλλους πόρους που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση. Ειδικότερα, ... -
Μέθοδοι προσδιορισμού των γλυκοζινολιτών και των προϊόντων της ενζυμικής τους υδρόλυσης στα λαχανικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-27)Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τους δευτερογενείς μεταβολίτες που περιέχουν θείο, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γλυκοζινολίτες και συναντώνται φυσικά στα σταυρανθή λαχανικά. Μετατρέπονται εύκολα σε μια σειρά δραστικών ενώσεων, ... -
Μελέτη αλληλεπίδρασης μικροοργανισμών με αντιοξειδωτικές ενώσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02)Στους οργανισμούς υπάρχουν ορισμένες δραστικές ή ενεργές μορφές μορίων οι οποίες σχετίζονται με τα οξειδωτικά φαινόμενα που συντελούνται στον οργανισμό. Οι ενεργές μορφές μορίων, αν βρεθούν σε υπερβολικές ποσότητες στον ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης υδρογελών με εγκλεισμένα νανοσωματίδια μετάλλων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Επί του παρόντος, η ανάπτυξη αντιμικροβιακών υδρογελών με εγκλεισμένα νανοσωματίδια μετάλλων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επικράτησης μικροβιακών λοιμώξεων, αποτελεί επίκεντρο της παγκόσμιας βιοϊατρικής έρευνας ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Η πτυχιακή αυτή αναλύει την αντιμικροβιακή δράση φυτικών εκχυλισμάτων. Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι όμως, πραγματοποιείται και εργαστηριακή έρευνα της αντιμικροβιακής δράσης των φυτικών εκχυλισμάτων με την μέθοδο της ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων με εφαρμογή στο χαρούπι
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-14)Η επιτακτική ανάγκη για νέα φυτικά εκχυλίσματα με αντιμικροβιακή δράση και η μεγάλη ποσότητα ανεκμετάλλευτου χαρουπιού, Ceratonia siliqua L, αποτελούν αφορμή για την διεκπεραίωση της παρούσας εργασίας. Με αυτόν τον ... -
Μελέτη αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-14)Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε ο ρόλος των ελληνικών φυτών, και ιδιαιτέρως της ελιάς, ως φυσικά αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά, καθώς και οι διάφοροι τρόποι παραλαβής των εκχυλισμάτων τους. Το φύλλο της ελιάς αποτελεί ... -
Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης ενώσεων μετά από γαστρεντερική προσομοίωση.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-21)Δεδομένου ότι το χαρούπι αποτελεί την νέα τάση στην αγορά και επανέρχεται εδραιώνοντας την θέση του στο καθημερινό διατροφολόγιο του κόσμου λόγω της ωφέλιμης δράσης του στην υγεία και του πλούσιου περιεχομένου από ... -
Μελέτη αντιοξειδωτικής δράσης σε εκχυλίσματα διαφόρων τύπων κανέλας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-30)Η κανέλα είναι ένα φυτό με πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια , έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα εξαιτίας των ιδιοτήτων της και έχουν γίνει πολλές μελέτες για ... -
Μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων φυτικής προέλευσης για την παραλαβή συστατικών προστιθέμενης αξίας- Κλασικές και καινοτόμες τεχνικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Η βιομηχανία τροφίμων δημιουργεί μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που απαιτούν προσεκτική διαχείριση ώστε η απόρριψή τους να πραγματοποιείται με τρόπο βιώσιμο και ασφαλή για τους ανθρώπους και το οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, ... -
Μελέτη αποκορύφωσης του γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-07)Το γάλα ανεξαρτήτως ζωικής προέλευσης και περαιτέρω κατάταξης του με βάση το περιεχόμενο λίπος του, αποτελεί τροφή σύμβολο και πρώτη ύλη για τρόφιμα παγκόσμιας σημασίας (κρέμα γάλακτος, τυρί, γιαούρτη, παγωτό, ξυνόγαλα, ... -
Μελέτη απώλειας και σπατάλης τροφίμων σε ελληνικές πανεπιστημιουπόλεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-05)Food waste is a pressing issue that brings economic, social and environmental impacts to both developing and developed countries. While most studies deal with the quantitative and qualitative analysis of food waste produced ... -
Μελέτη βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων εστιατορίου πανεπιστημίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-28)Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής καθώς και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και των αλλαγών στην καθημερινότητα και τις διατροφικές μας συνήθειες εν γένει, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μείωση της σπατάλης των ... -
Μελέτη γενετικών πολυμορφισμών στις κύριες πρωτεΐνες του ελληνικού γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-13)Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη του πολυμορφισμού των πρωτεϊνών του γάλακτος. Οι κυριότερες αυτόχθονες φυλές βοοειδών που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι η Βραχυκερατική, η φυλή Κατερίνης, η Συκιάς και ...