Πλοήγηση ανά Ακαδημαϊκό Τμήμα "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Αποτελέσματα 284-303 από 394
-
Ο ρόλος των οξυγαλακτικών βακτηρίων στα τυριά τυρογάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-28)Στην Ελλάδα ο τυροκομικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος ήδη από τα αρχαία χρόνια. Το τυρόγαλα ή αλλιώς ορός γάλακτος είναι το μεγαλύτερο απόβλητο της τυροκομίας αφού κάθε κιλό τυριού που παράγεται δίνει 9 λίτρα ... -
Οι γονιδιακοί πολυμορφισμοί της SIRT1 ως δείκτες στην εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-05-05)Εισαγωγή: Το γενετικό υπόβαθρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην παθογένεση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η σιρτουΐνη 1 (SIRT1) είναι μία NAD+ - εξαρτώμενη αποακετυλάση η οποία ανήκει στην οικογένεια των ρυθμιστών ... -
Οι διαιτητικές ίνες και τα οφέλη τους στην υγεία των ανθρώπων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02) -
Οι Μύκητες Aspergillus και Penicillium στις Αλλοιώσεις Τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Στην παρούσα πτυχιακή περιγράφεται η συμβολή των μυκήτων στις αλλοιώσεις των τροφίμων. Το φάσμα των μυκήτων είναι πάρα πολύ μεγάλο κι έτσι περιγράφεται η δράση δύο από τους πιο διαδεδομένους μύκητες Aspergillus και ... -
Οι μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και η επικινδυνότητα στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)Το γένος των μυκήτων Fusarium είναι χαρακτηριστικό παθογόνο κυρίως για φυτικές καλλιέργειες και κατά συνέπεια και για ζωικούς και ανθρώπινους οργανισμούς. Οι μύκητες υπάρχουν στο έδαφος, σε υπόγειες εγκαταστάσεις και ... -
Ολιστική ανάλυση μητρικού πρωτογάλακτος με φασματοσκοπία υπερύθρου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-08-30)Το μητρικό γάλα είναι ο ιδανικός τρόπος θρέψης για τα νεογνά, όπως είναι εμφανές από τις διάφορες αναλυτικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη σύνθεσή του και την επίδρασή του στην ανάπτυξη, υγεία και φυσιολογική ... -
Οφέλη και βλάβες των φυτικών συμπληρωμάτων στην υγεία του ανθρώπου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι τα οφέλη και οι βλάβες που τα φυτικά συμπληρώματα έχουν στην υγεία του ανθρώπου. -
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03)Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφή. Η διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και συζητήσεων εδώ και αιώνες, τόσο μεταξύ των μελών της ... -
Παράσιτα στα τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)Τα παράσιτα στα τρόφιμα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία παρασίτων σε διάφορα είδη τροφίμων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως ... -
Παράσιτα στα τρόφιμα και σύγχρονοι μέθοδοι ανίχνευσης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023)Τα παράσιτα που επηρεάζουν τα τρόφιμα ταξινομούνται με βάση ένα χαρακτηριστικό, το αν παρασιτούν στα τρόφιμα και στους ξενιστές εξωτερικά ή εσωτερικά. Τα χωρίζουμε σε εσωπαράσιτα (Έλμινθες, πρωτόζωα), και σε εξωπαράσιτα ... -
Παραγωγή ανασυνδυασμένων ενζύμων στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)Τα ανασυνδυασμένα ένζυμα (recombinant enzymes) είναι ένζυμα που παράγονται και εκκρίνονται από γενετικά τροποποιημένα συστήματα ξενιστών. Οι ξενιστές μπορεί να είναι μικροοργανισμοί, φυτά ή ζωικά κύτταρα. Τα ανασυνδυασμένα ... -
Παραγωγή και αξιοποίηση των συστατικών του πυρηνελαίου για την δημιουργία λειτουργικών τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-11)Η ανοδική τάση που παρουσιάζει η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου επιφέρει αύξηση των υποπροϊόντων της. Η ελαιοπυρήνα αποτελεί το κύριο στερεό απόβλητο της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας καθώς από 100 g ελιάς παράγονται ... -
Παραγωγή και διανομή donuts, έτοιμων προς κατανάλωση αλλά και κατεψυγμένων: Μελέτη επικινδυνότητας – κρίσιμα σημεία ελέγχου - Έρευνα ικανοποίησης πελάτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Ο κλάδος της Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους στο χώρο της εστίασης και κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην βιομηχανία των τροφίμων. Γι αυτό τον λόγο κι ολοένα αυξάνεται ο ανταγωνισμός στον ... -
Παραγωγή στιγμιαίου ροφήματος από εκχυλίσματα βοτάνων εμπλουτισμένου με προβιοτικές καλλιέργειες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-09-22)Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές δίδουν μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα, αλλά και την θρεπτική αξία των τροφίμων που καταναλώνουν. Εκτος από τα διατροφικά οφέλη επιζητούν από τα τρόφιμα που καταναλώνουν να βελτιώνουν ... -
Παρακολoύθηση των μεταβολών του πληθυσμού Cronobacter sakazakii σε παιδική τροφή εμπλουτισμένη με προβιοτικά κατά τη διάβαση του απο εξομοίωση βρεφικού γαστρεντερικού συστήματος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-08-31)Το δυνητικά παθογόνο βακτήριο Cronobacter sakazakii εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των βρεφών κυρίως της 1ης βρεφικής ηλικίας – έως 6 μηνών. Στην συγκεκριμένη εργασία εμπορικά διαθέσιμη βρεφική τροφή ... -
Παρασκευή μικρογεύματος (snack) υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το φραγκόσυκο
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-09)Ο όλο και πιο απαιτητικός τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια την αγορά στην παραγωγή υγιεινών και εύγευστων μικρογευμάτων. Επιπλέον, αποτελεί κοινή γνώση πως λόγω αυτού, οι καταναλωτές επιθυμούν ... -
Παρασκευή χαρουπόμελου και μελέτη βιοδραστικότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων τροφίμων έχει στραφεί στη μελέτη των φυσικών αντιοξειδωτικών και τις πηγές προέλευσής τους, με σκοπό την αντικατάσταση των συνθετικών αντιοξειδωτικών. Μία πηγή πλούσια σε ... -
Πηκτικά ένζυμα στην τεχνολογία παρασκευής τυριών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-03)Η μετατροπή του γάλατος σε τυρί, ένα από τα βασικότερα τρόφιμα για τον άνθρωπο, ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα με τις ρίζες της να βρίσκονται στις πρώτες ανθρώπινες κοινότητες, ενώ η τέχνη της τυροκομίας εδραιώθηκε στη ... -
Πιθανοί κίνδυνοι μετάδοσης ιών μέσω της αλυσίδας τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03)Το θέμα της πτυχιακής αυτής εργασίας αφορά τους τρόπους μετάδοσης των ιών μέσω της αλυσίδας τροφίμων καθώς και τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν από τη μετάδοση. Αρχικά παρουσιάζονται γενικές πληροφορίες για τους ιούς ... -
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προβιοτικών και πρεβιοτικών στον ανθρώπινο οργανισμό
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Η θεραπεία με προβιοτικά και πρεβιοτικά επιτρέπει τη διαμόρφωση της σύνθεσης του εντερικού μικροβιόκοσμου σε νεογέννητα και ενήλικες με συμπληρώματα διατροφής. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (κυρίως ολιγοσακχαρίτες και ...