Πλοήγηση Πτυχιακές εργασίες ανά Ακαδημαϊκό Τμήμα "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Αποτελέσματα 100-119 από 325
-
Δράση οξυγαλακτικών βακτηρίων από προβιοτικά του εμπορίου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε στο πολυδύναμο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα πειράματα εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εαρινού ... -
Εδώδιμες επιστρώσεις χιτοζάνης και νανοεπικάλυψη για παράταση διατηρησιμότητας στο Cucumis sativus (Linnaeus, 1753) και αντικατάσταση της πλαστικής συσκευασίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11)Οι εδώδιμες επικαλύψεις είναι μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια με 2,21 δισεκατομμύρια δολάρια μερίδιο αγοράς το 2023, καθώς πολλές εταιρίες αναζητούν λύσεις αντικατάστασης ... -
Εδώδιμες μεμβράνες από ελληνική σαλάτα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)Ο ρόλος της συσκευασίας τροφίμων είναι πολύπλευρος, βασικός στόχος του οποίου η συ-νολική προστασία του προϊόντος τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες. Η εκτεταμένη χρήση μη ανανεώσιμων και μη βιοαποικοδομήσιμων ... -
Εδώδιμη κάνναβη: βιοδραστικές ουσίες, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-08)Στο πρώτο κεφάλαιο της πτυχιακής αυτής εργασίας αναγράφεται η ιστορία της κάνναβης, από το 4.000 π.χ έως και σήμερα και οι διάφορες χρήσεις της ανά τους αιώνες. Ακόμη, γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους διάφορους τύπους ... -
Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα βασιλικού με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-07)Η απόσταξη των αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά παράγει μεγάλες ποσότητες παραπροϊόντων, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα πλούσιο περιεχόμενο σε βιοδραστικά συστατικά. Στην παρούσα εργασία έγινε ανάκτηση των φαινολικών ... -
Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα Μελισσόχορτου (Melissa officinalis) με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού και Υγρής Χρωματογραφίας-Φασματομετρίας Μάζας (LC-MS/MS)
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-28)Η σύγχρονη τάση για οικολογική διαχείριση των αποβλήτων/παραπροϊόντων και η ανάγκη για την εφαρμογή “πράσινων” μεθόδων, φιλικών προς το περιβάλλον, κατά την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων τροφίμων έχει οδηγήσει στην ... -
Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα του αρωματικού φυτού Salvia rosmarinus (δενδρολίβανου) με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-12)Τα αρωματικά φυτά είναι γνωστά από την αρχαιότητα για την θεραπευτική τους ιδιότητα και την συμβολή τους στον τομέα της φαρμακευτικής, της διατροφής και της αισθητικής. Διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά λόγω της περιεκτικότητάς ... -
Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα του αρωματικού φυτού Sambucus nigra (σαμπούκος) με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-05)Με το πέρασμα των χρόνων οι εφαρμογές των αρωματικών φυτών σε κλάδους όπως, η βιομηχανία των τροφίμων, των φαρμάκων και των καλλυντικών πολλαπλασιάζονται. Η παραγωγή παραπροϊόντων από την απόσταξη αρωματικών φυτών για την ... -
Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα χαμομηλιού με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Στη σημερινή εποχή, η ανάγκη που υπάρχει για οικολογική διαχείριση των αποβλήτων και των παραπροϊόντων αλλά και η τάση για την εφαρμογή «πράσινων» μεθόδων κατά την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων τροφίμων, έχει οδηγήσει ... -
Εκχύλιση φαινολικών ουσιών από παραπροϊόντα κρόκου με χρήση πειραματικού σχεδιασμού και υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-02)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής αφορά την εκτίμηση του ολικού φαινολικού περιεχομένου, της αντιριζικής και αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων παραπροϊόντων κρόκου Κοζάνης με στόχο την αξιοποίηση των φαινολικών ενώσεων στην ... -
Εμπλουτισμός ελαιολάδων με αρωματικά φυτά: εφαρμογές και μελλοντικές προοπτικές
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-20)Στην Ελλάδα ευδοκιμεί μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, τα οποία απαντώνται ελεύθερα στη φύση ή μπορούν να καλλιεργηθούν συστηματικά. Η πλειοψηφία των αρωματικών φυτών βρίσκει ευρύ φάσμα εφαρμογών στη μαγειρική τέχνη, ... -
Εμπλουτισμός επεξεργασμένου φρούτου με βιταμίνη C
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-01)Στη σύγχρονη εποχή όπου ο τομέας των τροφίμων γίνεται όλο και πιο απαιτητικός, είναι λογικό πως υπάρχει αρκετή ζήτηση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών προς παραγωγή τροφίμων, τα οποία θα έχουν εξίσου καλή ποιότητα και ... -
Εμπλουτισμός των τροφίμων με Ω3 λιπαρά οξέα, ο ρόλος τους στη διατροφή του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-06)Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση -
Εμπορικά ασπόνδυλα:Ολοθούρια - Καλλιέργεια, Μέθοδοι επεξεργασίας & Προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-24)Τα Ολοθούρια ταξινομούνται στα εχινόδερμα και είναι θαλάσσιοι οργανισμοί με παγκόσμια εξάπλωση. Αρκετά είδη ολοθούριων θεωρούνται εκλεκτά εδέσματα και αφού υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία, διατίθενται προς πώληση, ... -
Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-31)Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη διατροφή με βάση το κρέας και να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες διατροφικές ... -
Εναλλακτικές τεχνικές συντήρησης προϊόντων κρέατος με σκοπό την παράταση του χρόνου ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Το κρέας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν για τη διατροφή του ανθρώπου. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης κατατάσσεται ως μια από τις μεγαλύτερες δαπάνες των νοικοκυριών. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί τόσο αυτούσιο, ... -
Εντερικός μικροβιόκοσμος: ένας πιθανός στόχος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Ο εντερικός μικροβιόκοσμος αποτελεί το σύνολο των συμβιωτικών μικροοργανισμών του ανθρώπινου εντέρου, στο οποίο λαμβάνουν χώρα πληθώρα σημαντικών λειτουργιών όπως η σύνθεση βιταμινών, ο καταβολισμός βιομορίων, η ρύθμιση ... -
Εντερόκοκκοι σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-06)Οι εντερόκοκκοι ή αλλιώς εντερικοί κόκκοι είναι μικροοργανισμοί και ειδικότερα βακτήρια γαλακτικοί οξέος. Επιπλέον, είναι προαιρετικά αναερόβια βακτήρια που διατάσσονται μεμονωμένα ιδανικά όμως αναπτύσσονται στους 350C ... -
Εντεροβακτήρια που συναντάμε στα τρόφιμα και η συμπεριφορά τους στα αντιβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04) -
Εντοπισμός νοθείας στα αλκοολούχα ποτά με χρήση υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας και μεταβολομικής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11)Η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι ευεργετική για την υγεία. Ορισμένα οφέλη προέρχονται άμεσα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και άλλα από την υψηλή περιεκτικότητα των αλκοολούχων ποτών σε διάφορες πολυφαινολικές ...